Kolik dní má rok? Pokud myslíte, že 365, jste na omylu

Považujete otázku v titulku za banální, až hloupou. Možná ani nevíte, jak moc se v tom případě mýlíte. Pohled do historie, učebnice astronomie, ale jednou za čas i obyčejný kalendář vás můžou usvědčit ze lži.

Snad každý na světě ví, že rok má 365 dní. Najdou se však skupiny lidí, které by s vámi rozhodně nesouhlasily. Třeba astronomové rozlišují hned tři typy roků, všechny jsou dané dobou, která uplyne mezi dvěma opakovanými událostmi spojenými s oběhem Země kolem Slunce.

Siderický neboli hvězdný rok trvá 365 dní 6 hodin 9 minut a 9 sekund. Právě za tolik času oběhne naše planeta kolem Slunce vzhledem ke vzdáleným hvězdám. O 4 minuty a 44 sekund delší je pak anomalistický rok, který značí dobu mezi dvěma průchody Země přísluním (perihéliem). Od siderického roku se liší kvůli stáčení hlavní poloosy pohybu Země kolem naší nejbližší hvězdy.

Tropický rok je označení pro dobu mezi dvěma průchody Slunce jarním bodem. Dělí je přesně 365 dní 5 hodin 48 minut a 45 sekund, což z něj činí nejkratší z tzv. astronomických roků. Pro tvorbu kalendáře je naprosto nezbytný, určuje totiž periodu střídání ročních období.

Astronomický rok tedy trvá přibližně 365 a čtvrt dne, pro potřeby kalendáře je zaokrouhlen dolů na 365 dní. Zmíněný rozdíl vyrovnává jednou za 4 roky přestupný rok, který má v úplném závěru února den navíc.

Kalendářní rok měl však ve své historii i 364 dní. Před 24 lety obyvatelé Kiribati přišli o Silvestra, časová pásma UTC-10:00 a UTC-11:00 totiž tento ostrovní stát vyměnil za zóny UTC+13:00 a UTC+14:00. I proto dnes Kiribati společně se Samoou vítá příchod nového kalendářního roku jako první.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.
Ilustrační foto Glosa

Prigožin, volby, Hanychová i Babišova cola. Rok 2023 aneb rok nadějí a beznadějí v kostce

Rok 2023 se chýlí ke konci a už brzy vstoupíme do nového. Vzhledem k tomu, co jsme všechno prožili v tom končícím, lze s jistou dávkou naděje oprávněně doufat, že rok 2024 by mohl být o něco snazší, jednodušší a přehlednější pro nás všechny. Uvidíme. Pojďme si ale připomenout, co všechno se nám v uplynulých dvanácti měsících povedlo prožít a přežít.  

Více souvisejících

Nový rok Kalendář astronomie Země Slunce Kiribati

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy