Slepý Žižka rozpoutal jatka? To nejhorší přišlo až po bitvě u Habrů

V předmoderních válkách byly ztráty přímo na bojištích relativně malé. O to větší daň si války vybíraly na civilním obyvatelstvu. Vůbec nejhorší bylo, když se vojáci vymkli z pod kontroly svých velitelů – tak jako se tomu stalo Žižkovi během jednání po bitvě u Habrů.

Ze začátku to nevypadalo na drtivou porážku Zikmunda Lucemburského. Naopak dalo se očekávat, že si Zikmund dokáže napravit reputaci obránce křesťanstva a vůdce křížové výpravy. Protože husity už Zikmund nechtěl podcenit, rozhodl se pro důkladnou přípravu. Výprava roku 1421 měla zhruba následující plán.

Zikmund se spojí s Albrechtem Habsburským z Rakous a do Čech vpadne z východu přes Moravu. Aby se husitům znemožnilo spojit a zkoncentrovat síly, druhý křižácký sbor vpadne do Čech od severu. Bude tvořen zejména Němci ze Slezska v čele z Vratislavskými, hornolužickým vojskem a oddíly biskupa Konráda a Přemka opavského.

Jenomže Zikmund byl opatrný možná až přespříliš. Jednáním s Albrechtem strávil tolik času, že když Lužická vojska vpadla do Čech, uhersko-rakouské sbory se teprve sbíraly na Moravě. Tu se mu podařilo zpacifikovat prakticky celou. Jeho taktika plenění statků přinutila poddat se moravského hejtmana Petra Strážnického a s ním dalších 56 moravský šlechticů, kteří podepsali se Zikmundem smlouvu.

Pražští husité velmi zřetelně vnímali hrozbu, která se proti Čechám sbírala na Moravě, a tak se rozhodli vyslat část vojska pod vedením Jana Hvězdy naproti Lucemburkovi. Ten ale neuhlídal své vojáky, kteří navzdory jeho slibu vyplenili část Kutné Hory, zejména židovské domy. Tím ještě přilili olej do ohně. Obyvatelé Kutné Hory husitství nikdy moc nefandili, hlavně proto, že většinu jich tvořili Němci, a tím pádem katolíci. Na straně pražského městského svazu byli pouze z pragmatických politických důvodů a tento incident způsobil, že si začali klást otázku, jestli se jim to vůbec oplatí.

Hejtman hvězda se po třech týdnech vrátil do Prahy, když se nechal vyprovokovat vypleněním Poličky lehkou uherskou jízdou. Tím se ale vzdal strategické polohy Kutné Hory. To probudilo aktivitu Hradce Králové a Táborského polního vojska v čele s Janem Žižkou. Ten se pravděpodobně ujel vedení všech husitských vojů a vytáhl ke Kutné Hoře. Žižka neměl v kutnohorské měšťany důvěru, a tak se rozhodl raději rozbít vozovou hradbu na návrší před městem.

Zikmundovu vojsku velel zkušený italský kondotiér Fellipe Scolari (Pipo Spano z Ozory). Ten věděl, že prorazit vozovou hradbu není jen tak a údajně se dokonce rozhodl zvýšit průraznost svých čelních šiků tím, že proti husitům hnal velké stádo dobytka. Vozová hradba každopádně odolala útokům lidským i zvířecím. Další pomocníkem uherského vojska byli četní špioni, kteří pronikli do Kutné Hory. Když se město přidalo se k Lucemburkovi, rázem se z výhodného postavení na návrší stala past. Žižka si to moc dobře uvědomoval, a tak se rozhodl k smělému plánu na proražení nepřátelského obklíčení. Jeho výpad slavil úspěch a dokázal ustoupit z nebezpečné oblasti. Katolíci brali taktický Žižkův ústup jako velkou vítězství.

A protože se blížily Vánoce a vojsko bylo unavené, Žižku ani nepronásledovali. Ukolébat se nechal i Zikmund, který rozpustil své Uhry s tím, aby si našli nějaké přístřeší v  okolí. Když se 6. ledna objevili husité u Kutné Hory neměl část celé vojsko svolat, a tak musel urychleně ustoupit. Aby získali čas, tak Zikmundovi žoldáci město zapálili, aby husity zdrželi. Za 2 dny ho ale Žižka opětovně dostihl. U městyse Habry nedaleko Německého brodu (dnes Havlíčkův brod) se Zikmund rozhodl postavit k obraně, ale k bitvě v podstatě ani nedošlo. Unavené a dezorganizované vojsko se totiž rozuteklo podobně jako tomu bylo ve slavnější bitvě u Domažlic. Husité získali velkou kořist a Zikmund další ostudnou ránu.

Navíc se mnoho vojáků utopilo během útěku, protože pod nimi praskl led. Aby Zikmund mohl bezpečně ustoupit, část vojska obsadila Německý Brod a po celý den se bránila husitské přesile. Druhá den, když byl Zikmund už v bezpečí, se rozhodli vyjednávat. Během jednání ale část husitů porušila příměří a vtrhla do města. Neúspěchy předešlých dní i zradu kutnohorských si vojáci vybili na měšťanech. Dost možná se opakovala scéna z počátků husitské revoluce – slavné defenestrace, při které husité vyhazovali měšťany z oken rovnou na vztyčené píky, sudlice a kopí bojovníků.

Bylo to neslýchané porušení zásad rytířské války a podle všeho k němu došlo bez Žižkova vědomí, protože vojevůdce na tuto nešťastnou událost s odporem vzpomínal v dopise ještě rok poté. Odpovídalo by tomu i zásady slavného Žižkova vojenského řádu, který takovéto porušení vojenské disciplíny přísně trestal. Ať už tomu bylo jakkoli, tento masakr představuje další krvavou kaňku na Žižkově štítu.

Související

Zřícenina hradu Sion. (autor: ŠJů)

Hrad Sion byl místem posledního vzdoru husitů proti Šelmě ryšavé

Pozůstatky kdysi pohodlného a výstavného sídla husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé, se nachází asi jeden kilometr východně od obce Chlístovice, nedaleko Kutné Hory. Zbytky zdí zde nejsou připomínkou jen středověkého hradu, ale také významné bitvy, která měla jednou pro vždy zlomit poslední vzdor husitů.
historie

Zranění sekyrou a sudlicí. Vědci zřejmě našli kosti husitů z bitvy u Lipan

Vědci z z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy asi našli v kostnici v Žehuni na Kolínsku kosti husitských bojovníků. Mohlo by jít o účastníky bitvy u Lipan. Mluvčí fakulty Petra Klusáková o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Bitva, kterou většina českého národa vnímá jako porážku a tragický konec slavného husitského období, se odehrála 30. května 1434 u vesnice Lipany nedaleko Českého Brodu.

Více souvisejících

husitství Jan Žižka z Trocnova Husité na Vítkově

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy