Nacistický plán na odstavení Roosevelta. Klíčovou postavou byl americký ropný magnát

USA obviňuje Rusko, že se pokusilo ovlivnit americké prezidentské volby v jeho prospěch. Rusko to odmítá. Americký prezident Donald Trump naznačil, že do voleb se mohli vměšovat i jiní aktéři, např. Čína či Írán. Ať už je skutečnost jakákoliv, nebylo by to poprvé, kdy cizí stát se pokoušel ovlivnit americké volby tak, aby dopadly podle jeho představ. V roce 1940 se o totéž pokusilo nacistické Německo.

V roce 1940 byla americká politická scéna hluboce rozdělená. Jedna strana tvrdila, že by Spojené státy se neměly angažovat ve válce probíhající v Evropě. Druhá prosazovala intervenci.

Prezident Franklin Delano Roosevelt, podporovatel intervence, se zatím nevyjádřil, zda-li bude opětovně, potřetí, kandidovat na prezidenta USA. Demokraté nevěděli, koho přesně nominovat. Příležitosti si všiml Berlín a rozhodl se zasáhnout, tvrdí Bradley W. Hart, docent médií, komunikace a žurnalismu na California State University a autor knihy „Hitler’s American Friends: The Third Reich’s Supporters in the United States” (Hitlerovy američtí přátelé: Podporovatelé Třetí říše v Spojených státech).

Klíčovou postavou nacistického pokusu o ovlivnění amerických prezidentských voleb byl  William Rhodes Davis, ropný magnát s velkým vlivem v Demokratické straně (v roce 1936 jí věnoval značný obnos na volební kampaň). Davis před vypuknutím války vydělal velké peníze na prodeji mexické ropy hitlerovské vládě.

Ekonomická blokáda Německa nastolená Británii v roce 1939 zasadila jeho obchodům značnou ránu. Davis věřil, že jediným způsobem, jak to zvrátit, je pokusit se vyjednat mezi Německem a ostatními státy mírovou smlouvu a prosadit, že USA nebudou do války zasahovat.

Vydal se proto do Berlína, kde se setkal s vůdci Třetí říše, včetně Hermanna Göringa. Do USA se vrátil s nejasnou dohodou, podle níž by Německu zůstaly teritoriální zisky výměnou za Rooseveltovo zprostředkování mírové dohody. Roosevelt jej však odmítl vůbec vyslechnout z obavy, aby nebyl vnímán jako nacistický agent.

Roosevelt nebyl daleko od pravdy. Davis se v Německu dohodl na tajné úmluvě. Měl za úkol prosadit do čela demokratické kandidátky na prezidenta takovou osobu, která by byla šla Němcům na ruku, minimálně co se týče neochoty pustit se do války s Třetí říši. Takovou osobou měl být John L. Lewis, kontroverzní vedoucí Kongresu průmyslových organizací a horlivý oponent prezidenta Roosevelta. Göring na plán vyčlenil 5 miliónů dolarů, které převedl na německé velvyslanectví ve Washingtonu.

Davisovi to však nebylo nic platné. Roosevelt oznámil opětovnou kandidaturu a bylo jisté, že jej Demokraté nominují jako svého hlavního kandidáta. Republikáni překvapili americkou politickou scénu, když za svého kandidáta na prezidenta zvolili bývalého Demokrata a přesvědčeného intervencionalistu, Wendella Willkieho. Berlín a Davis neměli šanci zvrátit rozhodnutí USA jít do války.

Hart podotýká, že Američané se o nacistickém plánu dozvěděli ihned po válce. Ministerstvo spravedlnosti připravilo „explozivní“ zprávu o nacistických sympatizantech v USA. Tehdejší americký prezident Harry Truman ji však nenechal vydat. Na světlo se ve svém plném znění dostala až v roce 1961.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) nacisté II. světová válka Herman Göring

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy