Divoké hony za zvuků lesních rohů a bohaté hostiny plné masa ve velkých síních. To je jistě to, co se jako první vybaví dnešním návštěvníkům středověkých hradů. Skutečné menu 13. až 15. století však může nejednoho překvapit.
I na hradech a tvrzích byly přítomné základní pokrmy, jako poměrně hutné polévky, kaše či noky. Mnoho jiných součástí jídelníčku však rozevíralo propastný rozdíl mezi stolem v chalupě na venkově a nazdobenou tabulí na hradě.
Díky četným a dlouhodobým archeologickým nálezům z prostoru středověkých tvrzí a hradů už dnes dokážeme poměrně spolehlivě vytvořit obrázek, jak vypadala denní strava středověké elity. Velký posun v poznání této otázky přinesl především progres v získávání archeologických dat. Zatímco ještě během minulého století jej tvořily de facto pouze kosterní nálezy, v posledních desetiletích se díky detailnějšímu studiu, například pomocí flotace, daří získat i mnohem menší nálezy, jako jsou drobné kostičky, šupiny, popřípadě zrna či plevy.
Během vrcholného a pozdního středověku byl jídelníček na hradech a tvrzích poměrně ustálený a jeho bohatost a pestrost odvisela především od ekonomických možností majitele, ale též od situování. Výrazně se zde podepisovala například blízkost moře, řek či jezer, popřípadě naopak přítomnost hor či odlehlé situování u hlubokých hvozdů.
Byť se může jako primární součást jídelníčku hradních pánů zdát divočina, opak je pravdou. Nejběžnějším masem bylo zpravidla maso drůbeží a hovězí. Kromě krav s telaty a slepic se objevují také vepři, ovce a kozy. Například chov hus a kachen nebyl běžný a na českém území se rozběhl až mnohem později. Divočina například v podobě masa z divokého prasete či jelena je zastoupena jen v několika málo procentech. Výjimky lze vysvětlit právě situováním daného sídla.
Bohatá přítomnost masa z domácích zvířat je poměrně logická. Dobytek a drůbež, které se chovali i na hradech či v okolí totiž, kromě masa, poskytovali i další důležité suroviny. Především mléko bylo ve středověku hojně využíváno a dále zpracováváno na smetanu, tvaroh, máslo, sýr nebo syrovátku. Lidé pili jak mléko kravské a kozí, tak ovčí i mléko kobylí.
Z obilovin byly využívány téměř všechny druhy obilí. Na polích se pěstovalo především proso, pšenice, žito, ječmen a oves. Jejich kvalitu samozřejmě nemůže srovnávat s dnešním šlechtěným zrnem. Klásky středověkého obilí byly tenké, slabé a často podléhaly krupobití, či jen prudšímu dešti. Výnosy zrna byly taktéž velmi chabé. Ve dvanáctém století se na českém území rozšířila pohanka. Toto složení se pak odráželo i na skladbě jídelníčku nejvýše postavených elit, u nichž sice převažovalo maso, ale nechyběl ani základ v podobě chleba.
Ke stravě bohatých i chudých patřilo též ovoce a zelenina. Pro českou kotlinu obvyklé druhy, jako švestky, třešeň či ořešák bychom tak našli jak v jídelníčku prostých lidí, tak i u členů elity. Z některých druhů ovoce se navíc následně dělaly i destiláty. Především vinná réva a víno pak bylo znakem vyšších vrstev.
Na venkově naopak převažovalo divoké ovoce rostoucí v lese a na pastvinách. Sbíraly se plody dřínu, borůvky, maliny, jahody a moruše. Svůj význam měly i bukvice a žaludy, ze kterých se za časů hladu drtila mouka namísto obilí. Opomenout nelze ani houby, které lze očekávat i na bohatém stole hradních pánů. Jejich doložení však problematické.
Poměrně překvapivé může být místy hojná míra ryb a měkkýšů. Ty se vyskytují především u těch sídel, která byla v blízkosti vodních zdrojů, ale mnohá byla i vzdálenější. Je to dáno i tím, že ryba byla považována za postní jídlo. Jednalo se většinou o pstruhy, úhoře či štiky.
Na středověké hostině se však vyskytovaly i pokrmy, které se dnes již v české kuchyni neuplatňují. Jedná se například o medvědí či bobří maso. Překvapivé může být i hojné množství dokladů o konzumaci menších, například drozdovitých, ptáků.
Už ve středověku existovalo také koření. Jak na venkově, tak na sídlech pánů bylo možné najít bohaté množství divoce rostoucího koření, např. jalovec, luční hořčici, kmín, planý kopr, několik druhů šalvěje a bezpochyby také divokou cibuli či česnek. Stejnou úlohu, jako koření při ochucování slaných pokrmů, mělo lesní ovoce při dochucování pokrmů sladkých. V prostoru nejvyšších společenských elit pak existují doklady o exotickém koření, jehož hodnota byla často téměř nevyčíslitelná. Jednalo se o velice vážený artikl, dovážený ze zahraničí, především z oblasti Středozemního moře.
Související

Karlštejn se začal stavět před 675 lety. K čemu měl sloužit a skutečně na něj nesměly ženy?

Ministerstvo kultury chce prohlásit osm historických objektů národními kulturními památkami
hrady a zámky , historie , životní styl , středověk , šlechta
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Český fotbal si zvolil nového šéfa. Fouska po čtyřech letech nahrazuje Trunda
před 1 hodinou

Trump může dočasně zrušit azyl půl milionu migrantů
před 2 hodinami

Kanadu spalují rozsáhlé lesní požáry. Probíhá největší evakuace, jakou místní pamatují
před 4 hodinami

Novou ministryní spravedlnosti by mohla být Decroix. Babiš chce pád celé vlády
před 5 hodinami

Ukrajina se mírových rozhovorů s Ruskem v Istanbulu zúčastní, ale pod jednou podmínkou
před 5 hodinami

Ministr spravedlnosti Blažek rezignuje
před 6 hodinami

Může Afrika zaútočit na USA? Sahel se mění v ohnisko globálního teroru, varuje generál
před 6 hodinami

Oceány mění barvu. Vědci netuší, co se stane dál
před 6 hodinami

Sebevraždy ve světě: Jak si stojí Česko v porovnání s USA a Japonskem
před 7 hodinami

Trump nás konečně začíná chápat, pochvaluje si Kreml. Ukrajině zajistíme bezpečnostní záruky, reaguje EU
před 8 hodinami

Jak zvládá extrémní počasí nejžhavější město Evropy? Připravuje na další spalující léto i příliv turistů
před 8 hodinami

Past na zákazníky? Oneplay nelze jednoduše zrušit, varuje dTest
před 8 hodinami

Čtvrt století poté: Hledá se Nemo a příběh generace, která může všechno změnit
před 9 hodinami

EU má nový cíl pro boj s extrémním počasím. Jenže vůbec neví, jak ho dosáhnout
před 10 hodinami

Starosta Řeporyjí Novotný se chystá do vězení, plánuje rezignaci
před 11 hodinami

Vojáci, munice i rakety. Zpráva odhalila, co vše poskytla KLDR Rusku proti Ukrajině
před 11 hodinami

Česko zasáhnou silné bouřky. Meteorologové je čekají po celý víkend
před 11 hodinami

OSN obvinila Izrael z cíleného vyvolávání hladomoru v Gaze
před 12 hodinami

Čínští studenti se bojí a zuří kvůli agresivnímu plánu USA
před 12 hodinami
Pandí dvojčata v Hongkongu konečně dostala jména. Trvalo to jen rok
V Hongkongu se loni v srpnu narodila dvojčata pandy velké, dříve přezdívaná jen jako „Starší sestra“ a „Mladší bratr“. První místní mláďata získala jména Jia Jia a De De. Tato jména zvítězila ve velké soutěži, do lidé poslali více než 35 700 návrhů.
Zdroj: Tereza Vavříková