Masakr na svatého Valentýna. Před 90 lety vstoupil Al Capone do dějin

Masakr na Den svatého Valentýna. Tak se nazývá dodnes nejděsivější akce, za kterou stál mafiánský boss Al Capone. Do historie vstoupila nejen svou promyšleností, ale i nezměrnou brutalitou.

Píše se 14. únor roku 1929. Blíží se poledne a v garážích v Chicagu má dojít k předání zásilky pašovaného alkoholu. Na místě čekají muži mafiánského bosse Bugse Morana. Do garáží přijíždí ve smluvenou dobu auto, nejedná se však o dodávku s alkoholem, ale o policisty.

Z vozu vystupují dva strážci zákona a tři civilisté. Moranovi muži nekladli žádný odpor, policistů odevzdali zbraně a poté se otočili hlavou ke zdi, jak je strážníci vyzvali. Pak se garážemi rozezní štěkot samopalů a šest lidí, kteří čekali na dodávku alkoholu, padá mrtvých k zemi. Do těla se jim zarylo 150 nábojů, které vypálili falešní policisté, Al Caponeho muži.

Valentýnský masakr se odehrál na pozadí prohibice, která byla ve Spojených státech zavedena v roce 1920. Ta měla za cíl potlačit alkoholismus a zvýšit produktivitu práce, podpořila ale nárůst kriminality ve městě a pašeráci si díky ní namastili kapsy.

Pouhých několik měsíců před prohibicí se do Chicaga přestěhoval Alphonse Gabriel Capone přezdívaný Al Capone nebo Scarface. Měl za sebouněkolik kriminálních přečinů a dvě vraždy, v mafiánském žebříčku ale stoupal pomalu.

Po příjezdu do Chicaga začal pracovat pro v organizaci, kterou vedl Jim Colosimo, první mafiánský boss, který sjednotil zločince pod jednu rozvětvenou skupinu. Ta čítala 800 lidí a postupně narůstala.

Po moci ale zatoužil Colosimův synovec Giovanni Torrio, a proto ho s pomocí Al Caponeho zabil. Torrio se následně ujal vedení organizace a stal se bossem. Capone se stal jeho pravou rukou a vedl obchod s alkoholem a prostituci v Chicagu.

Ne všichni zločinci se ale nechali zlákat do členství v organizaci a někteří založili vlastní klany. Jedním z nich byl i mafiánský boss Hymie Weiss, který v polovině 20. let provedl neúspěšný atentát na Torria. Ten jej přežil, rozhodl se ale z vedení organizace odejít a svým nástupnickým bossem zvolil Caponeho.

Ten si velmi rychle získal pověst chladnokrevného a brutálního vraha. Uměl bojovat pěstmi, nožem a velmi dobře střílel. Mezi lidmi se těšil pověsti úspěšného obchodníka a stal se nesmírně populárním, především proto, že uměl sehnat nedostupný alkohol.

Striktně se vyhýbal obchodu s drogami, i přesto měl ale mnoho nepřátel. Pokusy o atentáty však nebyly příliš úspěšné, Weiss ani jeho nástupce George Bugs Morano nedokázali mafiánského bosse zabít. A Al Caponemu došla trpělivost.

11. října 1926 se Weiss vracel s několika společníky od soudu. Když vystoupili z auta, z oken dvou nedalekých bytů a poblíž stojícího auta se rozezněla palba. Weiss schytal deset ran a v nemocnici zemřel.

Dalším na seznamu byl jeho nástupce, Bugs Morano. K jeho smrti mělo dojít 14. února 1929. Al Capone kvůli alibi odletěl na Floridu a operaci řídil Jack McGurn. Caponeho muži zosnovali falešnou nabídku na prodej kvalitní whiskey a k předání zásilky mělo dojít v 10:30 v jedné z chicagských garáží. 

Morano ale na místě nebyl. Měl zpoždění a když viděl, že na místo míří policejní auto, schoval se. To mu zachránilo život. Po chvíli se garážemi rozezněla střelba a všichni jeho muži padli k zemi mrtví. Následně z garáže vyšli dva policisté a před nimi tři civilisté s rukama nad hlavou.

Kolemjdoucí a obyvatelé přilehlých domů měli za to, že muže policie po přestřelce zatkla. Když na místo později přijela skutečná policie, jeden z postřelených mužů žil. Neprozradil však, co se stalo. Ctil zákon omerty a do poslední chvíle tvrdil, že nikdo nestřílel. 

Al Capone i  Jack McGurn měli dobré alibi, Bugs Moran je ale přesto veřejně obvinil z valentýnského masakru. Tím však porušil zákon omerty a okamžitě přišel o veškerou vážnost a úctu. Masakr na Den svatého Valentýna tak ukončil válku mezi oběma gangy a Moran se odstěhoval do Ohia, kde se věnoval krádežím. 25. února 1957 zemřel ve vězení na rakovinu plic. Al Caponeho přesto přežil, přesně o 10 let a jeden měsíc.

Související

Al Capone

Před 90 lety spadla klec nad mafiánem Alem Caponem

Před 90 lety, 24. října 1931, spadla klec nad jedním z nejznámějších amerických gangsterů všech dob, Alphonsem (Al) Caponem. Soud jej za 15 daňových úniků poslal na 11 let do vězení a navrch přidal ještě 50.000 dolarů pokuty. Právníci mafiánského bosse se sice odvolali, soud ale jejich žádost zamítl. Americká justice se tak konečně dočkala alespoň částečné satisfakce.
Alkohol

Před 100 lety začala v USA slavná prohibice. Dopadla neslavně

V minulosti bylo ve světě učiněno mnoho pokusů o zákaz nebo omezení prodeje alkoholu. Většina z nich ale dopadla neúspěšně. Asi nejslavnější prohibici zažily ve 20. a 30. letech Spojené státy. Prohibici zavedl takzvaný Volsteadův zákon a 18. dodatek americké ústavy, který byl ratifikován před 100 lety, 16. ledna 1920.

Více souvisejících

Al Capone svátek svatého valentýna historie Mafie

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy