Zohavená těla, stovka podezřelých. Před 130 lety začal řádit Jack Rozparovač

Právě uběhlo 130 let od objevení první oběti jednoho z nejslavnějších zločinců na světě. Jack Rozparovač je přezdívka masového vraha, kterého se nikdy nepodařilo polapit a tehdejší vyšetřovatele se mu v podstatě ani nedostali na stopu. Nicméně zahltil tehdejší noviny a proslavil se zejména sérii románových, filmových nebo třeba muzikálových zpracování provázaných se sérií vražd. Podezřelých je celá řada, ale přesně se totožnost brutálního vraha asi již nikdy nedozvíme.

Množství informací o vraždách ukrytých ve spisu pod názvem “Vraždy ve Whitechapelu” je překryto obrovským počtem legend a výmyslů, jejichž autoři tak na jednu stranu vytvořili vlastní badatelský obor tzv. ripperologii, ale na druhou stranu se ve změti snadno objeví nesmyslné senzace bez zrnka pravdy. Navíc autor spisu začal na případu pracovat až rok po první vraždě a dokumentaci vedl velmi amatérsky. Dnes víme, že je v ní spousta faktických chyb kvůli jeho neschopnosti.

Stále tak není zcela jasné, kolik přesně obětí má Jack Rozparovač na svědomí a jestli jeho počínání nenásledovali záhy další sadisti. Hned první oběť, brutálně zavražděná prostitutka Mary Ann Nicholsová, vyvolala v ulicích Londýna velký rozruch. Jedna z mála stop charakterizujících Jacka Rozparovače byl styl jeho vraždění. Oběti nejdříve podřezal a následně brutálně zohavil. Odborníci dnes soudí, že s prací musel mít zkušenosti, nejspíš tedy někdy pracovat jako řezník, anebo chirurg, ale vzhledem ke kontextu vražd v chudinských čtvrtích je druhá možnost velmi málo pravděpodobná.

Rukopis vraha

Jack Rozparovač se proslavil rychlostí svých útoků. Zločiny maniakálních sadistických vrahů běžně odděluje řadu let, zatímco Rozparovač neváhal a zabíjel jen několik dní za sebou. 30. září 1888 vraždil dokonce hned dvakrát za jeden večer. Někdy se pochybuje, že obě vraždy z jedné noci má na svědomí táž osoba, protože první z nich Elizabeth Strideová měla sice podřízlé hrdlo, ale nebyla znetvořena. Druhá interpretace se však domnívá, že Jack Rozparovač byl vyrušen, nedokončil první čin a z tohoto důvodu vyhledal další oběť, kterou také znetvořil jako ostatní zavražděné prostitutky. Postup vraha, kdy zabíjel v malé lokalitě a často za sebou, otevíral značné riziko dopadení, navíc noviny vše rychle rozmazávaly a na místě působily desítky vyšetřovatelů. Z hlediska forenzní vědy je nepochopitelné, že pachatel nebyl nikdy odhalen. Stejně tak nikdo nedokázal objasnit proč vraždy skončily stejně náhle jako začaly.

Podezřelá byla řada celebrit

Slavný vrah musel vyprodukovat i početnou řádku neméně slavných podezřelých. Nad tím, že Jackem Rozparovačem byl otec Winstona Churchilla se můžeme jen pousmát, i když se spekulovalo o otci nejslavnějšího britského premiéra, mnohem delší stín podezření padl na následníka trůnu a vnuka královny Viktorie Alberta Viktora. Známého bohéma, jenž údajně trpěl různými duševními chorobami a sexuálními úchylkami, a nakonec zemřel ve velmi mladém věku.

Pro příznivce vědečtějších postupů se nabízí ještě jeden možný pachatel. Polský emigrant Aaron Kosminski, jehož DNA byla odhalena na šátku z místa činu. Šátek se předával jako podivné dědictví v rodině strážníka, který jej jako kuriozitu zcizil na místě činu. Kosminski byl kadeřník, tudíž asi uměl obratně zacházet s břitvou a ve třiadvaceti letech byl uvězněn v ústavu pro choromyslné, kvůli nenávisti k ženám a vražedným sklonům. Nikdy se však k činu nepřiznal, a kdo ví, jestli nebyl pachatelem jen jedné z podIvných vražd ve Whitechapelu, které proslavily dosud neodhaleného Jacka Rozparovače.  

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda historie Jack Rozparovač Jack Rozparovač je Aaron Kosminski krimi

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy