Zapomeňte na diety. Vědci přišli na nový způsob, jak zhubnout i bez drastických opatření

Změna času, ve kterém jste zvyklí obvykle jíst, může vést k redukci tělesného tuku, prohlašuje nová studie. Studie vychází z desetitýdenního testování vedeného univerzitou v Surrey. Výsledkem studie je tvrzení, že čas, ve kterém se stravujeme, může mít značný vliv na naši tělesnou kompozici.

Na rozdíl od jiných studií tohoto typu nebylo účastníkům nařizováno, co mají jíst. Mohli jíst cokoliv chtěli, ale jen po určitou denní dobu, tzv. časové okno.

Výzkumníci rozdělili účastníky výzkumu do dvou skupin. V první skupině byli ti, kteří jedli své jídlo tak, jak byli zvyklí. Tedy v jejich obvyklých časových intervalech.U druhé skupiny účastníků bylo vyžadováno, aby jedli svou snídani o 90 minut později než normálně a svou večeři o 90 minut dříve než obvykle. Této studie se zúčastnilo 16 zdravých lidí ve věku od 29 do 57 let.

Během celého experimentu si všichni zúčastnění vedli „ stravovací diář “. Předem poskytovali krevní vzorky a po experimentu vyplňovali dotazník.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří se museli stravovat podle speciálního kritéria, ztratili v průměru dvakrát více tělesného tuku, než skupina, která se stravovala dle běžných návyků.

Dotazník ukázal, že 57% účastníků ze zkušební skupiny, jež se řídila časovým plánem, napsalo, že u nich došlo k redukci v konzumaci jídla. Celkově tedy jedli méně, než obvykle, a to buď v důsledku menšího hladu, nebo díky redukci svačin, kvůli omezenému času, který jim byl na jídlo stanoven.

Vědce však také zajímalo, jestli je tato forma stravování dlouhodobě udržitelná. Další otázky v dotazníku tedy směřovaly ke zjištění této věci.

Více než polovina (57%) účastníků v dotazníku uvedla, že nejsou schopni dlouhodobě udržovat tento typ stravováním. Důvody toho jsou především sociálního rázu. Účastníci výzkumu uvedli, že jim především vadila neslučitelnost mezi jejich stravováním a stravováním ostatních členů v rodině, nebo na pracovišti.

„I když se jedná o studii menšího rozsahu, ukazuje nám, že i malá změna v našem stravování může přinést velké benefity pro naše tělo,“ říká doktor Jonathan Johnston z univerzity v Surrey.Vědci se nyní budou snažit zopakovat studii na větším vzorku obyvatelstva.

V roce 2012 vzbudila kontroverze studie založená na tzv. 5:2 Dietě. Tato dieta zahrnovala 5 běžných dnů, ve kterých jedli účastníci, cokoliv chtěli a kdykoliv chtěli a následně dva tzv. dietní dny, kdy bylo účastníkům doporučováno snížit příjem denních kalorií na 500 – 600.

Velká část vědců se však proti této dietě ohradila. Vědci především upozorňovali, že daný způsob stravování může vést ke zvýšení rizika diabetu. Navíc zpochybnili, že by měla tato dieta vliv na snížení rizika infarktu, jak realizátoři studie tvrdili.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Jezte sedmikrásky, jsou výborné," doporučila příznivkyně čínské medicíny

Pořad Máte slovo Michaely Jílkové se opět začíná věnovat i jiným tématům než je koronavirus. Vzhledem k blížícímu se létu se nemalá část lidí snaží shodit to, co nabrala během karantény. Jak toho ale docílit, aniž bychom si poškodili zdraví, případně se vyhnuli jojo efektu, kdy po dietě nabereme ještě více kil než před ní?

Více souvisejících

stravování dieta potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy