Sňatky z rozumu? Ne vždy. Habsburk vášnivě miloval českou královnu

V historii byly celkem běžnou záležitostí tzv. sňatky z rozumu. Tato sňatková politika upevňovala vztahy mezi mocnými a bohatými rody, předcházela konfliktům. Ovšem jenom málokteré manželství pak bylo šťastné. Mezi výjimky patří třeba vztah Ferdinanda I. a Anny Jagellonské.

Budoucí česká, římská, uherská a chorvatská královna Anna Jagellonská přišla na svět dne 23. července roku 1503 jako první dítě krále Vladislava Jagellonského a Anny z Foix. Král Vladislav tehdy na nic nečekal a svou dceru nabídl římskému králi Maxmiliánovi I. jako budoucí manželku pro jednoho z jeho vnuků. Důvod byl jasný – snaha o uvolnění napjatých vztahů.

V roce 1506 se Anně narodil bratr, Ludvík Jagellonský. Protože se u něj však již brzy po narození objevily zdravotní problémy, ve sňatkové politice stále hrála podstatnou roli právě Anna. O rok později se oba stali uznanými dědici českého království, museli se však naučit česky. V roce 1515 se Vladislav Jagellonský s Maxmiliánem I. Habsburským dohodli ve Vídni na sňatku svých dětí.

Svatba Ferdinanda I. a Anny Jagellonské se konala 26. května roku 1521. Pár se seznámil již o rok dříve a údajně se tehdy Ferdinand do nádherné Anny ihned bezhlavě zamiloval. A Anna prý jeho city opětovala. Samotný svatební obřad byl však poněkud netradiční. Ve Svatoštěpánském dómu ve Vídni tehdy před oltářem stáli Anna Jagellonská a Maxmilián I. Habsburský, který zde byl v roli zástupce jednoho ze svých vnuků. Anna ještě tehdy ani nevěděla, jestli si bere Karla, nebo Ferdinanda. Zároveň si sestru těchto mužů, Marii Habsburskou, vzal Annin bratr Ludvík.

Nakonec se tedy manželem Anny stal Ferdinand, což bylo pro oba štěstí. Manželé se prý velmi milovali a žili spolu ve šťastném a harmonickém vztahu. Ferdinand I. byl nejen inteligentní, vzdělaný a schopný muž, ale také milující a věrný partner nebo skvělý otec patnácti dětí, které mu Anna porodila. Anna Jagellonská byla podle dobových zpráv i portrétů nádherná a okouzlující žena, navíc velmi vzdělaná. Prý vynikala zejména v jízdě na koni, lovu i vyšívání. Schopná byla rovněž v oblasti politiky, její manžel se s ní proto často radil. V roce 1526, kdy Annin bratr Ludvík Jagellonský náhle zemřel v bitvě u Moháče, se Ferdinand stal dědicem uherského a českého království. O rok později se stal českým králem a Anna se stala českou královnou. U lidí byla velmi oblíbená, čímž mimo jiné získala oblibu i pro Habsburky. Díky královně Anně byl třeba také opraven Chrám svatého Víta, který značně utrpěl po požáru v roce 1541.

Ferdinand I. pro svou milovanou manželku nechal vybudovat na Pražském hradě letohrádek, který je po ní pojmenovaný. Letohrádek královny Anny neboli Belvedér patří mezi nejstarší renesanční stavby na našem území a mnohdy se o něm hovoří jako o perle zaalpské renesance. Zahradní letohrádky se u nás do té doby nestavěly, jednalo se tedy o novinku původem z Itálie. Stavitelem toho pražského byl mezi lety 1538 až 1565 Ital Paolo della Stella, ovšem za autora architektonického konceptu je někdy považován samotný panovník Ferdinand I. Současní architekti se totiž domnívají, že projekt stavby má na svědomí nezkušený architekt nebo dokonce úplný amatér. V pozdější době neplnila stavba funkci letohrádku, ale třeba císař Rudolf II. zde měl uloženou část svých uměleckých sbírek.

Královna Anna Jagellonská zemřela dne 27. ledna roku 1547, krátce po porodu dcery Johany. Anně tehdy bylo 43 let. Místem jejího posledního odpočinku se stal Chrám svatého Víta. Ferdinand I. zemřel až o sedmnáct let později, přičemž si na znamení smutku už nikdy neoholil tvář.

Související

Letohrádek královny Anny

Letohrádek královny Anny skrývá vzácný příběh naplněné lásky

Trochu ve stínu majestátního Pražského hradu, na druhé straně Jeleního příkopu, nachází se malebný letohrádek. Jedná se o renesanční perlu Čech. Zároveň představuje vzácný příběh naplněného a šťastného manželství z královského dvora a ztělesnění ohromné lásky, kterou choval Ferdinand I. Habsburský ke své ženě Anně.

Více souvisejících

Anna Jagellonská Ferdinand I. Habsburský historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy