Je med skutečně tak zdravý, jak se říká?

Včelí med je považován za zdravý. Ale je tomu skutečně tak? Med je kaloricky vydatnější než běžný cukr, ale má větší sladivost, proto se ho dá používat méně než cukru. Med je složen hlavně z fruktózy, glukózy a vody a obsahuje stopy vitaminů, minerálů, elektrolyty, enzymy, aminokyseliny a flavonoidy.

Tyto látky mají určitý příznivý vliv na zdraví, a tím odlišují med od jiných sladidel, jako je cukr, píše italský deník Corriere della Sera.

Různé výzkumy prokázaly souvislost mezi konzumací medu a zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry, zmírněním kašle a dýchacích potíží. Přítomnost výživných látek v medu má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Abychom však mohli získat dostatek těchto látek, museli bychom zkonzumovat velké množství medu, a tedy i spoustu kalorií, upozorňuje americká dietoložka Jenny Friedmanová.

Přestože Americká asociace pro srdeční choroby doporučuje omezit denní množství cukru na šest kávových lžiček u žen a na devět u mužů, průměrný Američan zkonzumuje podstatně více, čímž značně ohrožuje své zdraví. "Konzumace příliš vysokých dávek cukru je spojena se zvyšováním váhy a s větším nebezpečím vzniku chronických chorob, jako je onemocnění srdce nebo cukrovka," zdůrazňuje dietoložka Meredith Priceová.

Jedna kávová lžička medu obsahuje asi 64 kalorií (cukr jich obsahuje 49), ale má větší sladivost a může se ho používat méně. "Chuť medu je tím, co ho nejvíce odlišuje od ostatních sladidel, a proto je vhodné používat ho tam, kde tato jeho zvláštnost vynikne: do čaje, jogurtu nebo na toust, ale také do salátu," říká Friedmanová.

Medu je více než 300 druhů. Záleží na jeho původu, na květech, které včely navštěvovaly a které mu dodávají barvu, chuť a nutriční vlastnosti. Například manukový med má výraznější chuť a není vhodný k pečení v troubě, zatímco tmavší med je bohatší na antioxidanty, ale také má intenzivnější a nahořklou chuť, která nevyhovuje každému.

Je jisté, že je lépe koupit med přímo od výrobce než v obchodě. Přírodní med je hutnější, a přestože se jeho konzistence mění podle způsobu výroby, stéká pomalu. Nerozlévá se jako sirup a má obvykle květinovou vůni. Proto je vždy lepší kupovat med místní produkce, protože tak si člověk může být jist, že to, co si koupil, je skutečně med.

Související

Včela

V Česku během zimy uhynula polovina včelstev, říká výrobce medu

Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v letech 2019 a 2020. Loni nepřežilo přibližně 35 procent včelstev v závislosti na lokalitě, uvedla firma. 
med

Čím nahradit antibiotika? Vědci se obrací k potravině, kterou máme všichni doma

První zmínka o medu a jeho využívání lidmi dokládá jeskyní malba vytvořená před 8 000 lety ve východním Španělsku. Písemné záznamy ukazují, že med jako lidový lék používali v antické kultuře, ve Starověké Číně a je zachováno 147 lékařských receptů s medem ze Starověkého Egypta. Nová studie naznačila, že med je i po tisíciletí stále vhodnější alternativou léčby u některých onemocnění než antibiotika.

Více souvisejících

med zdraví potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy