Martin na bílém koni letos nepřijel. Proč by měl přivážet sníh rovna on?

Dne 11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni – alespoň podle pranostiky. S tímto dnem byla v minulosti spojená celá řada zvyků a tradic. Některé z nich se udržely dodnes.

Na den svatého Martina se prý kouřilo z komína. Jedenáctého listopadu se v minulosti opravdu slavilo a veselilo. Na stole nechybělo dobré jídlo a pití – pečená husa, svatomartinské víno nebo pečivo.

Kdo byl svatý Martin?

Světec Martin Tourský přišel na svět v roce 316 do rodiny římského důstojníka na území dnešního Maďarska. Nepocházel z křesťanské rodiny, s touto vírou přišel poprvé do styku během studií v severní Itálii. Když mu bylo patnáct let, musel nastoupit do císařské armády – stal se tedy vojákem.

Podle legendy se v Amiens potkal s žebrákem, který trpěl zimou. Martin tehdy nebohému muži věnoval půlku svého pláště, aby se mohl trochu zahřát. V noci k Martinovi pak ve snu promluvil Ježíš Kristus, který měl na sobě kus jeho pláště. Martin se po tomto zážitku stal křesťanem a nechal se pokřtít. O několik let později se stal poustevníkem. V roce 372 byl zvolen biskupem ve francouzském městě Tours, i nadále žil velmi asketicky. Ve Francii se zasloužil o založení prvních klášterů, šířil křesťanství i za hranicemi země.

Martin z Tours zemřel v roce 397 ve věku 80 let během misijní cesty. V Tours se pak dne 11. listopadu konal jeho slavnostní pohřeb. Z jeho hrobu se brzy stalo vyhledávané poutní místo.

Svatý Martin je tradičně zobrazován jako voják na koni. Mezi jeho atributy patří plášť, meč, žebrák, husa, biskupská mitra a berla. Je považován za patrona vojáků, koní, podkovářů, vinařů, pocestných, žebráků a chudých, zajatců, domácích zvířat a abstinentů.

Svatomartinská husa

Se dnem svatého Martina je dodnes spojena tradice pečení svatomartinské husy. A proč se peče zrovna husa?

Podle jedné legendy se chtěl Martin vyhnout pozornosti lidí po svém zvolení biskupem, a proto se uchýlil do jednoho husince. Ovšem husy hlasitě kejhaly, a tak prozradily, kde se muž ukrývá. A proto mají husy za trest v den svatého Martina skončit na pekáči.

Existuje však ještě jedna legenda o původu tohoto zvyku. Podle té mají husy být pečeny za trest, protože svým kejháním vyrušovaly Martina z Tours při kázáních.

Ať už je důvod pečení hus jakýkoliv, dodnes se tento zvyk dodržuje. Nejstarší dochované písemné zmínky o pečených svatomartinských husách u nás pocházejí z 15. století.

Svatomartinské pečivo

Kromě hus se jedenáctý listopadový den připravovalo také svatomartinské pečivo, konkrétně rohlíky, tzv. podkovy svatého Martina a koláče. Pečivo se plnilo mákem, hruškovými nebo švestkovými povidly, ořechy a perníkem. Svatomartinské rohlíky pekla děvčata pro své chlapce. Veliký rohlík s mákem nebo povidly pak dostával čeledín nebo děvečka, kteří končili svou službu.

Svatomartinská koleda

Večer před svatým Martinem chodili chudí na svatomartinskou koledu. Protože svatý Martin obdaroval žebráka, měli být lidé k chudým o jeho svátku stejně milosrdní. Chudí dostávali drobný finanční obnos, šunku, párky, ořechy, sušené ovoce, hrušky, jablka a svatomartinské pečivo.

Svatomartinské posvícení

Na den svatého Martina se v minulosti začalo hospodářství připravovat na zimu. Čeledíni a děvečky odcházeli ze služby a dostávali za svou práci zaplaceno. Peníze pak mnohdy skončily v nejbližším hostinci, kde se konalo posvícení. Den svatého Martina byl tedy ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. A často také hluku a opilství. Zejména z období 15. a 16. století pocházejí zprávy o nevhodném chování lidí na svatého Martina.

Svatomartinské víno

Ve vinařských krajích se v den svatého Martina tradičně ochutnávalo nové víno. Pojem „Svatomartinské víno“ se poprvé objevil v době vlády císaře Josefa II. Na Šumavě mělo v minulosti pití tohoto vína jakýsi magický význam. Kdo ho ochutnal, ten měl být silný a krásný.

Tradice svatomartinských vín se opět dochovala do dnešních dnů. Tato mladá vína se tradičně začínají prodávat dne 11. 11. v 11 hodin. Na den svatého Martina má být láhev vína také otevřena – ideálně k svatomartinské huse!

Související

Více souvisejících

svatomartinské víno Sv. Martin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy