S podzimem se dnes neodmyslitelně pojí dýně. Ty se na našem území pěstovaly a využívaly v kuchyni již ve středověku, ještě větší obliby nabyly v průběhu 19. a 20. století. Jak dýně využívali v kuchyni naši předci? Starými recepty se můžeme inspirovat i dnes.
Na území střední Evropy se dýně dostaly již v raném středověku, a to z antických zemí. Písemné prameny se o pěstování těchto plodin ve velkém množství dochovaly ze 14. a 15. století. Tehdy se dokonce o zahradnících pěstujících dýně hovořilo jako o dýňařích, tedy specialistech na daný druh. Přesto z období středověku pochází jenom velmi málo receptů na úpravu dýní v kuchyni. Někdy v 16. století byl zapsán předpis na sladký pokrm nazývaný „kaše z uherských zemí z mladých tykví“:
„Oloupej zelenou kůru a nařež je na dlouho jako řepu. Usmaž je na pánvi do brunátna, dej je do čerstvé smetany a zamíchej. Přidej rozinky, roztluč deset nebo dvanáct vajec, zamíchej a přidej cukr. Už ničím nekořeň a jez.“
Větší obliby nabyly dýně v 19. a 20. století, kdy si je většina hospodyněk sama pěstovala a po sklizení je hojně využívala v kuchyni na různé způsoby. Dýně se zavařovaly, vařily, pekly, upravovaly na sladko i na slano. Mnohé dýňové recepty publikovala na konci 19. století ve svých kuchařských knihách Hana Dumková. Oproti třeba slavné Magdaleně Dobromile Rettigové je Dumková tak trochu zapomenutou osobností české gastronomie, přitom se obě dámy v kuchyni vyznaly stejně dobře a co do počtu vydaných knih by si mohly konkurovat.
Podle Hany Dumkové mohly hospodyňky v závěru 19. století vyzkoušet recepty na dýni nakládanou, dušenou, smaženou, na dýňovou polévku, omáčku nebo kaši. Z dýní se také připravovaly sladké dezerty, jako třeba koláče nebo nákypy. Recept na dýňový kompot se do dnešní doby prakticky nezměnil. Smažená dýně se podávala buď jako příloha k masu, nebo sloužila jako hlavní chod – v tom případě se zalila smetanovou omáčkou. Dýně se uvařila, nakrájela se na tenké plátky, které se obalily v těstíčku z mouky, mléka, vajec, soli a pepře. Pak se kousky osmažily na másle nebo na sádle.
Dýňovou polévku dělala Hana Dumková na několik způsobů. Jedna polévka byla výrazné dýňové chuti. K rozvařené a rozmačkané dýni se přidalo jen mléko, máslo, vajíčko a trochu soli a pepře. Dýňová polévka mohla být i silně kořeněná, to když se výše uvedená ochutila skořicí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Do takové polévky pak Dumková radila nasypat kousky osmažené housky. Pokud se kořeněná dýňová polévka více zahustila, mohla se podávat i jako omáčka k masu.
Hana Dumková upravovala dýni i na sladké způsoby, třeba ji rozvařila spolu s jablky, skořicí, cukrem a citronovou kůrou, zalila smetanou, až vznikla kaše. Tato kaše se mohla konzumovat samotná, nebo se nechat vychladnout, poté smíchat s vejci, trochou mouky, sněhem z bílků a nasekanými mandlemi, ochutit se skořicí. Tato směs pak posloužila jako náplň do koláče.
O oblibě dýní na počátku minulého století svědčí značné množství dýňových receptů, kterými se plnily dobové časopisy pro ženy. Na podzim se to v těchto periodikách jen hemžilo předpisy na dýňové kaše, kompoty, nákypy, ale i dýně plněné masem. Osvědčené recepty zasílaly do redakcí často samy čtenářky. V časopise „Šťastný domov“ s podtitulem „časopis věnovaný českým ženám a domácnostem“ tak byl kupříkladu v roce 1911 otištěn recept čtenářky podepsané písmeny E. M. na „dýně nadívané masem“:
„Malé dýně zbavené jader, ale v slupce, se posolí, pokropí octem, by se nerozvařily, a odloží se stranou. Zatím se rozemleté maso opepří, rychle na másle udusí, smíchá se syrovou vypranou rýží, vejcem a nakrájenou usmaženou cibulí a zelenou paprikou. Chutné je, když se přidají i jehněčí dušené ledvinky neb jazýčky, jsou-li právě při ruce. Dýně se naplní, uzavřou a vaří ve vodě, do které se nakonec zamíchá kyselá hustá smetana s moukou a rozsekaným koprem. Než se nesou na stůl, přidají se ještě 2 žloutky a kdo si přeje, přidá i kousek cukru.“
Související
Blíží se Halloween, večer dýní a strašidel. Svátek proniká i do Česka
Dýně už není jen kompot. Dělají se placky i zmrzlina. Zkuste recept šéfkuchaře
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
před 2 hodinami
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
před 3 hodinami
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
před 5 hodinami
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
Vánoční příměří na západní frontě v roce 1914 patří k nejznámějším výjimkám moderního válečnictví. Na několik hodin tehdy ustoupily zbraně, propaganda i disciplína a prostor získal prostý lidský instinkt. O více než sto let později však podobná epizoda působí téměř nemyslitelně. Současné konflikty, včetně války na Ukrajině, jsou vedeny nepřetržitě, centralizovaně a v těsném propojení s politikou, médii a ideologií.
Zdroj: Jakub Jurek