Těhotná žena "jí za dva"? Babská povídačka může napáchat hodně škody

Říká se, že těhotná žena by měla jíst za dva. Je to logické – musí vyživovat nejen vlastní tělo, ale i miminko, které v ní roste. Opravdu je to ale zdravé? Vědci mají jasno.

Stará moudrost říká, že ženy v očekávání mají jíst za dva. Jenže podle nových výzkumů to není dobrý nápad – zvýšený příjem jídla totiž představuje zvýšená zdravotní rizika pro matku i dítě, ukázaly nové výzkumy.

Studie publikovaná v odborném magazínu Diabetologia ukazuje, že pokud má žena během těhotenství příliš velký nebo příliš malý nárůst hmotnosti, může to mít nepříznivý vliv na její dítě. Analýza 905 matek a jejich dětí, která byla provedena v Hongkongu, ukazuje, že pokud žena v těhotenství hodně přibere, mohou mít její potomci zvýšené riziko inzulínové rezistence a vysokého krevního tlaku.

Dítě může být také více náchylné k makrozomii, což znamená, že je novorozenec výrazně větší oproti průměru. Navíc mohou mít tyto děti vyšší než normální BMI - což podle vědců může vést k dalšímu kardiometabolickému riziku.

Přírůstek hmotnosti účastníků byl měřen podle pokynů Ústavu lékařství (IOM) a vědci zjistili, že těhotné ženy, které měly větší váhu než tu, kterou doporučuje IOM, měly děti s vyšším krevním tlakem a špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi oproti těm dětem, jejichž matky přibraly přiměřeně.

Je zajímavé, že stejné nežádoucí účinky byly zjištěny i u žen, které nabraly méně váhy než je doporučené množství.

V průměru byla změna hmotnosti u žen, které se zúčastnily studie, v průběhu těhotenství až do porodu 15 kg, přičemž 41% nabralo váhu přesahující doporučený rozsah a 17% nabralo váhu nižší. Zbylých 42% žen nabralo váhu v hladině doporučené lékaři.

Zatímco vedoucí vědecký pracovník profesor Wing Hung Tam ke studii uvádí, že je důležité těhotné ženy poučovat o tom, jaké důsledky může mít, pokud se budou přejídat a příliš přiberou. Důrazně také odmítl teorii „jíst za dva".

„Důležité je, že jedení za dva může být škodlivé," říká pro deník The Independent . „Těhotenství vyžaduje další 300 kcal denně. To, co těhotná matka potřebuje, je vyvážená strava s odpovídajícími mikroživinami, která splňuje tyto požadavky,“ vysvětluje. „Také potřebují mírné cvičení, aby se vyhnuly nadměrnému přírůstku hmotnosti."

Ačkoli se studie zaměřila na nepříznivé účinky, které může mít nepřiměřený nárůst váhy matky na děti, vysvětluje Hung Tam, že v tomto případě existuje také řada zdravotních rizik pro matku: Hrozí jí například vyšší riziko gestačního diabetes mellitus - těhotenské cukrovky. Jde o poruchu zpracovávání sacharidů, která se rozvíjí během těhotenství. Postihuje asi 4 % ze všech těhotných

„Tato zjištění mají významné důsledky jak pro prevenci, tak pro léčbu," uzavírají autoři studie. „Je třeba zvyšovat povědomí o tomto problému a sledovat přírůstek hmotnosti během těhotenství."

Související

těhotenství

Většina Čechů podporuje svobodu rozhodování o interrupcích i eutanazii

Stále více české populace se staví proaktivně ke svobodě rozhodování v otázkách interrupcí a eutanazie, a tento podíl stoupá. Například téměř čtyři pětiny obyvatel podporují právo žen na svobodné rozhodování o umělém přerušení těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990. Tyto zjištění vyplynuly z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 
Ilustrační foto

Těhotná Polka zemřela kvůli umírajícímu plodu, lékaři prý nezasáhli kvůli protipotratovým zákonům

Třiatřicetiletá Polka Dorota zemřela na otravu krve poté, co v nemocnici čekala na odumření plodu. Byla v pátém měsíci těhotenství. Informoval o tom server Euronews. Nyní polské zdravotnické úřady jmenovaly tým, který má vydat podrobnější pokyny pro zdravotnická zařízení pro vykonávání interrupcí. Polsko má jedny z nejpřísnějších protipotratových zákonů na světě. Nejde o první úmrtí těhotné ženy, v roce 2021 prakticky stejným způsobem zemřela třicetiletá Izabela.

Více souvisejících

těhotenství Vědci zdraví děti

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy