Anna Honzáková. První česká lékařka přednášela o prostituci a bojovala proti potratům

Anna Honzáková se stala první českou lékařkou. Ještě před ní sice obdržely titul doktorky medicíny Bohuslava Kecková a Anna Bayerová, ale ne na českém území. Vezmeme-li v úvahu, že v dané době bylo postavení žen ve společnosti značně odlišné od toho dnešního, bylo takřka nemyslitelné, aby žena vykonávala lékařskou praxi. Doktorka Honzáková však nebyla pouze lékařkou, ale také aktivně působila v emancipačním hnutí po boku například Františky Plamínkové.

Anna Honzáková přišla na svět dne 16. listopadu 1875. Její otec, Jan Honzák, působil od roku 1867 jako městský lékař v Kopidlně, kde byl díky své práci velmi váženým občanem. Zároveň byl osobní lékař i přítel hraběte Ervína Šlika.

V roce 1890 bylo v Praze založeno první soukromé dívčí gymnázium ve střední Evropě Minerva, o jehož vznik se zasloužila Eliška Krásnohorská. Zde Anna v červenci roku 1895 maturovala s vyznamenáním. Během studií se Anna také začala zajímat o otázku ženské emancipace, přičemž se poprvé setkala s názory T. G. Masaryka na ženskou otázku, vzdělání žen či mravnost.

Můžeme se jen domnívat, zda o budoucím studiu i profesi Anny Honzáková rozhodla událost, kdy zachránila život své spolužačce při epileptickém záchvatu, kterou sama líčila takto:

„Profesor zkoušel v přírodopisném kabinetu, já jsem seděla na opačném konci třídy v první lavici. Pojednou se třídou rozlehl výkřik, pak nezvyklý šum a zmatený křik, několik děvčat vyběhlo ze třídy. Zaslechla jsem volání profesora: Pomozte jí! Běžela jsem dozadu a spatřila jsem u zadní lavice profesora bledého jako papír, v lavici jedinou sedící vyděšenou dívku a na ní skleslé druhé děvče s hlavou vklíněnou pod lavicí. Instinktivně vymanila jsem onemocnělou z pozice, jež jí hrozila skoro zadušením, a vytáhla jsem ji z lavice až ke dveřím. Tam konečně jedna ze spolužaček vzala nemocnou za nohy a pomohla mi ji vynést ven. Zůstala jsem u nemocné – byl to těžký záchvat epilepsie – pokud křeče nepřešly.“

Vyšší vzdělání u žen bylo v tehdejší době prakticky výjimkou. Zejména medicína patřila po dlouhou dobu mezi výhradně mužské profese. Podle tehdejších názorů měly ženy oproti mužům nižší intelektuální schopnosti a fyzickou odolnost, a tak se neměly stát lékařkami. Ministerský výnos z roku 1900 pak povolil českým ženám lékařské a lékárnické studium. A díky tomu se i Anna Honzáková mohla stát lékařkou. Dne 17. března 1902 tak  promovala jako první česká lékařka. Již v 80. letech 19. století sice absolvovaly studium medicíny a staly se lékařkami dvě Češky – Anna Bayerová a Bohuslava Kecková – ty však nevystudovaly v Čechách, ale ve Švýcarsku.

Lékařka Honzáková začala po studiích působit jako instrumentářka na chirurgické klinice u věhlasného profesora Karla Maydla, přednosty chirurgické kliniky. Po jeho náhlé smrti v roce 1903 bylo ukončeno její dosavadní vědecké směřování. Později se u profesora Karla Pawlíka začala specializovat na gynekologii a porodnictví. Dne 16. února 1905 otevřela Anna Honzáková svou soukromou gynekologickou ordinaci na Novém Městě pražském. Podle dobového tisku byla lékařkou pracovitou, svědomitou a žádanou.

Anna Honzáková se rovněž zapojila do emancipačního hnutí a pořádala osvětové přednášky. Uvědomovala si například problém vysoké kojenecké úmrtnosti, a tak na toto téma coby členka ženských spolků uspořádala přednášky a v roce 1903 napsala dílo s názvem Jak chránit dítě nákazy tuberkulosní, kde se věnovala zejména otázce hygieny. Upozorňovala matky na fakt, jak je důležité v domácnosti s kojencem často uklízet, že by si děti neměly hrát na špinavé podlaze, je důležité je každý večer koupat a pořídit jim vlastní kartáček na zuby.

V roce 1906 přednesla témata O prostituci z hlediska lékařského a Příčiny a následky utajovaného zla, kdy se snažila šířit osvětu o problému prostituce. V této souvislosti varovala před šířením pohlavních chorob, před negativními dopady prostituce na zdraví, morálku i ekonomiku společnosti.

Anna Honzáková se také stala členkou Výboru pro volební právo žen. V únoru 1908 vystoupila se slovy:

„Žena mlčící a žena trpící je odvěký symbol poroby. Nespravedlnost provozovaná od nepaměti na ženě vyvolala ženskou otázku. A dnes ještě bývají ženy za svůj projev po právu a spravedlnosti zakřikovány, umlčovány a posmívány. Volební lístek v ruce ženy stane se zbraní, jež vzbudí jistý respekt v kruzích, které rozhodují o zařízení v naší společnosti. Ženě otevře se nové pole činnosti v ohledu hospodářském, politickém a národním.“

Když v říjnu roku 1920 přišla poslankyně Luisa Landová-Štychová s návrhem na legalizaci interrupce, postavila se doktorka Honzáková proti tomuto návrhu. Tvrdila, že neomezená možnost potratů by ženám mohla ublížit po stránce zdravotní, ale i morální, protože by se tak vyhýbaly zodpovědnosti za své chování. V rámci této problematiky upozorňovala spíše na důležitost osvěty na téma plánovaného rodičovství a předcházení početí.

Výrazně se pak také projevila v únoru 1926, kdy se podílela na návrhu revize občanského a trestního zákona, především rodinného práva. Anna Honzáková v této souvislosti upozornila na nedostatky v péči o rodičky na porodnických klinikách.

Anna Honzáková ordinovala do roku 1939, kdy kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu musela ordinaci zavřít. Dne 13. října 1940 zemřela na plicní embolii.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

Anna Honzáková feminismus historie

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy