Síla jarních bylinek: K čemu je dobrý medvědí česnek, petrklíč nebo kopřivy?

Již brzy na jaře můžete sbírat léčivé bylinky, které vám pomohou v případě zdravotních problémů, poslouží jako prevence vzniku určitých nemocí nebo zatočí s pověstnou jarní únavou. Na sílu jakých bylinek se můžete na jaře spolehnout?

Medvědí česnek

Medvědí česnek patří mezi první bylinky, které se na jaře objevují. Již od konce února můžete na vlhkých loukách nebo kolem potoků narazit na rostlinku podobnou konvalince. Právě s touto jedovatou rostlinou může být medvědí česnek zaměňován, ovšem typická česneková vůně vám pomůže rostliny rozpoznat.

A proč se česneku říká „medvědí“? Údajně bylinu vyhledávají medvědi po probuzení ze zimního spánku, aby si pročistili zažívací trakt i krev. Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C, díky čemuž dokáže posílit imunitní systém, podpořit produkci bílých krvinek i tvorbu kolagenu, zlepšit stav zubů, kloubů, kostí i cév. Dále tato bylina obsahuje antibakteriální silici s názvem alicin. Proto může medvědí česnek posloužit jako skvělý pomocník při chřipce či nachlazení, angíně, zažívacích obtížích, oparech nebo kvasinkových infekcích. Medvědí česnek také urychluje proces hojení ran nebo léčebný proces.

Podběl lékařský

Podběl lékařský rovněž patří mezi symboly jara. Typické je pro vlhké půdy nebo rumiště. Sbírají se květy, které jsou bohaté na vitamín C. Připravit si však můžete účinnou čajovou směs ze všech částí rostliny. A jaké jsou účinky podbělu na lidské zdraví? Pomáhá například při onemocnění dýchacích cest (zejména astmatu či zánětu průdušek) nebo zánětu žil. Z listů lze připravit obklad, který zmírňuje potíže s dýcháním a zmírňuje otoky – třeba právě při zánětu žil. V lidovém léčitelství byly obklady používány i při bolestech ucha.

Kopřiva dvoudomá

Kopřivu dnes považujeme spíše za plevel, na její léčivé účinky však naši předci nedali dopustit. Nejzdravější jsou mladé a čerstvé listy, lze je však také sušit. Kopřiva v sobě ukrývá mnoho chlorofylu, tříslovin, vitamínu B a C, aminokyselin a minerálů, jako je vápník, draslík, železo, fosfor a hořčík. Obsahuje také kyselinu křemičitou, která udržuje v dobrém stavu naše šlachy. Také bychom v ní našli tzv. glukokininy – ty přispívají ke snížení hladiny cukru v krvi. Kopřiva má silné močopudné účinky, a tak pomáhá při zánětech močového ústrojí. Bylinka prospěje i vaší kráse, dokáže totiž zmírnit vypadávání vlasů.

Smetanka lékařská

Latinsky se smetanka lékařská (či pampeliška) nazývá „taraxum“, což je odvozeno z řeckých pojmů „taraxos“ a „akos“ – tedy v překladu „nemoc“ a „lék“. Jako léčivá rostlina byla používána prokazatelně již v 11. století! Využívány jsou listy a květy, přičemž se doporučuje sbírat listy brzy na jaře, když rostlina ještě nekvete. Pampelišku lze využít v kuchyni (do polévek či salátů) nebo z ní připravit čaj. Bylinka je zdrojem vitamínu C, minerálů, karotenoidů, aminokyselin a tříslovin. Pomáhá při onemocnění močových cest, ledvin nebo zažívacích obtížích. Také snižuje cholesterol, čistí játra, snižuje hladinu krevního cukru, mírní kašel a projevy nachlazení.

Prvosenka jarní

Mezi první posly jara patří prvosenka jarní neboli lidově petrklíč. Tento název odkazuje na svatého Petra, který má otevírat jaro. Zároveň se dříve věřilo, že prvosenka dokáže otevírat skály, které ukrývají poklady. Květ i kořen je možné sbírat již brzy na jaře, a využít tak léčivých účinků. Prvosenka obsahuje látky zvané saponiny, flavonoidy nebo glykosidy, dále pak značné množství vitamínu C. Petrklíč se v lidovém léčitelství využívá při léčbě chřipky a nachlazení, pomáhá usnadnit vykašlávání, při zánětu močových cest, působí proti tvorbě ledvinových kamenů. Naše prababičky rostlinu využívaly při nespavosti nebo bolestech hlavy. Prvosenka jarní se nachází na seznamu ohrožených druhů rostlin, proto ji ve volné přírodě nesbírejte! Můžete si ji však vypěstovat na zahradě.

Plicník lékařský

Plicník dostal svůj název podle svých léčivých účinků – pomáhá totiž při onemocnění plic. Pro své účinky začala být rostlina využívána až v 18. století. Čaj připravený z této bylinky se konzumuje při onemocnění dýchacích cest nebo podráždění žaludku.

Související

Pytlíček se záhadnými semínky z Číny.

Americké úřady konečně identifikovaly záhadná semena z Číny

Záhadné zásilky s čínskými znaky, které nesly označení čínské pošty, byly zasílány americkým občanům po celých Spojených státech. Zásilky obsahovaly neznámá semena, proto americké úřady vydaly varování, aby je lidé nesázeli, protože nebylo jasné, jestli se nejsou škodlivá nebo se nejedná o invazivní druh. Americké ministerstvo zemědělství nakonec zjistilo, o jaká semena se ve skutečnosti jedná.

Více souvisejících

bylinky Jaro

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy