Česko zažilo tropy: Meteorologové přepisují rekordy, vedro bylo i na horách

Celá ČR - Nejtepleji v ČR bylo dnes ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 35,9 stupně Celsia. Byl tak o bezmála čtyři stupně překonán dosavadní rekord z roku 1996. Ve Strážnici měří meteorologové teploty přes 30 let. Ze záznamů vyplývá, že dnešek tam byl navíc také historicky nejteplejším červnovým dnem za toto období. Dosavadní rekord byl z 22. června 2000, kdy tam rtuť vyšplhala na 35,5 stupně Celsia.

I jinde na jihu Moravy teploty překonávaly rekordy, řekla ČTK Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Tropická vedra panovala také v Brně. Meteostanice v městské části Tuřany zaznamenala 34,6 stupně Celsia, čímž byl překonán rekord z roku 2000 o téměř čtyři stupně. Tepleji bylo v Žabovřeskách, kde teplota dosáhla 35,5 stupně Celsia a dosavadní rekord z roku 1996 byl překonán o tři stupně.

Nejtepleji v Moravskoslezském kraji dnes bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, kde teplota dosáhla 33,8 stupně Celsia. Teplota tam zároveň vytvořila nový rekord, ten dosavadní z roku 2010 měl hodnotu 30,8 stupně. Teploty překonaly rekordy i na dalších místech kraje. Na Lysé hoře v Beskydech na Frýdecko-Místecku, ve Vítkově na Opavsku a Rýmařově na Bruntálsku byly dosavadní rekordy staré 77 let, pocházely z roku 1937. 

Na Valašsku neodolaly 77 let staré rekordy. Ve Vsetíně bylo dnes 33,2 stupně (dosavadní rekord byl 31,1 stupně) a ve Valašském Meziříčí meteorologové naměřili 32,9 stupně Celsia (minulý rekord byl 31,7 stupně). Ve Vsetíně se letitý rekord mění druhý den po sobě, v pondělí neodolal zápis starý 65 let. Ve Starém Městě bylo v pondělí naměřeno 33,3 stupně, a padl tak stejně jako dnes rekordní zápis z roku 1996. Podobně tomu bylo na dalších třech místech.

Současná vedra pokračovala ve změně rekordních zápisů z roku 1996 i dnes, když se maxima z uvedeného roku měnila dokonce na šesti místech. Kromě Starého Města to bylo i v Bystřici pod Hostýnem (z 31,4 na 32,4 stupně), Holešově (z 30,9 na 33,7 stupně), Kroměříži (z 32 na 33,9 stupně), ve Strání na Slovácku (z 29,7 na 32,8) a ve Vizovicích na Zlínsku (z 31,1 na 32,8 stupně Celsia). V Horní Bečvě na Vsetínsku bylo 31,2 stupně, rekord z roku 2010 byl 28,1 stupně.

Rekordní teploty byly dnes naměřeny na 12 místech na Vysočině. Nejvíc meteorologové naměřili na stanici v Havlíčkově Brodě, a to 34 stupňů Celsia. Byl tak překonán letitý dosavadní rekord z roku 1915, který má hodnotu 30,8 stupně. Na všech stanicích teplota vystoupila nad 30 stupňů.

Tropické teploty překonaly už druhý den po sobě rekordy na všech měřicích stanicích v severních Čechách. V Ústí nad Labem meteorologové naměřili 35,7 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2010 tak byl překonán 3,2 stupně, řekla ČTK meteoroložka Natalya Shustova.

V Doksanech na Litoměřicku bylo odpoledne 35 stupňů. Mimořádně horké počasí bylo i v horských oblastech. V Nové Vsi v horách na Chomutovsku teplota vystoupala na 28,7 stupně Celsia. Na nejvyšší hoře Českého středohoří Milešovce bylo 32,5 stupně.

Nejvyšší teploty v Libereckém kraji zaznamenali meteorologové stejně jako v pondělí v České Lípě. Rtuť teploměru tam vystoupila na 35,6 stupně Celsia.

Server Vitalia.cz přináší několik tipů, jak ochladit tělo:

1. Jogurty a zakysané mlékoMléčné výrobky tohoto typu organismus ochlazují, zejména pokud si dopřejete ty bez cukru i umělých sladidel. Jen si dejte pozor na jejich kalorickou hodnotu, půllitr zakysaného mléčného nápoje má tolik energie jako lehký oběd či večeře, které jimi můžete přinejmenším částečně nahradit. Pokud jde o jogurty, ideální jsou bílé nebo mírně slazené ovocné, ale klidně si udělejte vlastní ovocný s čerstvým ovocem a minimem cukru.

2. Ovoce jako je nepřezrálý meloun či banánPodle čínské medicíny ochlazuje i ovoce, jako je například nepřezrálý nepříliš cukernatý meloun (vím, někdo ho řadí do zeleniny, ale to je v tomto případě druhotné). Díky obsahu minerálů dokáží ochladit i poměrně vydatné a hutné banány, nesahejte po zelených, ale vyhněte se těm zcela přezrálým. Docela dobře zabírají také borůvky nebo jablka.

3. Rajčata, hlávkový salát, ředkvičky a další zeleninaJistotou je v těchto horkých dnech zelenina, ať už samotná, nebo jako součást lehkých zeleninových salátů, které místo těžkých dresinků doplníte balsamicem nebo čerstvou jogurtovou zálivkou. Tip? Dejte do zálivky nasekané čerstvé bylinky, většina z nich rovněž patří mezi ochlazující potraviny. Vařené vajíčko, tuňák nebo libové maso udělají ze salátu jídlo sytivější, nikoli ale takové, po kterém se nebudete moci dvě hodiny hnout. Ostatně, králičí nebo krůtí maso se přímo uvádějí mezi potravinami se zchlazujícími účinky, ale nikoli v podobě králíka na smetaně nebo krůtích řízků.

4. Studené polévkyTohle jídlo není pro českou kuchyni zrovna typické, vlastně se tu vaří minimálně, ale pokud na ně někde narazíte, určitě je ve vedrech zkuste. Může jít například o španělskou polévku gazpacho nebo polévku zvanou tarator, která se jí v Turecku. Studené polévky například z okurek si můžete nechat naservírovat v řeckých restauracích.

5. Zelený čajTenhle nápoj dokáže člověka, pracujícího třeba dlouho do noci, povzbudit lépe než káva, po které časem začne většinu lidí bolet žaludek. Navíc má skutečně výrazné ochlazující účinky, a to dokonce i tehdy, když se pije horký, můžete ho však samozřejmě pít i vlažný nebo studený. Vůbec nejúčinnější je vlažný. Zelený čaj je navíc zdravý, což opakovaně prokázaly studie, které doložily jeho vliv například na zpomalení stárnutí buněk.

6. Pivo nebo vinný střikCože, alkohol? A není to náhodou tak, že jakmile venku pálí slunce, koleduje si člověk jedině o to, že jeho opilost bude ještě horší? Samozřejmě, s alkoholem se musíte zacházet opatrně a nemělo by se ho pít moc a už vůbec ne na přímém slunci, ale sklenka piva nebo vinného střiku ve stínu, při podvečerní relaxaci dokáže tělo ochladit, protože alkohol roztahuje periferní cévy.

Související

Více souvisejících

Počasí Léto Rekordy

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy