Víte, že cukr se začal ve střední Evropě používat teprve v 15. století? Do té doby ho nahrazoval třeba med nebo sladké ovoce. Čím se v minulosti sladilo?
Nejstarším používaným druhem cukru byl cukr třtinový. Poprvé se cukr ze třtiny získával někdy v 1. tisíciletí před naším letopočtem. Ze třtiny se vylisovala šťáva, která se následně vařila tak dlouho, až se odpařila všechna tekutina. Vznikl tak tmavý cukr, který se však velmi rychle musel spotřebovat, aby se nezkazil.
První evropskou zemí používající cukr bylo Španělsko. Cukrovou třtinu sem s sebou přinesli Maurové v 8. století. Do oblasti střední Evropy se cukr dostal teprve v 15. století. V nejstarších českých kuchařských knihách je cukr zmiňován coby druh koření. Ke slazení pokrmů se začal používat výrazněji až v 16. a 17. století.
Až od 18. století se pak začal používat cukr získaný z cukrové řepy. Z roku 1747 pochází první písemná zmínka o tom, že kořen cukrové řepy obsahuje cukr. Rozšířena byla cukrová řepa až v souvislosti s napoleonskými válkami a blokádou přístavů.
Čím se tedy až do zmíněného 15. století sladilo, když u nás nebyl známý cukr? Podle dochovaných zpráv naši předci obilné a mléčné kaše ničím nesladili. Mléko a obilniny jim připadaly samy o sobě dost sladké. S rozšířením cukru se začaly přislazovat nejenom kaše, ale také smažené smetanové šišky, které se dříve polévaly pouze medem.
Zřejmě nejstarší a nejrozšířenější sladidlo na našem území představoval med. Pravděpodobně již v období paleolitu sbírali lidé med divokých včel, o čemž svědčí jeskynní malba datovaná do této doby ze španělské lokality Arana. Zřejmě i u nás se již v pravěku med využíval. Někdy v 9. století pak sběr medu doplnilo včelařství – právě z této doby pochází první doklady úlů. Medem se pokrmy dochucovaly, při pečení se však používal výhradně cukr. V kuchařkách ze 17. století se jasně píše, že med se do těsta nesmí přidávat, protože by se nepovedlo. Ve stejných knihách bychom se pak mohli dočíst, že kaše se naopak doporučují připravovat výhradně s medem.
Med se často přidával i do slaných pokrmů. Mezi oblíbené kombinace patřil med s pepřem nebo třeba med se zázvorem. Jakási obdoba dnešní sekané pečeně byla dříve pomazávána právě medem.
Dalším starobylým sladidlem je míza či sirup ze stromů. Ten se ostatně používá i dnes – stačí zmínit tolik oblíbený javorový sirup. Ten se připravoval i ve střední Evropě, a to zejména na konci 18. a na počátku 19. století. Oblíbenějším a dostupnějším sladidlem však byla březová šťáva.
Zejména v lidové kultuře se po dlouhou dobu sladilo povidly, která se připravovala bez přidaného cukru. Povidla našla své uplatnění ve sladké i slané kuchyni. Stejně tak se využívalo sušené ovoce, které se někdy rozemlelo na sladký prášek. Dochované máme také doklady o používání mrkve coby sladidla.
Jistou zvláštností je fakt, že se v minulosti poměrně často ochucovaly cukrem například masitá jídla. Oblíbené byly třeba tzv. varmuže, tedy pokrm připravovaný ze slepičích prsíček. Prsíčka se nejprve povařila v mléce, které se pak zahustilo moukou a vejcem. Připravila se tak jakási omáčka k masu, do které se přidával také cukr. V některých krajích se dokonce konzumovala obilná kaše dochucená česnekem a cukrem!
Cukrářské řemeslo se těšilo velké oblibě zejména od konce 16. století. Zprvu byl cukr k dostání spolu s kořením. Po dlouhou dobu pak byly jakékoliv cukrovinky určeny výhradně pro vyšší společenské vrstvy. Od 17. století se začalo péct cukroví i ve šlechtických kuchyních a pravidelně se objevovalo na stolech nejen při slavnostních hostinách. Zhruba v této době se také rozšířila výroba dortů a bonbonů.
Související
Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc
Cukr loni vydělal obchodům stovky milionů korun, tvrdí ekonom
cukrová řepa, cukr , sladkosti , historie , med
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 26 minutami
Čtvrtý taneční večer StarDance začal. Soutěž dnes opustí další pár
před 1 hodinou
Izraelské buldozery údajně zničily sídlo agentury OSN
před 2 hodinami
Kyjev sabotuje výměnu zajatců, tvrdí Rusko
před 3 hodinami
Amerikou hýbe falešné volební video. Rusko od něj dává ruce pryč
před 4 hodinami
Chameneí se chce za útoky Izraele pomstít USA
před 5 hodinami
Dva mladí Češi jeli na střeše vídeňského metra. Jeden zemřel, druhý bojuje o život
před 6 hodinami
Medveděv opět vyhrožuje: Když nás budete ignorovat, bude třetí světová válka
před 6 hodinami
Američtí experti pro EZ vysvětlili, proč lidé volí Trumpa, když hrozí opakování útoku na Kapitol
před 6 hodinami
Rakouský myslivec, který vraždil u hranic s Českem, je po smrti
před 7 hodinami
"Katastrofa, apokalypsa..." OSN popsala, co se odehrává v Pásmu Gazy
před 8 hodinami
Severokorejští vojáci na Ukrajině jsou hrozbou nejen pro Evropu, varují státy
před 9 hodinami
Írán chce rozpoutat válku na Blízkém východě? Do konfliktu se snaží zatáhnout i Irák
před 10 hodinami
EXKLUZIVNĚ: Šéfka volební komise v USA pro EZ popsala, jak hurikán ovlivní volby
před 10 hodinami
Zelenskyj vyzval svět, aby začal něco dělat se severokorejskými vojáky na Ukrajině
před 11 hodinami
Respirační onemocnění v Česku nabývají na síle. Stoupá počet lidí s covidem i černým kašlem
před 12 hodinami
Íránská hrozba sílí. Zvýší dolet balistických střel, může přehodnotit i jadernou doktrínu
před 14 hodinami
Výhled počasí na listopad. Předpověď budí obavy i jinde v Evropě
včera
Izraelci teď nejsou v bezpečí nikde, ukazuje případ ze Švédska
včera
Princ Harry se z USA poroučet nebude, naznačil syn Donalda Trumpa
včera
Policisté budou protestovat i za vyšší platy. S udělováním pokut se nepočítá
Státní policisté se příští týden chystají protestovat a chtějí dosáhnout zvýšení platů. Do protestní akce by se mohly zapojit tisíce příslušníků, přičemž je avizováno, že některé přestupky se namísto pokuty budou řešit dohodou.
Zdroj: Jan Hrabě