Pátá žena Jindřicha VIII.? Král s popravou váhal, její milenec skončil strašlivou smrt

Jindřich VIII. Patří mezi panovníky, kteří se proslavili více svými bouřlivými manželskými aférami než svou politikou. I proto někdy bývá těžké se v jeho manželkách zorientovat. V angličtině na to existuje taková hezká rýmovaná mnemotechnická pomůcka divorced-beheaded-died-divorce-beheaded-survived (rozvedená-popravena-zemřela-rozvedena-popravena-přežila). Kateřina Howardová byla pátou manželkou a její osud tak patří k těm nezáviděníhodným – přišla o hlavu na popravčím špalku v Londýnském Toweru.

Dětství a dospívání Kateřiny nebylo jednoduché, narodila se totiž až jako desátá z celkem 11 dětí své matky, které měla ze dvou manželství. Z podobně rozvětvené rodiny pocházel i její otec, a protože většina majetku přecházela na nejstaršího potomka, rodina Howardů se musela poměrně často spoléhat na půjčky a milodary od movitějších členů rodu. A samozřejmě Kateřiny také chyběla perspektiva na vdávání, protože chudá rodina si nemohla dovolit nabídnout lákavé věno.

 Vzhledem k tomu, že matka jí zemřela už v 5 letech, tak větší část Kateřininy výchovy proběhla u vzdálené příbuzné, vévodkyně z Norfolku. Vévodkyně se ale jen velmi málo starala o své svěřenkyně, protože dávala přednost radovánkám na královském dvoru. To vedlo k tomu, že si mladé šlechtičny často počínaly značně nevhodně a trávily noci v pánské společnosti. Podle všeho se to nevyhnula ani Kateřině, která měla nevhodné kontakty s učitelem hudby Mannoxem (během výslechu přiznala, že se Mannox dotýkal „jejích tajných míst“).

Tento nemístný vztah ale skončil, když byla Kateřina přizvána na hlavní sídlo vévodkyně do Lambethu. Ani tam ale mravy mladičké Kateřiny nebyly bezúhonné. Podle všeho navázala vztah se sekretářem vévodkyně Francisem Derehamem – a je docela pravděpodobné, že si dokonce vyměnili předmanželský slib. Když na to ale přišla vévodkyně, vztah razantně ukončila, protože to nevrhalo dobré světlo na její výchovu.

 Jindřich VIII. se rozhodně nebál ohrozit politickou situaci říše kvůli tomu, že se mu zalíbila nějaká žena. Koneckonců už to několikrát předvedl předtím, přičemž asi nejznámější byl asi rozvod s Kateřinou Aragonskou – když ho papež nechtěl povolit, tak se Jindřich jednoduše odtrhl od katolické církve a vytvořil si vlastní anglikánskou církev, ve které o rozvodu rozhodoval sám. Podobný rozvod předcházel i sňatku s mladičkou Kateřinou Howardovou, Jindřich byl totiž oficiálně sezdán s Annou Klévskou – jenomže toto manželství se králi příliš nezamlouvalo. Koneckonců k němu došlo pouze na základě obrazu, který patrně vizáž Anny Klévské dost vylepšoval. Což sice byla naprosto běžná praxe, ale pro Jindřicha VIII. to znamenalo problém – na druhou stranu už moc dobře věděl, jak ho vyřešit.

Manželství s Annou nechal rozvést, údajně ani nebyla nikdy naplněno. Zásadnější problém byl v hledání nové partnerky, protože evropští vládci se do nejistých sňatků, a ještě nejistějších aliancí s Jindřichovou Anglií příliš nehrnuli. Navíc Jindřich si poměrně rychle oblíbil jednu z dvorních dam Anny Klévské, tehdy teprve 17 letou Kateřinou Howardovou. Toho využil patriarcha rodu vévoda z Norfolku, který chtěl pomocí Kateřiny navrátit do Anglie katolickou víru. To ale nebylo nic nového, velmi obdobná situace byla i se slavnější Boleynovou, skrze kterou se její příbuzní zase snažili posílit reformační církve v Anglii.

Že měl král velmi specifický vkus na ženy jde vidět i z toho, že Kateřina Howardová byla blízkou příbuznou popravené Boleynové, dokonce její přímou sestřenicí. Vzhledem k tomu, že z manželství s Annou Boleynovou měl Jindřich dokonce i děti (mimo jiné budoucí královnu Alžbětu), tak byl jejich příbuzenský stupeň až nepříjemně blízký i když nešlo o pokrevní příbuzenství.

Manželství s Jindřichem se tak zpočátku zdálo pro mladou šlechtičnu z chudé rodiny jako skutečné terno. Vzhledem k jejímu nízkému věku ji nikdo příliš neobtěžoval povinnostmi úřadu, za to si mohla do sytosti užívat dvorních radovánek – každý den oblékala nové drahé šaty a pravidelně dostávala dárky v podobě šperků. Jenomže idylka netrvala dlouho. Jak se králi horšilo zanícené staré zranění z trunaje, tak se horšila jeho nálada. I jeho sexuální apetit byl asi značně rozkolísaný, a tak si rozpustilá Kateřina musela najít zábavu jinde. Netrvalo to dlouho, roku 1541 si začala románek s oblíbeným Jindřichovým dvořanem, Thomasem Culpeprem. Aby toho nebylo málo, Kateřinu začaly vydírat i její spolužačky z Lambethu, která věděly o jejích impertinentních dobrodružstvích z mládí a tak netrvalo dlouho a šeptanda se donesla i k arcibiskupu Cranmerovi.

Tomu to přišlo velmi vhod, protože s nelibou viděl nárůst moci katolického rodu Howardů. Během vyšetřování se našel milostný dopis, který je dochován dodnes a který znamenal konec královny Kateřiny. 23 listopadu 1541 byla zbavena titulu královny a uvězněna. V prosinci byli za velezradu popraveni její milenci Dereham a Culpeper. V lednu potom parlament schválil zákon, který za velezradu označoval jakýkoliv pokus o nevěru od královny. Poprava Kateřiny stětím byla naplánována na sedm ráno 13 února a Kateřina se k ní postavila s důstojností královny. Celou noc předtím údajně cvičila, jak správně položit hlavu na popravčí špalek a před popravou udělala pokání, přiznala vinu a poprosila o milost pro své blízké.

Související

Velká Británie

V Anglii se kvůli koronaviru nesmí scházet více než šest lidí

V Anglii dnes začalo kvůli šíření koronaviru platit takzvané "pravidlo šesti", tedy zákaz shromažďování více než šesti lidí. Náměstek britského ministra spravedlnosti přitom vyzval obyvatele, aby policii hlásili, pokud někdo zákaz poruší, uvedla BBC na svém webu.

Více souvisejících

Anglie král Jindřich VIII. nevěra Kateřina Howardová

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy