Zkáza Centralie: Ve městě, které hoří 50 let v kuse, žije 7 lidí

Centralia bylo kdysi slavné hornické město. Díky nalezišti antracitu a uhlí si tamní obyvatelé neměli na co stěžovat. Ačkoliv v něm žilo méně než tři tisíce lidí, měli k dispozici vše, co moderní doba nabízela. V 60. letech se ale ve městě objevil požár, který hoří dodnes. A podle vědců bude další stovky let hořet.

Centralia je původně hornickým městem. Toto místo se ale od jiných vyznačuje tím, že hoří. A hoří již 56 let. Podle odhadů může hořet dalších 250. Cedule v okolí města varují případné cestovatele, že hrozí smrt udušením nebo je může pohltit země, která je často v plamenech.

Toto město založené před 150 lety původně bylo domovem asi 2700 lidí, kteří měli k dispozici všechny vymoženosti. Ve městě bylo sedm kostelů, pět hotelů, dvě divadla, banka a poštovní úřad. Nyní je však dalším městem duchů.

Naleziště antracitu byla známa od počátku 19. století, o půl století později zde začala i těžba uhlí. V roce 1962 byl ale v opuštěných uhelných štolách zjištěn požár. Jeho příčinu nikdo nezná, předpokládá se, že se do štol ukládal odpad.

Požár ale sám od sebe neuhasínal, a proto se ještě v témže roce rozjely první hasičské práce. Navzdory jim se ale požár šířil. Obyvatelé města se proto rozhodli do štol pumpovat vodu a nehořlavé směsi, kromě ztrát ve výši desítek tisíc dolarů se ale nic nezměnilo. Oheň se nikdy uhasit nepodařilo.

Obyvatelé sice plameny udrželi pod zemí, tam však plameny stále vládnou. Země se čas od času otevře a vychrlí sirné jedovaté plyny. V jejich důsledku se zdravotní stav obyvatelstva zhoršoval a vyšší koncentrace oxidu uhličitého a oxidu uhelnatého je začala ohrožovat na životě.

V roce 1984 americký kongres uvolnil částku 42 milionů dolarů na přestěhování obyvatel z města. Díky tomu, že pod zemí panovala teplota kolem 80 stupňů, ale ve městě žilo už jen něco kolem 1000 lidí.  

Pozemky byly vyvlastněny a posledním krokem k zániku města bylo, když americká pošta v roce 2002 zrušila směrovací číslo Centralie. Pouhým sedmi lidem bylo na nebezpečném místě povoleno dožít, zbytek musel odejít.

Odborníci se domnívají, že požár není ani ve třetině své životnosti. Podle posledních výzkumů se zdá, že plameny budou místo sužovat dalších 250 let, i když převážně pod zemí. Zhasnout by tak mohly až kolem roku 2270.

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

Přírodní katastrofy letos způsobily výrazně nadprůměrné škody

Hurikán Ian a další přírodní katastrofy způsobily od začátku letošního roku pojištěné škody v odhadované výši 115 miliard USD (téměř 2,7 bilionu Kč). To je vysoko nad desetiletým průměrem, který činí zhruba 81 miliard dolarů. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re, která patří k největším na světě.

Více souvisejících

katastrofy Toxický odpad nebezpečná místa

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 35 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy