Vaření je pro velkou část lidí součástí každodenní činností. I přes velkou praxi ale řada z nás dělá při přípravě jídla chyby. Podívejte se, co o vaření říkají šéfkuchaři.
Přeplněná pánev
Nesnažte se na pánvi osmažit všechno maso najednou. Základním pravidlem je, že bychom měli nechat dostatek místa, aby se jednotlivé kousky na pánvi nedotýkaly. Volný prostor třeba mezi kousky masa ovlivňuje rovnoměrné rozložení tepla na pánve a maso se díky tomu snadno a rovnoměrně propeče.
Málo slaná voda na těstoviny
Při vaření těstovin platí jedno pravidlo – voda musí být dost slaná. Pokud použijete málo soli, na talíři je už nedochutíte a místo italské pochoutky vám zůstanou jen nudle bez chuti.
Používání extra panenského olivového oleje k vaření i smažení
Tento olej je ke smažení vhodný, ale vysoké teploty ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (tedy z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější. Extra panenský olivový olej 1. jakosti, který je často velmi drahý, použijte raději ve studené kuchyni.
Studené maso na horkou pánev
Než maso položíte na pánev či gril, měli byste jej nechat odstát. Ideální je, aby mělo pokojovou teplotu, než ho hodíte rozpálenou pánev. Znamená to, že se bude vařit rovnoměrněji - a vy se vyhnete tomu, že zvnějšku bude připečené a uvnitř ještě syrové.
Teplé jídlo do ledničky
Ať už jde o steaky, polévky nebo omáčky, ujistěte se, že jídlo zchladlo, než ho dáte do lednice nebo mrazničky. Nejenže nám jinak lednice více „žere“, ale hlavně by se teplo přeneslo na ostatní potraviny a v těch by mohlo opět začít množení bakterií a hnilobný proces.
Používání nepřilnavé pánve na přípravu všeho
Nepřilnavá pánev je podle šéfkuchařů vhodná na vejce nebo palačinky. Ale na jiné vaření už tak moc ne. Proč? Každá pánev totiž jinak distribuuje teplo. Moderní teflonové pánve například nejsou nejvhodnější na přípravu masa. Kdo si chce pořádně udělat steak, měl by si do domácnosti pořídit úplně obyčejnou železnou pánev.
Česnek přidaný příliš brzy
Česnek vložený do silně rozpáleného oleje se spálí, dostane nahořklou chuť a je nepoživatelný. Dusíme-li však česnek pomalu, chutná jako ořechové jádro a dá se snadno, měkký jako máslo, roztírat na brambory nebo chleba. Nejvíce česnek předá svého aroma pokrmům, do kterých ho vložíme až těsně před koncem přípravy a dále ho pak nevaříme.
Maso by po uvaření mělo chvíli odpočívat
Určitě stojí za to vyčkat pár minut před nakrájením masa na kusy. Šťáva z mase se rozloží a steak je o něco chutnější a šťavnatější.
Ne všechny potraviny v lednici vydrží déle
Například rajčata bychom v lednici vůbec skladovat neměli. To platí i pro banány, či broskve, blumy a avokádo. Pokud je ale rozkrojíte, pak je do ledničky dejte
Související
Vánoční cukroví: Nejoblíbenější recepty na sladké pochoutky
Unifikovaná kuchyně, nebo raději kuchyně na míru? Jaký je rozdíl v ceně?
recepty, vaření - , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4
včera
"Jsou likvidována masmédia." Atentátník po zadržení promluvil
včera
Muž, který zaútočil na Fica, byl v minulosti ve spojení s proruskou skupinou
Aktualizováno včera
Fico krvácel do břicha, lékaři ho operují přes tři hodiny
Aktualizováno včera
Útočníkem, který střílel na Fica, má být slovenský spisovatel
včera
Rusko musí zaplatit za obnovu Putinem zničené Ukrajiny, prohlásil Blinken
včera
Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku
včera
Čekám, kdy dojde k vraždě někoho z vládních politiků, řekl před měsícem Fico
včera
VIDEO zachytilo střelbu na slovenského premiéra Fica
včera
Čaputová: Všichni jsme šokováni z hrozného a záludného útoku. Nevynášejme ale soudy
včera
Svět reaguje na atentát na Fica. Zelenskyj útok odsoudil
Aktualizováno včera
Atentát na Fica: Slovenský premiér byl postřelen, v nemocnici bojuje o život
včera
Bezpečnostní expert po atentátu na Fica varuje před další polarizací společnosti
včera
Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes
včera
Fico utrpěl průstřel břicha a ruky, píše tisk
Aktualizováno včera
Slovensko je po útoku paralyzováno. Poslanci křičí, Čaputová je v šoku
včera
Postřelení Fica je šokující, reagují čeští politici
včera
Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku
včera
EU varovně zvedá prst. Vyzvala Izrael k okamžitému ukončení operace v Rafahu
včera
Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu
Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.
Zdroj: Libor Novák