Druhý život Jana Husa? Němci jeho dílo znali lépe než Češi

V českém kalendáři je svátek Mistra Jana Husa usazený již pěkných pár století. Jeho mučednická smrt započala bouřlivé děje husitských válek a z Jana Husa se stal přes noc světec české reformace. Právě oslava svatého Jana Husa stála na počátku dnešního státního svátku. Ovšem Husovy myšlenky jeho vyznavači již tolik nepotřebovali a v mezinárodním kontextu je nejvíce ocenil Němec Martin Luther.

Právě Husova smrt se stala hlavním příspěvkem pro celé husitské hnutí, alespoň podle mnohých odborníků. Nespravedlivé upálení českého reformátora vyvolalo obrovskou nevoli mezi již tak pobouřenými Čechy, což vedlo k vypuknutí husitských válek. Jednoho z největších a nejpozoruhodnějších ozbrojených konfliktů v evropské historii.

Ovšem éra husitů, nebo lépe řečeno kališníků či utrakvistů, neskončila s porážkou husitských radikálů v bitvě u Lipan. Kališnické náboženství legálně existovalo takřka další dvě století a bylo první konfesijní alternativou k římskému katolictví v západním křesťanstvu. Právě pro pozdější kališníky byla aureola významného českého světce – Jana Husa zcela klíčovou pro pocit legitimity jejich alternativního náboženství.

Hus byl slaven více než čten

Nejnovější analýzy historiků však také poukazují na to, že role Jana Husa jako svatého a mučedníka zastínila myšlenkový obsah jeho spisů. Ne všechno, co Hus sepsal, totiž odpovídalo pozicím pozdějších utrakvistických kněží. Například Hus konstatoval, že přijímání pod obojí není nezbytným předpokladem správného zbožného života, což je v rozporu s utrakvistickým učením, které kolem rituálu přijímání krve Kristovy (nebo-li vína z kalicha) laiky stavělo celou věrouku a jednalo se o nejdůležitější prvek celého náboženského proudu. Autorům utrakvistických kronik tak nic nebránilo používat autoritu mučedníka Jana Husa, jakožto duchovního otce této rituální praktiky.

Martin Luther a upečená husa

Husův myšlenkový odkaz ocenil otec evropské reformace Martin Luther. Přestože nejdříve podle ustálených tradic označoval Čechy za kacíře, byl nucen prostudovat Husovo dílo, jelikož byl z vyznávání českého kacířství obviněn katolíky. Zjistil, že se s Husem v mnohém shodne a prohlásil sebe a své stoupence za husity. Husův nejvýznamnější teologický spis O církvi Luther důkladně znal a s oblibou na něj odkazoval:

„Zajisté, já jsem se tu skoro zmýlil….Tedy nyní říkám: nejen některé, nýbrž všechny články Jana Husa, v Kostnici odsouzeného, jsou zcela křesťanské a vyznávám, že papež se svými zde jednal jako skutečný antikrist, svaté evangelium proklel s Janem Husem a na jeho místo nastolil nauku pekelného draka. To si vyprošuji zodpovědět, kde je to třeba a chci to s pomocí Boží vskutku dokázat a držet.“

Takto zněl jeden z mnoha citátů, kde českého reformátora Luther oceňoval. Naopak papeže označil obvyklými dobovým způsobem jako antikrista a pekelného draka. Asi nejslavnější Lutherův výrok o Husovi se týká metafory mezi Husovým jménem a jeho koncem v kostnických plamenech: „Sv. Jan Hus o mne předpověděl, když z vězení psal do Čech: Oni budou nyní opékat husu. Avšak za sto let budou slyšet zpívat labuť. Tu budou muset snášet. Tak by to mělo být, chce-li Bůh.“

Luther pravděpodobně litoval, že jeho jméno není rovněž názvem pro ptáka a tak se přirovnal k labuti, která navazuje na bohužel již upečenou Husu.

V tomto kontextu není překvapivé, že němečtí luterání, kteří obratně využívali k propagaci své víry tehdy žhavé novinky mediálního světa – knihtisku, extenzivně tiskli i Husův spis O církvi. Podle výpočtů historiků byl počet vydání tohoto díla německými luterány v desetinásobcích počtu českých vydání. Co by na to asi řekl samotný Jan Hus?

Související

Je až zarážející, jak Husovy listy promlouvají do současnosti. Na své aktuálnosti vůbec nic neztrácejí, píše ve svém komentáři farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká. Komentář

KOMENTÁŘ Martiny Viktorie Kopecké: Mistr Jan Hus inspiruje i dnes: Nenechal se umlčet a povzbuzoval přátele. Lépe je dobře zemřít než špatně žít, napsal

Jeho odkaz je aktuální i dnes a dokonce by nám měl být blízký. Mistr Jan Hus, který byl upálen před 606 lety v německé Kostnici, uměl komunikovat s okolním světem. Nenechal se umlčet, a to ani v době, kdy věděl, že mu jde o život. V listech nedával najevo svůj žal. Nerezignoval, naopak blízké a přátele povzbuzoval v aktivitách. Bojoval s mocenskou převahou autority i zradou. Po vzestupu zažil strmý pád v podobě kněze i člověka. Je spojen i s heslem „Pravda vítězí“. Památku statečného muže, který zemřel 6. července 1415, slavíme dnes jako státní svátek – Den upálení mistra Jana Husa.
Mistr Jan Hus

V Husinci si připomněli Jana Husa, symbolem sblížení je nová branka

V Husinci na Prachaticku odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Je i symbolem sbližování. Slavnostní odhalení bylo společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer skončí charitativním koncertem.

Více souvisejících

Mistr Jan Hus Jan Hus husitství Martin Luther (církevní reformátor) Církev historie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy