Počasí v Evropě se zbláznilo: Alpy téměř bez sněhu, zima přijde na Kypr

Paříž - Alpská lyžařská střediska se potýkají s nedostatkem sněhu a normální provoz často nezaručuje ani intenzivní zasněžování. Naopak nad severovýchodní Evropou bobtná velmi výrazná tlaková výše, a to znamená nástup pravé zimy.

Ve švýcarském středisku Laax provozovatelé vleků zvedli ceny, aby lyžaře odradili od lyžování v nízkých nadmořských výškách. Do francouzského střediska Méribel přivážejí sníh vrtulníky a starosta Saint-Martin-de-Belleville, dalšího zimního střediska ve francouzských Alpách, vyzval místní obyvatele, aby se na lyžařské svahy vůbec nevydávali.

"S příchodem klimatických změn očekáváme, že zimy s velmi malou sněhovou pokrývkou budou častější," říká Goetz. "V budoucnu bude stále obtížnější nabídnout zasněžené sjezdovky," dodává.

Kvůli globálnímu oteplování má být rok 2015 celosvětově vůbec nejteplejším a v Evropě druhým nejteplejším, hned po roce 2014. Na svazích obráceným ke slunci není v severních Alpách téměř žádný sníh ve výškách pod 2000 metrů. Dál na jih sníh taje i v nadmořské výšce až 3000 metrů.

Londýnský bankéř Craig Jones dychtivě čekal na vánoční prázdniny, na které s rodinou vyrazil do francouzského střediska Morzine, kde si objednali chatku pět měsíců předem. Vysněná dovolená to však nebyla. Na svazích byla nanejvýš břečka, kameny a bahno.

Spolumajitelka luxusní horské chaty BlackRock Ski Lodge Liz Mercerová potvrzuje, že místní podnikatelé sází na jiné činnosti, než je lyžování - třeba na bruslení nebo zoopark, které se za normálních okolností využívají jen v létě. Napilno prý mají také instruktoři paraglidingu.

Bavorští nebo rakouští školáci jednou za rok jezdí na lyžařský výcvik nebo na prázdniny. Letos si ale z hor mohou odvézt zlámané kosti. Innsbrucká nemocnice, kam vrtulníky převážejí vážně zraněné ze středisek v celém Tyrolsku, přijímá denně stovku snowboardistů. Počet pacientů proti loňsku mírně klesl, ale jejich zranění jsou vážnější. "Normálně si zlomíte nohu a spadnete, možná sklouznete trochu dál a spadnete do sněhu a to je všechno," říká mluvčí.

Alpská střediska během této zimy kvůli nedostatku sněhu výjimečně nejsou zcela zaplněna. "Tento rok je první, kdy nemůžeme konstatovat, že jsme plně zarezervovaní v období kolem Nového roku," říká šéfka oddělení turismu Rakouské obchodní komory Petra Nockerová-Schwarzenbacherová.

Východ Evropy naopak mrzne

Již v těchto dnech se teploty výrazně snížily v Rusku, ve Finsku, Pobaltí, Bělorusku či na Ukrajině, kde zavládly celodenní mrazy a třeba v Moskvě teploty v úterý nepřekročily -7 °C, a k tomu později sněžilo. Podobné počasí tento region zažil už před Vánoci. V příštích dne by se ale teploty měly ještě snížit, v Rusku denní maxima (včetně Moskvy) nebudou překračovat ani -15 °C, Ukrajina a Bělorusko čekají na Silvestra teploty maximálně do -10 °C. V nižších polohách.

Navíc tato vlna ochlazení zasáhne v příštích dnech postupně i přilehlé země střední Evropy (Polsko, Slovensko, Maďarsko) a především se studený vzduch propadne do jihovýchodní Evropy - Rumunska, Bulharska, Turecka a částečně až do Řecka. Celodenní mráz se nevyhne ani bulharským přímořským letoviskům, Řecko čekají teploty o něco vyšší, ale i tak budou před den jen kolem 5 °C, což je pro tuto zemi velká zima, uvedlo meteocentrum.cz.

V ještě jižněji položených zemích bude záviset na nadmořské výšce. Hornaté Turecko se připravuje na silvestrovské přívaly sněhu, zhruba na severu země už od 400 metrů nad mořem. Ve vyšších výškách se čeká sněhová pokrývka na Kypru, na Nový rok by se měl sníh objevit v horách Libanonu, a možná i Sýrie nebo dokonce Jordánska.

U nás čekáme také i celodenní mrazy, ale ty nebudou na lednové poměry nijak silné. A západní Evropa si bude dál žít minimálně v průměrných, možná nadále i lehce nadprůměrných teplotách vzduchu.

Související

Více souvisejících

Počasí Alpy Zima

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy