Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?
Základ každých těstovin tvořily pšenice a voda. Z těchto surovin se pravděpodobně vyráběly těstoviny již v časech starověku. Nejstarší písemný doklad o existenci těstovin se dochoval z 1. století našeho letopočtu, a to z tzv. Apiciovy knihy, tedy z jedné s nejstarších kuchařských knih, kde se nachází zmínky o pokrmu vařeném z masa a těstovin označovaných jako „lagana“. Právě z tohoto slova později vzniklo pojmenování lasagní.
Další zprávy o těstovinách pocházejí až ze středověku, z 12. století, a to opět z Itálie, kde se již tehdy sušené těstoviny vyráběly ve velkém. Výrobou těstovin byla v té době proslulá zejména Sicílie, hlavně okolí Palerma. Dle dochovaných dobových zpráv právě z této oblasti probíhala distribuce těstovin do různých koutů křesťanského i muslimského světa. Údajně odtud každý den odplouvalo několik lodí plně naložených těstovinami. V severním Toskánsku se zase v průběhu 13. století ve velkém produkovaly dlouhé tenké sušené nudle. V 15. století se výroba těstovin rozšířila i do dalších krajů Itálie, nikdy ovšem nezakořenila v částech severní a střední Itálie. Tam se dělaly a využívaly jenom v omezeném množství těstoviny čerstvé, nesušené. Až do 16. století byly ovšem výrobou i konzumací těstovin proslulí hlavně lidé na Sicílii. Ti znali těstoviny dlouhé i krátké, oblíbené zde byly i těstoviny plněné. Z těstovin se chystaly pokrmy slané i sladké.
Mnohé kuchařské předpisy na těstoviny jsou známy z území Itálie ze 14. století. O něco později se těstovinové recepty objevily také v Anglii. U nás je obsahují kuchařské knihy až z mnohem pozdější doby, ze 17. a 18. století. To si naši předci vařili zvláštní taštičky z nudlového těsta s nejrůznějšími náplněmi. V průběhu 18. a 19. století se na našem území již těstoviny vařily poměrně běžně, ať už coby zavářka do polévky, špagety nebo flíčky.
Těstoviny, to dlouho nebyla žádná levná záležitost. Na počátku 16. století se sice na Sicílii hovořilo o těstovinách jako o základní potravině, která by měla být dostupná každému člověku, a proto i stát stanovil jejich možnou maximální prodejní cenu, i přesto se však nabízely za třikrát vyšší hodnotu než třeba chléb. Až během 17. století začala cena těstovin na trhu klesat. To souviselo i s faktem, že se v té době již používaly k výrobě těstovin speciální mechanické lisy, a tak se jejich produkce mohla velmi rychle znásobit. V Itálii se těstoviny rázem ocitly na každodenním jídelníčku, a to nejčastěji v kombinaci se sýry.
Vysvětlení, proč měli v Itálii těstoviny v oblibě více než ve zbytku Evropy, je poměrně prosté. Na území Itálie, v jižní zemi, se totiž pěstovala tvrdá pšenice obsahující vysoké množství lepku, a právě ta je velice vhodná pro výrobu trvanlivých sušených těstovin. Oproti tomu v prostoru střední Evropy, a tedy i v našich zemích, rostla měkká pšenice s nižším obsahem lepku, a ta nebyla pro přípravu těstovin zrovna nejlepší.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
potraviny jídlo , Itálie , recepty, vaření
Aktuálně se děje
před 21 minutami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 1 hodinou
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 2 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 3 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 3 hodinami
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 4 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 5 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 5 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 7 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 7 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 8 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 10 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
včera
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
včera
Už nenadávají u mobilů. Hněv generace Z se v roce 2025 přetvořil a začal měnit svět
včera
Americká armáda provedla sérii leteckých úderů v Nigérii, útočila na Islámský stát
včera
Počasí: Meteorologové vydali varování před ledovkou. Část Česka zasáhne už dnes večer
Český hydrometeorologický ústav vydal varování před ledovkou, která se může vytvořit už během dnešního večera. Komplikace hrozí především v severních a severovýchodních Čechách, konkrétně v Ústeckém a Libereckém kraji. Přechod studené fronty sem přinese nejen sněžení, ale místy i mrznoucí mrholení nebo déšť, což může na silnicích a chodnících vytvořit nebezpečný kluzký povrch. Riziko těchto nebezpečných srážek by mělo pominout během noci na neděli.
Zdroj: Libor Novák