Nejhorší vlakové katastrofy v historii? Kvůli hloupým chybám zemřely tisíce lidí

Vlakové nehody způsobené technickým selháním strojů lemovaly celý začátek 20. století a byly příčinou vzniku nových bezpečnostních opatření. Největší vlakovou tragédi má však na svědomí něco jiného.

Přestože většina masových katastrof na železnici se odehrála již v dávné minulosti, událost s největším počtem obětí se datuje k roku 2004. Vlak Mořská královna byl zničen vlnou tsunami. V devíti vozech zemřelo neuvěřitelných 1700 pasažérů. Jedná se však spíše o živelnou pohromu, než o vlakovou katastrofu. Množství obětí bylo způsobeno obrovským přeplněním vozů na cestě mezi městy Colombo a Galle na Sri Lance.

Jednou z největších vlakových nehod byla událost u Saint-Michel-de-Maurienn ve Francii. Incident z konce první světové války (1917) je dodnes největším vlakovým neštěstím v Evropě. Kvůli nedostatku lokomotiv jeden stroj táhl dvě vlakové soupravy s 19 vagóny. Strojvůdce se soupravou plnou vojáků vracejících se s italské fronty původně vůbec nechtěl vyjet. Ovšem vojenské pohrůžky mu nedaly na vybranou. Při sjíždějí do údolí selhaly brzdy a vlak vykolejil. Nejdříve vzplála lokomotiva a posléze ostatní vagóny. Na následky nehody zemřelo více jak 700 z 1000 převážených vojáků.

Obdobný průběh měla další katastrofa, která se odehrála v průběhu první světové války v Rumunsku. Vlak s 26 díly soupravy vezl vojáky do stanice v městečku Ciurea. Jenže ve stanici se nacházel neplánovaně vlak, při pokusu zabrzdit vykolejila celá přijíždějící souprava, opět došlo k požáru a v důsledku nehody zemřelo přes 600 lidí.

Obzvláště tragická událost se odehrála v roce 1915 během Mexické revoluce. Vlak mířící do Guadalajara vezl rodiny vojáků, kteří město dobyli. I tento vlak byl zcela přeplněný a někteří pasažéři seděli na jeho střeše. Za ne zcela vyjasněných okolností strojvůdce ztratil kontrolu nad vlakem, který zrovna klesal z kopce k údolí kaňonu. Právě lidé sedící na střechách vagónu začali ze soupravy vypadávat. Nakonec vlak vykolejil a zřítil se do kaňonu. Neštěstí si vyžádalo 600 obětí mezi dětmi a manželkami vojáků.

Nejtragičtější nehoda se u nás odehrála v roce 1960 u Stéblové u Pardubic. Parní osobní vlak vjel na jednokolejnou trať, i když se na dráze nacházela protijedoucí souprava. Výpravčí ve stanici si povšiml, že průvodčí dal signalizaci vlaku, aby se vydal na trať a rozběhl se za vlakem. Zareagoval i výhybkář, který pronásledoval vlak na kole, jenže ani jeden ho nedohnal. Pracovníci dráhy se ještě pokusili varovat protijedoucí vlak telefonicky, jenže už bylo pozdě. Nehoda si vyžádala 118 mrtvých a 106 zraněných.

Podle údajů světové zdravotnické organizace WHO jsou dopravní nehody desátou nejčastější příčinou úmrtí. Ročně na následky dopravních nehod zemře celosvětově asi 1,3 milionu lidí a dalších 40 milionů je zraněno. 

Související

Více souvisejících

Vlaky Nehody vlaků Dopravní nehody historie Vlaková neštěstí

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy