Nejdojemnější filmy podle skutečnosti. Z těchto snímků budete brečet

V televizi nic nedávají a vy s připraveným popcornem přemýšlíte, na co se dívat? Nebaví vás ani červená knihovna, ani krvavé horory? Pak jste těmi nejlepšími adepty na dramatické filmy vycházející ze skutečných událostí. Vězte, že po jejich zhlédnutí neusnete ani po několika sklenicích vína. Ba naopak možná díky nim probdíte celou noc.

Bůh ví, co (2015)

Příběh dvou milenců narkomanů bez životní perspektivy. Mladá Harley svého psychopatického milence Ilyu miluje natolik, že se kvůli němu dokonce pokusí o sebevraždu. Odmítá pomoc svého přítele Skullyho, který se jí snaží z drogové závislosti dostat. Nakonec znovu utíká s Illyou. Film vychází ze zkušeností bezdomovkyně Arielle Holmesové, která ztvárnila postavu Harley, a kterou režisér a scénárista Josh Safdie potkal v new yorských ulicích.

Rváčův deník (1995)

Jim Caroll, známý americký spisovatel, si ve svém životě prošel nelehkým obdobím. Poté, co se během dospívání chytl špatné party, a propadl závislosti na heroinu, jej vlastní matka vyhodila z bytu. Vše ale nakonec dobře dopadne. Caroll se po krátkodobém vězení a odvykací kůře vzpamatuje a později vystuduje žurnalistiku. Postavu narkomana, který si sáhl na dno, ztvárnil dobře známý herec Leonard Di Caprio.

Padlé ženy (2002)

Film, který ani zdaleka nepopisuje ty nejautentičtější podmínky v církevních zařízeních pro "padlé ženy" v katolickém Irsku. To, co vám při čtení závěrečných titulků, nedá spát, je skutečnost, že poslední Magdalenina prádelna byla zavřená až v roce 1996. Důvodem k tomu, aby irské dívky a ženy musely mnohdy až do své smrti zadarmo otročit, byly malicherné. Stačilo například, aby byly příliš krásné. Scéna, v níž otec nechá vlastní dceru napospas sadistické jeptišce, která jí posléze za trest ostříhá, ve vás probudí ty nejhorší předsudky vůči katolické církvi.

Mandragora (1997)

Český film polského režiséra Wiktora Grodeckého přímo ukázkově vykresluje éru 90. let, která byla proslulá nejen Václavem Havlem a euforií z nově nabyté svobody, nýbrž i dětskou prostitucí. Pražské hlavní nádraží bylo tehdy přímo magnetem pro šlapající kluky. Někteří z nich buď utekli z domova, případně je vlastní rodiny vyhodily. Případy, kdy se nejstarším řemeslem světa živili i chlapci mladší 15 let, nebyly výjimečné.

My děti ze stanice Zoo (1981)

Třináctiletá dívka ze Západního Berlína se nudí. Poté, co se chytne špatné party, propadne závislosti na těžkých drogách. Dalo by se svým způsobem říct, že se jednalo o Jima Carolla v sukních. Záběry šlapajících a zfetovaných děti na stanici metra Zoologishe Garten vám ostrůvek svobody uprostřed totalitního světa vykreslí v úplně jiném světě.

Babusja (2003)

Stará ruská babička Tusja se své vlastní rodině a i vlasti, jíž obětovala celý svůj život, prostě nehodí. Poté, co jí zeť po smrti dcery, pošle k její sestře Anně, to vypadá, že našla vhodné místo na dožití. Nicméně jakmile si Anna zlomí nohu, vystávají v rodině otázky, kam jí umístit. Synovec se o ní nemůže postarat, protože sám má problémy s alkoholem. Ani neteř Líza, která celý svůj život zasvěcuje boji za práva Čečenců, o ní nejeví zájem. Zeť si po smrti manželky okamžitě našel milenku a chce si užívat nově nabyté svobody. Útočiště najde paradoxně u vnuka, který sám řeší problémy. Válka v Čečně mu zničila život a připravila jeho vlastní dceru o hlas. Při závěrečných titulcích budete s téměř stoprocentní jistotou plakat. 

Freistatt (2015)

Čtrnáctiletý rebel Wolfgang ztvárněný Louisem Hofmannem se nevlastnímu otci nehodí do krámu. Ten jej prostřednictvím úřadu sociální péče pošle do křesťanské diakonie Freistatt. Opět se otevírá téma dětské práce ve zdánlivě svobodném světě. Byli to skutečně jenom komunisté, kdo posílal děti a mládež na brambory? Při scéně, kdy se Wolfganga zřekne i vlastní matka, budete mít s velkou pravděpodobností chuť vyhodit televizi z okna.

Související

Více souvisejících

filmy drama Drogy Prostituce otroctví

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 38 minutami

před 48 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy