Zlín - Když se řekne dýně, většiná z nás si patrně představí dekoraci nebo kompot. Z dýně lze ale udělat i polévku, pyré či dokonce placky a zmrzlinu.
"Každý má dýni spojenou s kompotem, ten jsem ale nikdy nemusel," říká šéfkuchař hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Pavel Václavík.
Lidé se podle jeho slov k pěstování dýní stále více vracejí. "Mají to bez chemie, děti se o to starají, mají pak radost, jak to sklidí. Pokud má člověk vášeň pro vaření, tak má z toho radost. Je doba, kdy lidé chtějí jíst zdravě, tohle je ten krok správným směrem. Na Valašsku jsme hrdí, že si vše vypěstujeme sami, byl jsem na to sám zvyklý, až nyní jsem si uvědomil, že jsem celý život strávil v 'biu', ani mi to nepřišlo," poznamenal Václavík.
Z dýní přitom připravil letos domácí nudle s dýňovou pěnou, dýňové noky i zmrzlinu nebo lososa na dýňovém gelu.
"Můj oblíbený recept jsou dýňové placičky s ovesnými vločkami. Na másle se orestuje trocha česneku, přidá se nahrubo nastrouhaná dýně, namočí se vločky, vymačká se z nich voda, pak se zamíchají s teplou orestovanou dýní, osolíme, opepříme, necháme trochu zchladnout a přidáme jedno vajíčko. Necháme hmotu zchladnout, vytvarujeme placičky a opékáme," uvedl šéfkuchař. Tento recept je oblíbený i u něj doma. "Nedávno udělala žena placičky s kaší, chtěl jsem si přidat, ale už nebyly. Je to výborné, lehké, hlavně i děti dostávají zeleninu v příjemné formě," uvedl.
Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje správou funkci slinivky, působí močopudně, ulevuje chorobám ledvin, detoxikuje organismus, celkově regeneruje tělesné buňky, pomáhá při revmatismu a dně.
Dýňová semínka jsou v našich podmínkách prakticky jediným zdrojem většího množství zinku, bez něj je přitom celá řada nemocí prakticky neléčitelná, innformuje vitalia.cz. Ze semen se lisuje kvalitní olej, který pomáhá při obnově energie, dodává tělu potřebné živiny, zlepšuje kvalitu zubů, pokožky, nehtů i vlasů a pozitivně ovlivňuje trávicí trakt, činnost srdce a ledvin.
Související
K podzimu patří dýně. Jak je využívali v kuchyni naši předci?
Blíží se Halloween, večer dýní a strašidel. Svátek proniká i do Česka
Aktuálně se děje
před 16 minutami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 1 hodinou
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 2 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
včera
Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael
včera
Putin nezahálí. Po neúspěšném jednání o Ukrajině míří do Indie
včera
Cesta k míru na Ukrajině je nejistá, varuje Trump. Američtí vyslanci chystají setkání s kyjevským představitelem
včera
Proč rozhovory dosud nic nepřinesly? Putin na mír nespěchá, užívá si pocit, že se ho svět doprošuje
včera
Počasí na některých místech potrápí řidiče, avizovali meteorologové
Čtvrteční počasí může způsobit problémy v dopravě, zejména v brzkých ranních hodinách, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha sice nebyla vydána, ale na některých místech se může vyskytnout ledovka.
Zdroj: Jan Hrabě