Opravdu tuk škodí? Neuvěříte, jak ho používali naši předci

Dnešní trend zdravé výživy je postaven spíše na rostlinných tucích a odmítá tuky živočišné. Je opravdu vědecky dokázáno, že nadměrný příjem živočišných tuků našemu zdraví zrovna neprospívá. V minulosti však právě tyto tuky tvořily neopomenutelnou část jídelníčku našich předků. Staří Egypťané je využívali takřka denně, staří Římané máslo nazývali lékem. Ti si také oblíbili olivový olej, a později ho rozšířili do celé Evropy.

Pravdou je, že v pravěku lidé živočišný tuk užívali málo, a to z jednoho prostého důvodu – tehdy zvířata moc podkožního tuku neměla. Doklady o škvaření vepřového sádla se nám dochovaly až z období římského císařství, stejně jako o využívání loje.

Ve středověku a v raném novověku se v kuchyni často používalo sádlo a slanina. Sádlem se mastil například hrách, smažené pokrmy se však připravovaly spíše na másle. Kromě sádla vepřového bylo mnohdy používáno i sádlo husí. Uzená slanina byla součástí nádivek, nejrůznějších slaných šišek či luštěninových pokrmů. Ve středověku se objevoval názor, že jídlo tučné je snadněji stravitelné. V kuchařských knihách z pozdější doby bychom se však dočetli opak a našli bychom zde i doporučení k užití jen nezbytného množství tuku. Nedochovaly se nám žádné zprávy o tom, že by středověcí lidé jedli chléb namazaný sádlem – tento pokrm je nám známý až z pozdějších dob.

O používání másla svědčí římské písemné prameny z přelomu letopočtu. Zatímco Germáni tehdy máslem nešetřili, staří Římané ho používali v malém množství a označovali ho za lék. Máslo jistě znali i Slované v raném středověku. Bohatší svědectví o využití másla přináší středověké a raně novověké prameny. Máslo se hodilo na smažení, vaření i dušení. Nejčastěji se smažilo právě na másle, pokud ovšem nebylo postní období, kdy ho nahradil rostlinný olej. Máslo se využívalo (stejně jako dnes) také při přípravě těsta nebo kaše.

Kromě zmíněných živočišných tuků se v jídelníčku našich předků objevily i tuky rostlinné, a to prokazatelně od pozdní doby kamenné. Z této doby pochází doklady o využívání lněného oleje na území dnešního Německa. Konopný olej patřil do jídelníčku starých Skytů, Thráků nebo Keltů, řepkový olej používali Skytové a Slované v raném středověku. Pokrm nemusel být vždy připravován na rostlinném oleji, ale také společným vařením s olejnatými rostlinami. Takto se často vařily třeba kaše.

Kuchařské knihy z období 15. až 17. století často jako ingredienci obsahují tzv. olej dřevěný. O co se jedná? Takto se označoval olej olivový. Ten byl poměrně drahým a dováženým artiklem. Lékař Jan Kopp z Raumentalu ho považoval za nejméně škodlivý tuk pro lidské zdraví.

Ve stejných kuchařských knihách bychom se dočetli i o dalších olejích – například o ořechovém, mandlovém, meruňkovém, broskvovém či oleji z bukvic. Některé oleje pak byly označovány za léčiva a k těmto účelům se také používaly (za velmi zdravý byl považován třeba mandlový olej).

Běžně se v kuchyni objevoval v 15. až 17. století olej makový, o čemž svědčí nejen písemné, ale i vzácné archeologické prameny. Makový olej i mák samotný se konzumoval zejména v postním období, a to třeba v podobě kaší nebo polévek. Podle Mattioliho se mák v Čechách těšil značné oblibě. A jak vypadala třeba taková maková polévka? Mák se smíchal s vínem a procedil. Poté se přidala bílá mouka a koření. Tento pokrm je typický zejména pro první polovinu 17. století.

Řepka olejka se v rakouských a českých zemích objevila až na konci 18. století. Zprvu sloužila především jako krmivo pro dobytek. Pro výrobu jedlého oleje se využívala až později. Stejně tak se až na konci 19. století do českých kuchyní dostal olej slunečnicový a z podzemnice olejné.

Související

ženy

Vědci zjistili, co s vámi udělá, když budete dva týdny sedět. Výsledek studie děsí

Pohyb je život a lenošení člověku neprospívá. Když člověk nevyvíjí žádnou aktivitu roste obsah tuku v jeho těle a tím se zhoršuje fungování jeho srdce a plic. Podle deníku Corriere della Sera stačí dva týdny bez pohybu, aby se zhoršil metabolický profil, tedy poměr mezi svalstvem a tukem v těle. Tělo se dostane do normálního stavu, když začne znovu sportovat.

Více souvisejících

tuk máslo sádlo

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 48 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy