K podzimu patří dýně. Jak je využívali v kuchyni naši předci?

S podzimem se dnes neodmyslitelně pojí dýně. Ty se na našem území pěstovaly a využívaly v kuchyni již ve středověku, ještě větší obliby nabyly v průběhu 19. a 20. století. Jak dýně využívali v kuchyni naši předci? Starými recepty se můžeme inspirovat i dnes.

Na území střední Evropy se dýně dostaly již v raném středověku, a to z antických zemí. Písemné prameny se o pěstování těchto plodin ve velkém množství dochovaly ze 14. a 15. století. Tehdy se dokonce o zahradnících pěstujících dýně hovořilo jako o dýňařích, tedy specialistech na daný druh. Přesto z období středověku pochází jenom velmi málo receptů na úpravu dýní v kuchyni. Někdy v 16. století byl zapsán předpis na sladký pokrm nazývaný „kaše z uherských zemí z mladých tykví“:

„Oloupej zelenou kůru a nařež je na dlouho jako řepu. Usmaž je na pánvi do brunátna, dej je do čerstvé smetany a zamíchej. Přidej rozinky, roztluč deset nebo dvanáct vajec, zamíchej a přidej cukr. Už ničím nekořeň a jez.“

Větší obliby nabyly dýně v 19. a 20. století, kdy si je většina hospodyněk sama pěstovala a po sklizení je hojně využívala v kuchyni na různé způsoby. Dýně se zavařovaly, vařily, pekly, upravovaly na sladko i na slano. Mnohé dýňové recepty publikovala na konci 19. století ve svých kuchařských knihách Hana Dumková. Oproti třeba slavné Magdaleně Dobromile Rettigové je Dumková tak trochu zapomenutou osobností české gastronomie, přitom se obě dámy v kuchyni vyznaly stejně dobře a co do počtu vydaných knih by si mohly konkurovat.

Podle Hany Dumkové mohly hospodyňky v závěru 19. století vyzkoušet recepty na dýni nakládanou, dušenou, smaženou, na dýňovou polévku, omáčku nebo kaši. Z dýní se také připravovaly sladké dezerty, jako třeba koláče nebo nákypy. Recept na dýňový kompot se do dnešní doby prakticky nezměnil. Smažená dýně se podávala buď jako příloha k masu, nebo sloužila jako hlavní chod – v tom případě se zalila smetanovou omáčkou. Dýně se uvařila, nakrájela se na tenké plátky, které se obalily v těstíčku z mouky, mléka, vajec, soli a pepře. Pak se kousky osmažily na másle nebo na sádle.

Dýňovou polévku dělala Hana Dumková na několik způsobů. Jedna polévka byla výrazné dýňové chuti. K rozvařené a rozmačkané dýni se přidalo jen mléko, máslo, vajíčko a trochu soli a pepře. Dýňová polévka mohla být i silně kořeněná, to když se výše uvedená ochutila skořicí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Do takové polévky pak Dumková radila nasypat kousky osmažené housky. Pokud se kořeněná dýňová polévka více zahustila, mohla se podávat i jako omáčka k masu.

Hana Dumková upravovala dýni i na sladké způsoby, třeba ji rozvařila spolu s jablky, skořicí, cukrem a citronovou kůrou, zalila smetanou, až vznikla kaše. Tato kaše se mohla konzumovat samotná, nebo se nechat vychladnout, poté smíchat s vejci, trochou mouky, sněhem z bílků a nasekanými mandlemi, ochutit se skořicí. Tato směs pak posloužila jako náplň do koláče.

O oblibě dýní na počátku minulého století svědčí značné množství dýňových receptů, kterými se plnily dobové časopisy pro ženy. Na podzim se to v těchto periodikách jen hemžilo předpisy na dýňové kaše, kompoty, nákypy, ale i dýně plněné masem. Osvědčené recepty zasílaly do redakcí často samy čtenářky. V časopise „Šťastný domov“ s podtitulem „časopis věnovaný českým ženám a domácnostem“ tak byl kupříkladu v roce 1911 otištěn recept čtenářky podepsané písmeny E. M. na „dýně nadívané masem“:

„Malé dýně zbavené jader, ale v slupce, se posolí, pokropí octem, by se nerozvařily, a odloží se stranou. Zatím se rozemleté maso opepří, rychle na másle udusí, smíchá se syrovou vypranou rýží, vejcem a nakrájenou usmaženou cibulí a zelenou paprikou. Chutné je, když se přidají i jehněčí dušené ledvinky neb jazýčky, jsou-li právě při ruce. Dýně se naplní, uzavřou a vaří ve vodě, do které se nakonec zamíchá kyselá hustá smetana s moukou a rozsekaným koprem. Než se nesou na stůl, přidají se ještě 2 žloutky a kdo si přeje, přidá i kousek cukru.“

Související

Více souvisejících

Dýně recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy