Dnešní trend zdravé výživy je postaven spíše na rostlinných tucích a odmítá tuky živočišné. Je opravdu vědecky dokázáno, že nadměrný příjem živočišných tuků našemu zdraví zrovna neprospívá. V minulosti však právě tyto tuky tvořily neopomenutelnou část jídelníčku našich předků. Staří Egypťané je využívali takřka denně, staří Římané máslo nazývali lékem. Ti si také oblíbili olivový olej, a později ho rozšířili do celé Evropy.
Pravdou je, že v pravěku lidé živočišný tuk užívali málo, a to z jednoho prostého důvodu – tehdy zvířata moc podkožního tuku neměla. Doklady o škvaření vepřového sádla se nám dochovaly až z období římského císařství, stejně jako o využívání loje.
Ve středověku a v raném novověku se v kuchyni často používalo sádlo a slanina. Sádlem se mastil například hrách, smažené pokrmy se však připravovaly spíše na másle. Kromě sádla vepřového bylo mnohdy používáno i sádlo husí. Uzená slanina byla součástí nádivek, nejrůznějších slaných šišek či luštěninových pokrmů. Ve středověku se objevoval názor, že jídlo tučné je snadněji stravitelné. V kuchařských knihách z pozdější doby bychom se však dočetli opak a našli bychom zde i doporučení k užití jen nezbytného množství tuku. Nedochovaly se nám žádné zprávy o tom, že by středověcí lidé jedli chléb namazaný sádlem – tento pokrm je nám známý až z pozdějších dob.
O používání másla svědčí římské písemné prameny z přelomu letopočtu. Zatímco Germáni tehdy máslem nešetřili, staří Římané ho používali v malém množství a označovali ho za lék. Máslo jistě znali i Slované v raném středověku. Bohatší svědectví o využití másla přináší středověké a raně novověké prameny. Máslo se hodilo na smažení, vaření i dušení. Nejčastěji se smažilo právě na másle, pokud ovšem nebylo postní období, kdy ho nahradil rostlinný olej. Máslo se využívalo (stejně jako dnes) také při přípravě těsta nebo kaše.
Kromě zmíněných živočišných tuků se v jídelníčku našich předků objevily i tuky rostlinné, a to prokazatelně od pozdní doby kamenné. Z této doby pochází doklady o využívání lněného oleje na území dnešního Německa. Konopný olej patřil do jídelníčku starých Skytů, Thráků nebo Keltů, řepkový olej používali Skytové a Slované v raném středověku. Pokrm nemusel být vždy připravován na rostlinném oleji, ale také společným vařením s olejnatými rostlinami. Takto se často vařily třeba kaše.
Kuchařské knihy z období 15. až 17. století často jako ingredienci obsahují tzv. olej dřevěný. O co se jedná? Takto se označoval olej olivový. Ten byl poměrně drahým a dováženým artiklem. Lékař Jan Kopp z Raumentalu ho považoval za nejméně škodlivý tuk pro lidské zdraví.
Ve stejných kuchařských knihách bychom se dočetli i o dalších olejích – například o ořechovém, mandlovém, meruňkovém, broskvovém či oleji z bukvic. Některé oleje pak byly označovány za léčiva a k těmto účelům se také používaly (za velmi zdravý byl považován třeba mandlový olej).
Běžně se v kuchyni objevoval v 15. až 17. století olej makový, o čemž svědčí nejen písemné, ale i vzácné archeologické prameny. Makový olej i mák samotný se konzumoval zejména v postním období, a to třeba v podobě kaší nebo polévek. Podle Mattioliho se mák v Čechách těšil značné oblibě. A jak vypadala třeba taková maková polévka? Mák se smíchal s vínem a procedil. Poté se přidala bílá mouka a koření. Tento pokrm je typický zejména pro první polovinu 17. století.
Řepka olejka se v rakouských a českých zemích objevila až na konci 18. století. Zprvu sloužila především jako krmivo pro dobytek. Pro výrobu jedlého oleje se využívala až později. Stejně tak se až na konci 19. století do českých kuchyní dostal olej slunečnicový a z podzemnice olejné.
Související
Vědci zjistili, co s vámi udělá, když budete dva týdny sedět. Výsledek studie děsí
Vědci konečně rozsekli ožehavou otázku. Zjistili, kdy cvičit
Aktuálně se děje
před 4 minutami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 53 minutami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 1 hodinou
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 2 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 2 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 3 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 4 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 4 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 5 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
Král Karel III. výslovně odsoudil "ruskou agresi" během státní návštěvy německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Panovník slíbil, že obě země jsou připraveny "posílit Evropu" proti hrozbě další ruské agrese a že obě národy "stojí" při Ukrajině.
Zdroj: Libor Novák