Co doopravdy vedlo k zániku Velkomoravské říše?

Velkomoravská říše patří k počátkům utváření politických poměrů, které následně ovlivnily vznik českého, respektive přemyslovského státu a naší státnosti. Ve své době patřila k největším v Evropě. Přesto ji dodnes obestírá řada tajemství. Z hlubin historie se poprvé vynořuje v 9. století a na počátku 10. století o ní zprávy končí. Její zánik po dlouhou dobu představoval nejvíce otázek a při současných archeologických objevech se zdá, že vše bylo jinak, než se po dlouhou dobu myslelo.

Velkomoravské říši předcházela tzv. Sámova říše, která se zde rozvíjela v 7. století. Písemné prameny jsou o ní však kusé a spíše než o říši se jednalo o jakýsi kmenový svaz, který zde poprvé dokázal soustředit vládu do rukou elit. Následující 8. století o politické situaci v této části střední Evropy mlčí, ale archeologické doklady od 2. poloviny 8. století dokládají existenci elit, které se orientovaly na avarský kaganát.

Poté, co se ke konci 8. století tento kaganát na území dnešního Maďarska zhroutil pod útokem vojsk Karla Velikého, se místní elity začaly orientovat spíše na franckou kulturu a stabilizovaly svou moc. Již počátkem 9. století se tu tak objevují dvě knížectví, respektive kmenová uskupení, která spolu vedou politický boj. Jednalo se o kmen pozdějšího knížete Mojmíra I., sídlícího pravděpodobně v jihomoravských Mikulčicích, a Nitranské knížectví se střediskem v Nitře na jihozápadě dnešního Slovenska, kde sídlil kníže Pribina. Ještě v roce 822 vystupují na všeobecném sjezdu ve Frankfurtu Moravané jako kmen.

Během 20. až 30. let pronikalo do oblasti budoucí Velkomoravské říše křesťanství, které spíše než svou náboženskou stránku plnilo politickou a ideologickou roli. Důsledkem přijetí křesťanství bylo pro Mojmíra i jeho nástupce posílení moci panovníka, který po celou dobu trvání říše vystupuje jako autokratický vládce. Zároveň si kníže jakožto křesťanský panovník vylepšil i své postavení při jednáních s křesťanskou Franskou říši.

Opravdové počátky Velkomoravské říše lze klást do roku 833, kdy se knížeti Mojmírovi podařilo vypudit Pribinu z Nitry a připojit jeho území ke svému. To de facto znamenalo vznik Moravské říše, přičemž označení Velkomoravské říše je až mladší.

Od časů Mojmíra I. vedla úspěšná cesta růstu a prosperity Velkomoravské říše, na které se podílela další knížata, jako byl Rostislav I. a Svatopluk I. a v neposlední řadě Mojmíra II. na přelomu 9. a 10. století. Během této doby byla v daném prostoru zahájena christianizace, říše se snažila vydělit z bezprostřední moci Východofranské říše a silně zasahovala do politických poměrů rodícího se středočeského státu Přemyslovců.

Zdá se však, že ke konci 9. století, či na počátku 10. století, začala být vyčerpaná. Toto vyčerpání, které ji následně značně oslabilo, nepramení jen z politického a diplomatického směru, ale též ekonomického a hospodářského. Tato nepřízeň byla způsobena především maďarskou hrozbou, která po roce 904 způsobovala destabilizaci obchodní sítě v oblasti. Na západě pak sílila vůle vlastní autonomie přemyslovského státu, která se odvracela od politiky Velkomoravské říše k Východofranské, potažmo na Bavorsko.

Dalším významným faktorem, který získal na konci 9. století na vážnosti, pak byla nejspíše změna klimatu a celkově nepříznivé přírodní podmínky. Důležitá velkomoravská hradiště stavěná v úrodných nivách kolem řeky Moravy a v okolní oblasti, začala být značně ohrožována vydatnými a ničivými povodněmi. Jak ukázaly nové archeologické objevy, povodně přicházely přirozeně po celé 9. století, ale jejich síla rostla. Vodou neustále podemílané břehy měly tendenci ujíždět. Tehdejší obyvatelé je v oblasti hradeb zajišťovali a zpevňovali dřevěnými kůly. Ty tak plnily dvě funkce, kdy sloužily jako ochrana proti vodě, tak jako součást opevnění. Ukázalo se, že lidé tehdy využívali především dub, který i ve vodě měl takřka neomezenou životnost.

Archeologické nálezy mocných vrstev sedimentů na velkomoravských hradištích, které souvisí s mohutnými záplavami na konci 9. a počátku 10. století ukazují jejich ničivost.  Takto poničená hradiště, coby mocenská a administrativní centra, stejně jako poničené hospodářství v okolí, vedlo k oslabení stability říše. Ta nebyla zničena jen útokem zvnějšku v podobě maďarských nájezdů, jak se mnohdy tvrdí, ale částečně i zevnitř. Katastrofě jistě napomohl i skon knížete Mojmíra II. někdy v letech 905 či 906, dovršený následně již zmiňovanými útoky maďarských nájezdníků, které ale nezasáhly celou oblast bývalé Velkomoravské říše.

Jak opět ukazují novější objevy v rámci historii a archeologie, určitá centra naopak v této době do určité míry posilují a vykazují kontinuální vývoj po celé 10. století, který následně přešel ve spojení s rostoucím přemyslovským, českým státem.

Související

Ústav pro studium totalitních režimů. Komentář

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

Více souvisejících

historie morava Archeologie Velkomoravská říše

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy