Pražská Coco Chanel: Žena, která oblékala herečky i manželky ministrů

Haně Podolské se někdy přezdívá „pražská Coco Chanel“. Tato módní návrhářka a majitelka věhlasného módního salonu v Praze patřila mezi přední postavy československé předválečné módy, oblékala slavné herečky i manželky ministrů a prezidentů. Žádný jiný návrhář před ní nezaměstnával profesionální modelky.

Dne 16. května roku 1880 přišla na svět Johanna Vošahlíková, budoucí slavná módní návrhářka Hana Podolská. Její otec byl poměrně bohatý a úspěšný architekt František Vošahlík. Celkem měla ještě jedenáct sourozenců, z nichž však polovina zemřela již v dětství. Po náhlé smrti otce na tuberkulózu se rodina odstěhovala do Prahy, kde Hana nastoupila roku 1894 do učení do krejčovství Anežky Fišerové. Odsud však po konfliktu se svou mistrovou (která ji dokonce uhodila) odešla a začala se sama šitím živit.

Díky svému talentu se brzy stala vyhledávanou švadlenou. Roku 1905 začala provozovat svou vlastní dílnu v Nuslích, o tři roky později podnik s názvem „Salon u pěti králů“, kde pro ni pracovaly dvě švadleny. Salon byl úspěšný, a proto se roku 1914 přemístil do centra Prahy, na roh Vodičkovy a Jungmannovy ulice. Později se svou rodinou začala obývat luxusní byt v paláci Lucerna, kde si zřídila také ateliér. Po skončení první světové války už byla Podolská majitelkou luxusního domu módy, zaměstnávala ty nejlepší švadleny a vydávala módní časopisy „Móda a vkus“ či „Eva“. Začala jako vůbec první zaměstnávat profesionální modelky, jako první také uspořádala módní přehlídku v Praze. Brzy se slavné návrhářce začalo říkat „česká Coco Chanel“.

„Modelový dům dámských toilettes Hana Podolská“ se stal jedním z nejvýznamnějších a nejluxusnějších salónů s dámskou módou v celém Československu. Proslulý byl podnik zejména pro své kvalitní a krásné kostýmy a pláště. K dostání zde však byly také boty, klobouky, kožichy nebo župany.

Podolská prý bývala v podniku každý den již v pět hodin ráno. Sama vždy zvolila styl nových modelů, samotné návrhy a nákresy šatů měly na starosti její zaměstnankyně. Podolská však vše musela schválit. Modely šité na zakázku se dostaly hotové k zákaznici přibližně za půl roku. Módní návrhářka také pečlivě sledovala nejnovější módní trendy, a proto pravidelně navštěvovala módní přehlídky po celém světě, včetně té vyhlášené v Paříži. Podolská prý byla velmi pracovitá a pečlivá, přátelské povahy, se smyslem pro humor a velmi osobním přístupem ke svým klientkám. I proto dosáhla takového úspěchu.

Hana Podolská pořádala okázalé módní přehlídky v divadle Komedie i v Lucerně, které většinou byly několikadenní a velmi nákladné, což se odráželo i v ceně vstupného. Přehlídky se konaly dvakrát ročně, v létě a v zimě. Podolská přišla tehdy s novinkou, když začala zaměstnávat profesionální modelky. Šaty však také předváděly herečky Národního divadla (Andula Sedláčková, Růžena Nasková, Jarmila Novotná) či filmového plátna (Adina Mandlová, Eliška Pleyová). Kromě přehlídek pro veřejnost Podolská pořádala i ty soukromé, třeba pro ženy tehdejších ministrů, které byly také jejími zákaznicemi. Její šaty oblékala i manželka prezidenta Beneše, Hana Benešová.

Milovníci prvorepublikových filmů dílo návrhářky Podolské jistě dobře znají – její šaty nosila třeba herečka Adina Mandlová nebo Lída Baarová ve filmu Zlatá Kateřina (1934). Oblečení Hana Podolská navrhovala i pro slavný snímek Kristián (1940) s Oldřichem Novým a již zmíněnou Adinou Mandlovou v hlavních rolích. Ve filmu Katakomby z roku 1940 si můžeme všimnout reklamy na „Modelový dům Hany Podolské“, tedy dlouhého záběru na nápis na krabici od šatů Adiny Mandlové. Hana Podolská také navrhovala a šila kostýmy pro divadelní hry i opery. Šaty, které vyhotovila pro operní pěvkyni Jarmilu Novotnou, bychom našli v archivu Metropolitní opery v New Yorku, jemuž je roku 1983 darovala. Jedná se o černé sametové šaty pošité korálky a drahokamy.

Podolské salon „přežil“ druhou světovou válku, ovšem v roce 1948 byl módní dům znárodněn. A to byl začátek konce návrhářky. Protože navrhovala šaty pro manželku prezidenta, Martu Gottwaldovou, mohla v podniku za minimální mzdu pracovat jako prodavačka, než byla po pár letech propuštěna. Konec života už byla sama jenom se svou ošetřovatelkou, která později zdědila všechen její majetek. Hana Podolská zemřela dne 15. února 1972 ve věku 91 let.

Související

Více souvisejících

Móda Hana Podolská

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy