Husitský král? Jiří z Poděbrad je obestřen řadou tajemství. Toto vám ve škole patrně neřekli

Král Jiří z Poděbrad, známý též jako husitský král, je všeobecně známou osobností a jeho životní příběh je dobře prostudovanou kapitolou českých dějin. I širší veřejnost ho zná ze slavného plátna, kde je zpodobněn ještě jako hoch ve vřavách krvavé bitvy u Lipan. Je známa jeho životní cesta od hejtmana východočeského kraje, přes správce země až po korunovaci českým králem. I přesto dodnes kolují různé nepřesnosti a mýty.

Nejrůznější mýty a spekulace kolují už ohledně Jiříkova narození, respektive místa, kde se onoho 23. dubna roku 1420 narodil. S odkazem na nejrůznější okolnosti se k této události hlásí hned několik míst, přičemž žádné není prokazatelné. Patří sem samozřejmě hrad v Poděbradech a moravský hrad Bouzov. V obou případech se jedná o důležité hrady v majetku Jiříkových předků. Ovšem k titulu „rodiště“ krále Jiřího se hlásí i hrad Kunštát, či hrad Litice nad Orlicí a další místa, kdy například někteří badatelé zmiňují tvrz v Hořovicích, kam se Jiříkovi rodiče uchýlili do bezpečí v dobách husitských bouří. Pravé místo Jiříkova narození však nejspíše nebudeme nikdy znát.

S jistotou je tak možné určit pouze dobu jeho narození, stejně jako jeho rodový původ. Narodil se totiž do významné rodiny pánů z Kunštátu, kteří představovali významný moravský rod, doložený již v polovině 13. století. Jejich rodovým sídlem byl hrad Kunštát, který založil zakladatel rodu Kuno ze Zbraslavi a Kunštátu. Samotný rod se během staletí značně rozrostl a rozvětvil a to nejen na Moravě, ale také v Čechách. Tuto síť příbuzných pak Jiří takticky využíval během své politické kariéry. Sám se po dlouhou dobu psal a tituloval nikoliv jako Jiří z Poděbrad, ale jako Jiří z Kunštátu, čímž jasně reprezentoval a zdůrazňoval svou příslušnost k významnému moravskému rodu. Až později se píše též z Poděbrad, přičemž zcela poprvé se objevuje jako Jiří z Kunštátu a na Poděbradech nikoliv v listinách, ale jmenuje ho tak tak jeden z autorů Starých letopisů českých.

Samotný Jiří příslušel do tzv. poděbradské větve pánu z Kunštátu, kterou založil Boček z Kunštátu, který v roce 1347 vyženil hrad Poděbrady. Syn tohoto Bočka se jmenoval též Boček, který měl syna Viktorína, jenž byl otcem Jiřího. Viktorín se v dobách husitských válek vyznamenával jako velitel kališnických vojsk. Bojoval například v bitvě pod Vyšehradem či u Ústí nad Labem, kde byl nejspíše zraněn a na následky zranění do půl roku umírá v roce 1427 asi ve věku 24 let, když tedy malému Jiřímu bylo sotva 7 let.

Jeho další osudy jsou dobře známé, například jeho účast v bitvě u Lipan ještě v jinošském věku, která jistě výrazně ovlivnila jeho život, způsob vlády i boje. Jistě i díky výchově, politickým známostem, osobním vlohám a nadání se mu od mládí dařilo postupně se propracovat do vysokých politických sfér, kdy se nejdříve stává hejtmanem východočeského landfrýdu a později správcem země za nezletilého Ladislava Pohrobka z rodu Habsburků.

Když v roce 1457 náhle Ladislav Pohrobek umírá, uchází se Jiří o královský trůn. I proto byl nejednou nařčen, že si královu smrt přál a sám Ladislava otrávil. Dobové zprávy hovoří, že na těle mladičkého krále byly výrazné hematomy. Až novodobé výzkumy ukázaly, že za Ladislavu smrt nemohl Jiří, ale že zemřel vlivem vzácné formy leukémie, kterou trpěl.  

Jiří se tak následně za podpory svých mocných přátel i sítě příbuzných v roce 1458 stává českým králem. Byl spíše diplomatem, než válečníkem. Nejspíše vlivem zážitků z krvavé bitvy u Lipan meč tasil spíše jako demonstraci síly, než že by se vrhal v seč, což charakterizovalo i způsob jeho soupeření a boje s Matyášem Korvínem.

Vládl po více jak deset let až do své smrti v roce 1471. Nemocný a jistě i vyčerpaný, ovšem za svůj život ve svém přesvědčení nikdy nezlomený, umírá ve věku 50 let v Praze, v královském sídle Králův dvůr na Starém městě. Právě odsud, nikoliv z Pražského hradu, Jiří panoval, jelikož pražský hrad byl ve špatném stavu a čeští králové tak sídlili a vládli na Králově dvoře a to již od roku 1383 až do roku 1484. Dnes na jeho místě stojí Obecní dům.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Jiří z Poděbrad

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy