Nejhorší sekty husitských Čech? Adamité byli "nudisté", Žižka mnohé z nich upálil

Bohuslav z Lobkovic, katolický humanista a známý literát počátku 16. století tvrdil, že tolik kacířstva se v těchto časech v Čechách rodí, že doby Husovy a Viklefovy proti současnosti zlatými časy. O tom, že Čechy prosluly jako země kacířů není vcelku pochyb, některé sekty ale byly příliš divoké i pro proslulé české kacíře. Jaké ale byly ty nejopovrhovanější z nich?

A v psaní z roku 1497 v listu Petrovi Rožmberskému vypočítává tehdejší bludná učení v Čechách: „Všickni bludové do této země stekli se jako do louže. Mnozí, Origena následujíce, drží, že všickni lidé budou spaseni, někteří vedle smyslu Vigilanciova praví, že nemají ctěni býti kosti nebo ostatkové svatých, mnozí, od Joviana jsouce naučeni, mnijí, že nic sobě postem nezasluhujeme. I těch se nedostává, kteří mnijí, že se všecky věci osudem dějí. Mlčím o tom, že shrbilé baby a pošetilí starci na pivě nebo na víně sedíce tajemství sv. Trojice prokletými otázkami zpytují; pomíjím jiných mrzkostí, které sou do této zem z franské, z britanské země a od Řeků připlynuly."

Husitští nudisté?

Asi nejznámějším jsou Adamité, kteří vyšli v mnohém z věrouky radikálních husitů. Pozdější pramen vykládá, že během léta po upálení mistra Husa objevili se Adamité, Naháči, Adamníci z jakýchsi zbytků flagelantských. Ti patřili k přísným kajícníkům a vyhlašovatelům apokalyptických proroctví. Putovali od města k městu v bizarních průvodech vykřikujících kajícná hesla a odčiňováním svých hříchů tělesnými tresty – nejznámějším byl asi bičování. Samotní Adamité chodili prý nazí a obě pohlaví se mezi sebou volně mísila. Martinek Loquis byl vypuzený z Tábora roku 1421, právě proto, že podporoval Adamitství. Údajně mše nahradil společnými schůzemi křesťanů k hodům.

Postupem času ale u Adamitů ze společných schůzí snadno vznikly divoké orgie. Adamité asi neměli nějakou pevnou a promyšlenou nauku, protože neměli vesměs podporu intelektuálních elit. Podle všeho ale Naháči byli ovlivněni panteismem - Vše je Bůh a i oni sami jsou jeho součástí. Místo Otčenáše údajně říkali „Otče náš, jenž si v nás, osviť nás!" Vše je pro ně proto svaté a společné, takže manželství je hřích - ženy mají totiž být společné jako všechen majetek.

Pověst jejich rozšířila se daleko, a německé kroniky obsahují pestrá líčení českých Adamitů a jejich bludů. Poslední jejich  známým útočiště bylo asi na Nežárce. Sem utekli poté, co je Žižka (sám náboženský fanatik) rozehnal u Klokot a mnohé z nich upálil. Je ale možné, že Adamníci tehdy nevyhynuli. Staré letopisy o nich totiž ještě r. 1455 vypravují, že po lukách a polích běhali, a strašili ženské. I seznam kacířství v echách z r. 1524 uvádí sektu Saducejských, kteří jsou asi následovníky Adamitů. Také Šlechta ze Všehrd roku 1519 píše slavnému humanistovi Erasmovi Rotterdamskému, že Adamitů v Čechách není málo.

Cesta do Pekla je dlážděna plešemi kněžskými

„Snadno se domyslíš, proč v zemi této výborné roty a sekty podnes trvají, ješto mnozí duchovní více všeteční nežli rozumní ne Levitové, ale Chámové, otce svého a matky hanby netoliko nepřikrývají, ale, jakž nejvíce mohou zjevují a za vzdělání i duší lidských i své vlasti to pokládají. Taktéž nemalá příčina sekt jest život neřádný některých duchovních, kteřížto, což slovy důvtipnými den ode dne usilují stvrzovati, to skutky svými na oko zjevně ruší, ješto lid obecní vždy více skutky nežli slova sob váží a oblibuje."

 Takto vykládá na konci své historie původ sekt Bartoš písař, autor slavné kroniky z 16. století.  A rozhodně by s ním souhlasila další exotická sekta - Mikulášenci, pojmenovaná po neučeném Mikuláši z Vlásenice, který tvrdil, že se mu dostalo přímého božího zjevení.

Mikuláš údajně dokonce prohlásil, že peklo jest dlážděno plešemi kněžskými. Mravopočestnost stála nad konkrétní věroukou a zacházeli tak daleko, že aby nepodlehli pohlavním náklonnostem, nechtěli v domech, kde pobývaly panenské dívky, žádné zvířata ani psi či holuby. Necudností zvířat by totiž mohly zviklat do té doby počestnou mysl.

Podle kroniky radikální církve Bratrské „Mikulášenci byli takoví, že tak době chtěli míti ženy společné jako statkové byli za as apoštolských; původ to vzalo od jakéhosi Mikuláše, jáhna apoštolského, ten svou manželku uvedl ji doprostřed zástupu a dal svobodu každému k zlému jí požívání."  Ovšem tento výklad bude ovlivněn snahou představit konkurenční církev v co nejhorším možném světle a její snahou propojit Mikulášence s výše zmíněnými Adamity.

Dle pozdějších zpráv byla konána schůze bratří Pecinovských (jak se Mikulášencům také říkalo) tak, že starší, přečetl evangelium a poté oznámil, že by víc vyložil, kdyby proto tento úkol nebyl tak nedostatečný. Poté vyzval shromážděné, aby prosili Boha, aby seslal na něho ducha svatého. Nakonec prý si všichni zakryli tváře, a dali se do pláče. Díky tomu si vysloužili jméno „bratří plačtivých".

Aby dosáhli svých vysokých mravních standardů, které na sebe kladli, tak byli jejich život plný napomínání a kárání a žili velice střídmě. O jejich skromnosti kolovala i komická historka. Pokud byli pozváni na hostinu, a začalo se nemírné pít, přítomní Mikulášenci prý rychle vstanou, ženy přivolají muže z komunity a společně zpívají pobožné písně, modlitby a propukají v kajícné výkřiky, čímž hostinu zkazí.

Související

Zřícenina hradu Sion. (autor: ŠJů)

Hrad Sion byl místem posledního vzdoru husitů proti Šelmě ryšavé

Pozůstatky kdysi pohodlného a výstavného sídla husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé, se nachází asi jeden kilometr východně od obce Chlístovice, nedaleko Kutné Hory. Zbytky zdí zde nejsou připomínkou jen středověkého hradu, ale také významné bitvy, která měla jednou pro vždy zlomit poslední vzdor husitů.
historie

Zranění sekyrou a sudlicí. Vědci zřejmě našli kosti husitů z bitvy u Lipan

Vědci z z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy asi našli v kostnici v Žehuni na Kolínsku kosti husitských bojovníků. Mohlo by jít o účastníky bitvy u Lipan. Mluvčí fakulty Petra Klusáková o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Bitva, kterou většina českého národa vnímá jako porážku a tragický konec slavného husitského období, se odehrála 30. května 1434 u vesnice Lipany nedaleko Českého Brodu.

Více souvisejících

husitství sekty Náboženství Jan Žižka z Trocnova

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy