Ve střední Evropě řádí orkán Niklas. Vyžádal si první oběti

Praha - Kalendář sice už deset dní hlásí jaro, za okny je ale větší zima než na Vánoce. Způsobil to obří orkán Niklas, který si ve střední Evropě vyžádal už nejméně pět obětí.

"Orkán Niklas ovlivňuje počasí i v Rakousku nebo na Slovensku a v Polsku. A to i přesto, že střed této tlakové níže leží až v Pobaltí. Niklas může za to, že vítr na hřebenech našich hor fouká až rychlostí 125 kilometrů v hodině a v nížinách až 90 kilometrů v hodině," popisuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Doplňuje, že vichr má i obrovský vliv na naši pocitovou teplotu. "Teploměr v Praze dnes sice ukazuje sedm nad nulou, ale kvůli vichřici je pocitová teplota minus dva stupně Celsia," překvapuje meteoroložka.

Dobrou zprávou je, že Niklas začne již během středy postupně slábnout a rozpadat se. A ztratí sílu orkánu. " I tak ovšem bude zítra vítr vanout rychlostí 110 kilometrů za hodinu na horách a devadesátkou v nížinách," upozorňuje Honsová.

Hustý sníh, ledovka a především silný vítr od dnešního rána komplikovaly dopravu v Ústeckém kraji. Sněžení v poledne vystřídal déšť, poté oblohu zalilo slunce a pak znovu pršelo. Problémy měli ráno řidiči na dálnici D8 u hranic s Německem a v úseku před Lovosicemi. Několik hodin trvalo silničářům čistění komunikací, vyprošťování zapadlých kamionů a obnovení provozu na celé dálnici z Prahy přes Ústí do Německa a na dalších místech. Policisté řešili čtyři desítky nehod, hodně práce měli také hasiči, kteří si připsali 150 zásahů. V terénu jsou energetici.

Druhého povodňového stupně odpoledne dosáhla Mandava ve Varnsdorfu na Děčínsku. Říčka, jejíž hladina má obvykle výšku 20 centimetrů, stoupla k hranici metru. Třetí stupeň, tedy ohrožení, se na Mandavě vyhlašuje při výšce hladiny 110 centimetrů. Ředitel závodu Dolní Labe v Povodí Labe Jindřich Zídek ČTK řekl, že zatím není důvod k obavám ze záplav. "Záleží ovšem na srážkách," uvedl.

Aprílové počasí v Ústeckém kraji podle mluvčí krajské policie Veroniky Hyšplerové způsobilo doslova dopravní kolaps. Auta bourala ve všech sedmi okresech kraje. Při nehodách se zranilo několik lidí, žádná nebyla smrtelná. Převrácené a zapadlé kamiony a srážky vozidel blokovaly několik hodin řadu úseků silnic.

Rozbředlý sníh leží na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách. Vzrůstající teploty pomohly silničářům zlikvidovat dopoledne na většině míst ledovku. Cestáři varují před sněhovými jazyky v Krušných horách.

Silný vítr bude podle Radka Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vát v Ústeckém kraji i ve středu. "V noci teploty mohou klesnout pod nulu a šoféři se tak ve středu ráno musí znovu připravit na ledovku," řekl ČTK Tomšů.

Dopravu na mnoha místech od rána komplikoval právě vítr a sníh. Do 12:00 vyjížděli policisté ke třem desítkám nehod, další řidiči nezvládli jízdu odpoledne.

Ledovka byla i na hlavním tahu z Lovosic na Most, u Krásné Lípy na Děčínsku nebo u Velemína na Litoměřicku. Kamiony měly potíže na výjezdu z Chomutova na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána a jinde.

Vichr láme stromy, železnice stojí

V Polsku prudké poryvy větru napáchaly škody zejména ve Vratislavi a okolí. Ve městě se po poledni pod náporem větru zřítila pět metrů vysoká zeď nově budovaného hotelu, která dopadla na budovu místní pošty. Hrozivě vyhlížející incident si nevyžádal žádná zranění, hmotné škody jsou ale značné.Polští hasiči dnes hlavně na jihozápadě Polska vyjížděli k devadesáti haváriím. Podle listu Gazeta Wyborcza šlo většinou o spadané stromy nebo polámané větve, případně přerušené elektrické vedení. Síla větru se pohybuje až kolem sta kilometrů v hodině. Policie vyzvala občany, aby z balkonů odstranili neupevněné předměty a svá auta aby neparkovali pod stromy.

Dopravu počasí narušilo i na Slovensku. V okolí Trenčína dopravní policie kvůli větru a souvislé vrstvě sněhu snížila maximální rychlost na dálnici na 100 kilometrů za hodinu. Některé horské průsmyky jsou pro dopravu uzavřené, sníh komplikuje podle listu Sme dopravu i na přechodu do České republiky na silnici číslo 49 západně od Púchova.

Podle Deutsche Bahn vichřice poničila v Severním Porýní-Vestfálsku elektrické vedení na tratích do té míry, že není možné zachovat provoz. Dopravce od 11:00 SELČ až do půlnoci zrušil všechny spoje na krátkou vzdálenost, dálkové vlaky nabírají velká zpoždění.

Špatná situace je také na železničních tratích v oblasti Mnichova, na několik hodin dnes byl přerušen provoz na hlavním tahu z bavorské metropole do Augsburgu. S výpadky vlaků a zpožděními musí po zbytek dne počítat i cestující v Dolním Sasku, v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Bádensku-Württembersku.

Nejméně tři mrtví

Vichřice provázená deštěm a sněžením si v Německu vyžádala nejméně tři oběti a v Rakousku a Švýcarsku po jednom mrtvém. Na mnoha místech Německa ochromila také železniční dopravu. Nejhorší byla situace v Severním Porýní-Vestfálsku a v Bavorsku, kde bylo zrušeno mnoho spojů. Evakuováno muselo být mnichovské hlavní nádraží kvůli poškozeným střešním oknům. Komplikace vítr působil také v Nizozemsku, v Belgii a v Rakousku. Problémy byly i na silnicích, kde dopravu blokovaly polámané větve, vyvrácené stromy a sníh.

Podle Deutsche Bahn vichřice poškodila v Severním Porýní-Vestfálsku elektrické vedení na tratích. Dopravce zrušil od 11:00 SELČ až do půlnoci všechny spoje na krátkou vzdálenost. Dálkové vlaky nabírají velká zpoždění.

Špatná situace je také na železničních tratích v Bavorsku. Hlavní hala mnichovského hlavního nádraží byla evakuována. Podle policie hrozilo zřícení střešních oken poškozených bouří. V Bavorsku Deutsche Bahn zcela zrušila dálkové spoje a kromě toho byl výrazně omezen provoz na regionálních tratích. Provoz na některých z nich zablokovaly vyvrácené stromy.

S výpadky spojů a zpožděními musí po zbytek dne počítat i cestující v Dolním Sasku, v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Bádensku-Württembersku. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zrušilo kolem 55 letů.

Nedaleko dolnosaského Osnabrücku na vlak Intercity padlo několik stromů vyvrácených větrem. V soupravě cestovalo přes 200 lidí, podle policie nikdo z nich nebyl zraněn.

Německá policie varovala také chodce a motoristy před nebezpečím, které představují polámané větve a vyvrácené stromy. Ty zablokovaly mnoho silnic a podle serveru Bild.de je policisté a hasiči nestíhali odklízet.

Nedaleko Rostocku se v krupobití srazilo 11 osobních vozů. Při havárii byli zraněni dva lidé a podle policie škoda dosáhla přinejmenším 100.000 eur (2,75 milionu Kč). Vítr také převrátil několik kamionů.

Silný vítr zasáhl i Nizozemsko, kde meteorologové vydali varování především pro severní provincie a oblasti u mořského pobřeží. Amsterodamské letiště Schiphol, které je čtvrté největší v Evropě, zrušilo kolem 100 letů a ostatní nabraly v průměru 90minutová zpoždění. Přístav v Rotterdamu uzavřel dvě překladiště kontejnerů. Vítr vyvracel stromy a trhal elektrické dráty také v sousední Belgii.

Vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu působil problémy rovněž v Rakousku. V Mauthausenu dnes podle agentury APA zemřel 63letý muž, když chtěl zajistit zastřešení terasy. Důchodce se zřítil ze žebříku, spadl na dlažbu a utrpěl smrtelná zranění na hlavě.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima Vichřice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy