Nejnenáviděnější lidé v Británii: Policisté měli při procesu s vrahy z močálů slzy na krajíčku

Londýn - V 60. letech došlo ve Velké Británii k vraždám pěti dětí, jejichž ostatky byly následně nalezeny v blízkosti močálů Saddleworth. V jejich pozadí stál milenecý pár Ian Brady a Myry Hindleyová, který si vysloužil nechvalnou přezdívku "vrahové z močálů. Hindleyová se dokonce stala nejnenáviděnější ženou v Británii. Informovala o tom britská rozhlasová stanice BBC.

6. května 1966 byli Brady a Hindleyová po 15denním soudním líčení odsouzeni k doživotnímu vězení. Obvinění padla z vraždy desetileté Lesley Ann Downeyové v roce 1964 a sedmnáctiletého Edwarda Evans v roce 1965. Bradymu byla ještě připsána vražda dvanáctiletého Johna Kilbride, při níž Hindleyová vystupovala jako spolupachatelka. Downová a Kilbride uškrtili, zatímco Evanse usmrtili také pomocí sekery. Případu se dostalo zvýšené pozornosti poté, co v soudní síni zazněla nahrávka, v níž teprve desetiletá Lesley Ann Downeyová prosila o život. I policisté s dlouhodobou praxí neměli k slzám daleko.

V roce 1987 se Brady a Hindleyová přiznali ještě ke dvěma vraždám - šestnáctileté Pauline Readové a dvanáctiletého Keitha Bennetta. Při následném hledání těl v močálech Saddleworth se nakonec skutečně podařilo najít ostatky zmizelé Pauline Readové. Keith Bennett však nebyl nikdy nalezen. Prokurátor se tehdy rozhodl, že vyšetřování obou případů proběhne v utajení, bez sdělování podrobností veřejnosti a médiím.

Co motivovalo Hindleyovou a Bradyho k vraždám?

Mury Hindelyová se narodila v Crumpsallu, předměstí Manchesteru, v roce 1942. Jejím otcem byl stavební pracovník, který jí podle informací měl v dětství týrat. Hindleyová, která opustila školu v 15 letech, začala pracovat v malé chemické továrně, kde se sblížila s Bradym, který zde pracoval jako obchodník, který už měl menší záznamy v trestním rejstříku. Oba se vyznačovali fascinací v tvorbě francouzského spisovatele Markýze de Sadeho a nacismu, což Hindelyovou dovedlo k tomu, že si obarvila vlasy na blond, aby vypadala jako příslušnice árijské rasy. 

Až do setkání s Bradym byla Hindleyová vykreslována jako zcela normální plachá dívka se zájmem o katolickou víru, k níž se obrátila kvůli pocitům viny z dětství, kdy podle svých pocitů mohla zamezit tragické smrti svého blízkého přítele. Podle informací milovala děti i zvířata lidé si jí chválili jako dobrou chůvu. Chovala se také jako každá druhá dospívající dívka. Po setkání s Bradym dokonce svěřila svému deníku, že se těší na svatbu s ním. Poté, co se z Bradyho a Hinleyové stali milenci, byla ochotná udělat vše, po ní bude požadováno.

První obětí se stala v červenci 1963 zmiňovaná Pauline Readová, kterou Hinleyová osobně znala, a kterou vlákala do močálů pod záminkou hledání ztracené rukavice. Tam pak byla zavražděná a zároveň i pohřbená. V říjnu téhož roku si pár sériových vrahů vyhlédnul dvanáctiletého Johna Kilbrida. Toho Brady nejprve neúspěšně podřezal, a pak následně uškrtil. Do automobilu ho vlákal pod záminkou svezení vzhledem k temnému a mlhavému počasí.

Vraždy by oběma milencům pravděpodobně procházely, kdyby se do nich nepokusili zapojit další lidi, mezi nimiž byl i Myřin švagr David Smith, což nakonec vedlo k jejich dopadení. Smith přivolal policisty poté, co se sám stal svědkem vraždy Edwarda Evanse. Se svojí manželkou Maureen, sestrou Hindleyové, se ozbrojeni šroubováky a nožem vydali k nejbližší telefonní budce a vyrozuměli policii. Bradymu byla v roce 1983, když už byl ve výkonu trestu, diagnostikována schizofrenie, na základě čehož jej odvezli do psychiatrického zařízení se zvýšenou ostrahou. Hindleyová zemřela 15. listopadu 2002 na zápal plic ve věku 60 let a Brady 15. května 2017 ve věku 79 let. Jak paradoxní, že oba zemřeli 15. den v měsíci?.

Související

Charles Sobhraj

Sériový vrah Charles Sobhraj alias Had je na svobodě. Vznikla o něm řada filmů i knih

Z nepálského vězení byl dnes ráno po téměř 20 letech propuštěn mnohonásobný zločinec a odsouzený vrah Charles Sobhraj. Osmasedmdesátiletý Francouz přezdívaný Had, o němž vznikl stejnojmenný seriál na streamovací službě Netflix, má podle policie na svědomí až 20 vražd západních turistů spáchaných v 70. letech minulého století v Asii. Sobhraj dnes nastoupil do letadla, které míří do Francie; podle agentury Reuters to potvrdil personál letiště v Káthmándú.
Petr Zelenka. Komentář

ANALÝZA: Před patnácti lety byl zatčen heparinový vrah Zelenka. Kauzu stále obestírá tajemství kolem motivu a dodnes budí vášně

I v relativně nedávné minulosti nalezneme události, které výrazně otřásly celou Českou republikou. Jednou z nich byla nepochybně i kauza takzvaného heparinového vraha Petra Zelenky, od jehož zatčení v jihlavské nemocnici dnes uplynulo patnáct let. Chladnokrevnost, s jakou měly být vraždy provedeny, tehdy šokovala celou společnost. Petr Zelenka, který nejdříve působil v havlíčkobrodské nemocnici jako zdravotní bratr, byl obviněný a následně odsouzený za sedm vražd a deset pokusů o vraždu. Těch se měl dopustit od května do září 2006 na ARO v havlíčkobrodské nemocnici, když pacientům v bezvědomí podával silné dávky heparinu. Byl odsouzen k odnětí svobody na doživotí. Bohužel nikdo z rodin obětí se nedočkal odškodnění. Tragickou událost stále obestírá tajemství kolem motivu a dodnes budí vášně.

Více souvisejících

Sérioví vrazi kriminalita Velká Británie Vražda

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy