Cvičení lidem škodí? Nový vědecký objev překvapil

Příliš mnoho cvičení by mohlo vést ke špatným rozhodnutím ve vašich stravovacích návycích, v péči o sebe a ve financích. Podle odborníků je tak méně někdy více.

Ilustrační foto
doporučujeme

Nová studie vědeckého pracovníka Bastiena Blaina byla zveřejněná v časopise Current Biology. Blain požádal vytrvalostní sportovce, aby trénovali tři z devíti týdnů, a porovnal je se skupinou, která provedla normální 9 týdenní tréninkový program.

Vytrvalostní sportovci byly horší v cyklistickém testu, který se prováděl na konci trénovaní. Jejich mozek během behaviorálních úkolů vykazoval větší únavu v kognitivní kontrolní části mozkového systému.

Jinými slovy, váš mozek vyhoří a ovlivní schopnost vašeho těla cvičit. Ale to není všechno. Přepracování této části mozku snížilo schopnost sportovců odolat pokušení okamžité odměny, napsal server CNN.

"Sportovci byly například dotázáni, zda teď preferují 10 dolarů nebo 50 dolarů za šest měsíců. Ti, kteří byly přetrénovaní, si častěji vybrali okamžitou odměnu,“ uvedl autor studie Bastien Blain.

Zaměřovali se pouze na vytrvalostní sportovce, uvedl Dr. Marc-Andre Cornier. „To je potenciálně velmi důležité pro vrcholové sportovce, který to přehání. Ale má to něco společného s obyčejným člověkem, který chodí do tělocvičny?“

Předběžná studie provedená Cornierem zjistila, že pravidelné mírné cvičení hodinu na běžícím pásu čtyřikrát až pětkrát týdně bylo spojeno se snížením mozkové aktivity v oblastech spojených s touhou po jídle. "Zjistili jsme, že 6 měsíců cvičení u některých lidí, změnilo mozkovou reakci na jídlo. Ti lidé jedli méně a zhubli.“

Ne každý mozek reagoval na cvičení. Někteří lidé jen cvičili a přejídali se stále. Zatím se neví, proč to tak je ale probíhá studie, která by to měla vysvětlit.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Co se vařilo a jedlo na středověkých hradech? Tehdejší menu vás zřejmě…

19.09.2020 17:29 Aktualizováno Divoké hony za zvuků lesních rohů a bohaté hostiny plné masa ve velkých síních. To je jistě to, co…

Pringles jsou pohromou recyklace. Známé lupínky dostanou ekologičtější obal

19.09.2020 13:15 Kdo by neznal křupavé lupínky, které při otevření udělají charakteristické „pop“. Pringles od…

Ovoce mělo místo již v jídelníčku našich předků. Co měli rádi?

19.09.2020 11:00 Ovoce se objevovalo již v jídelníčku pravěkých lidí. Jaké druhy ovoce naši přeci v minulosti znali…

Le Monde: Při práci z domova je třeba se více hýbat

19.09.2020 08:38 V době, kdy stále více lidí začíná pracovat z domova, se doporučuje pravidelně se při tom zvednout…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama