Krvavé řádění Přemyslovců? Vršovce vraždili třikrát, přežila jen jedna rodina

Počátky českého státu jsou samozřejmě krvavé a Přemyslovci rozhodně nebyli žádní svatouškové, nehledě na to, jak se je někteří kronikáři či pozdějších historici snažili vylepšit. Aby si udrželi moc neváhala sáhnout k těm nejdrastičtějším prostředkům. S málokterým rodem si ale pohráli tak krutě jako s Vršovci.

Pokud budeme věřit vyprávění kronikáře Kosmy můžeme počítat s dvojím vražděním Vršovců v letech 1003 a 1014,  osudným se jim stal až třetí krvavý zákrok, který měl na svědomí kníže Svatopluk v roce 1108.

 O Vršovcích toho víme velmi málo, podobně jako o většině ostatních rodech velmožů, kteří na území přemyslovců působili. Paradoxně první zmínky o Vršovcích jsou spojeny právě až s jejich vraždění v roce 1003. Hlavní příčinou prvního pokusu byly asi přehnané ambice Vršovců. Skrze manželský svazek neznámého Vršovce s dcerou Boleslava III. začali ohrožovat nárok rodu Přemyslova na knížecí trůn. Bohužel Kosmas je na informace velice skoupý a ve kronice pouze chladnokrevně poznamenává „U nás byli povražděni Vršovci.“  O sňatku Vršovců s Přemyslovnou tak víme pouze díky Dětmarovi z Merserburku.

Nevíme proč se nakonec proti Vršovcům obrátil, pravděpodobně se násilím se pokusili zmocnit trůnu, což se jim však nepodařilo. Za to to vyvolalo Boleslavovu krutou reakci. Vzhledem k tomu, že Oldřich měl pouze levobočka Břetislava I., který tak měl na trůn pouze pochybný nárok, který nebyl větší než nárok Vršovce provdaného za dceru Boleslava III. Navíc na legitimitu se tehdy příliš nehledělo a častokrát rozhodovala politická moc a síla zbraní.

Druhé vraždění popisuje také Dětmar z Merserburku, který se zmiňuje, že kníže Oldřich zabil svého družiníka Božeje, pravděpodobně velmože z rodu Vršovců, protože slyšel „od falešných našeptávačů“, že Božej podporoval jeho bratra Jaromíra. Oldřich se pravděpodobně pokusil využít sebemenší náznak jejich možné neposlušnosti a co nejrychleji se jich zbavit, protože Vršovci stále ohrožovali postavení Přemyslovců. Vršovci možná skutečně podporovali Jaromíra, a to proto, že Jaromír nemohl zplodit potomka a pokud by se jim podařilo dosadit ho na trůn, získali by po jeho smrti jako příbuzní Přemyslovců nepopiratelný nárok na český trůn. Vzhledem k tomu, že Jaromír nemohl mít potomky, nakonec by mu nezbylo nic jiného než moc legitimně předat moc do rukou Vršovců.  Kronikář Kosmas si posloužil Vršovci jako hlavními nepřáteli svých oblíbenců. Ale není třeba si Vršovce nijak idealizovat. Vzhledem k tomu, že měli skutečně velkou šanci dostat se na knížecí trůn, ani oni si nebrali servítky. Podle Kosmy zosnovali knížeti Jaromírovi (tehdy vykastrovanému a slepému) potupnou smrt probodnutím skrze záchod, Vršovec Kochan „poslal svého kata a když onen slepec seděl na záchodě v hodině noční, vyprazdňoval břich, proklál ho ostrým oštěpem zezadu až do útrob břišních.“

Jak to, že se nakonec zlomený a pokořený rod Vršovců opětovně vrátí na scénu? Je výmluvné, že se Vršovci po dlouhé době objevují v knížecích službách opět až na přelomu 11. a 12. století, tedy v dalším období krize českého „státu“ nebo možná lépe řečeno krize Přemyslovců, protože tehdy se opětovně rozhoří spory mezi Přemyslovci.. Břetislav II., který se postavil proti svému otci, zkrátka musel hledat pomoc na všech stranách a Vršovci se najednou opět stali důležitým politický hráčem. Poté co se Břetislav v roce 1092 stal českým knížetem se Vršovci opět dostali na výsluní moci, avšak z nějakých důvodů se záhy dostali do sporů s knížetem, který je nakonec vyhnal od svého dvora. Naposledy se na výsluní dostanou, když se Bořivoj II. v roce 1101 ocitne v nesnázích. Bořivoj se stal knížetem v roce 1100, tedy v období dalších sporů mezi Přemyslovci o český trůn. Břetislav II. totiž podporoval kandidaturu svého mladšího bratra Bořivoje na úkor starších moravských Přemyslovců.

Poslední zmínky u Kosmy zmiňují, že Bořivoj II. chtěl prý několikrát neúspěšně potrestat Vršovce Mutinu a Božeje (nevíme ale jistě proč), aby se s Mutinou nakonec v roce 1108 opět spojil během dynastické krize. Tentokrát proti svému bratranci Svatoplukovi, který se v roce 1107 na úkor Bořivoje zmocnil trůnu. Jenomže neuspěli, a to se nakonec Vršovcům stalo osudným, protože byli Svatoplukem znovu povražděni. Tentokrát ale nebylo nic ponecháno náhodě a Svatoplukův zásah znamenal jejich definitivní konec. Podle některých údajů bylo zavražděno až 3000 příslušníků rodu. Naposledy proto nechme promluvit Kosmu, který toto vraždění popisuje na základě vlastní zkušenosti:

Nemohl jsem se dověděti, kolik hlav z tohoto rodu bylo vydáno na smrt, protože nebyli zabiti ani jednoho dne, ani na jednom místě. Neboť jedni byli vedeni na tržiště a jako dobytek byli skoleni, jiní byli na hoře Petříně sťati, mnoho jich bylo povražděno v domech nebo na ulicích. Ale co mám říci o smrti synů Mutinových, jejichž smrt byla snad nad každou jinou smrt ukrutnější? Byli to hodní hošíci, v tváři sliční, na pohled líbezní, jakých by ani bystrý umělec v bílé slonovině, ani malíř na stěně nedovedl vypodobiti. Neboť jsme je viděli, jak byli žalostivě vlečeni na tržiště, a slyšeli, jak častokrát volali: Máti má, máti má! až je oba krvavý kat, jako prasátka je drže v podpaží, podřezal nožem.

Související

Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.
Svatá Ludmila odjíždí z Prahy na Tetín

Před 1100 lety byla zavražděna svatá Ludmila, první česká světice

V noci z 15. na 16. září 921, tedy před 1100 lety, zemřela svatá Ludmila. Manželka vůbec prvního písemnými prameny potvrzeného knížete z rodu Přemyslovců a první česká světice byla podle staré legendy zavražděna krutými Vikingy najatými její snachou Drahomírou. Jako vražedná zbraň jim posloužil kněžnin vlastní šátek.

Více souvisejících

Přemyslovci historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy