Hurikán Marie řádí u pobřeží Mexika, po obřích vlnách má přijít krupobití

Mexiko - Na pobřeží Mexika udeřil hurikán Marie. Bouře, která v neděli dosáhla v Pacifiku nejsilnější kategorie 5 s větry o rychlosti 260 kilometrů v hodině, sice zeslábla na stupeň čtyři, přesto napáchala velké škody. Do úterý by obrovské vlny mohly zasáhnout i pláže v jižní Kalifornii.

Kvůli bouři, která vyvolala nebezpečné vlny podél západního pobřeží Mexika, jsou nezvěstní tři rybáři.

Marie, která je osmým hurikánem sezony v Tichomoří, je nyní asi 750 kilometrů jihozápadně od jižního cípu poloostrova. Bouře se sune rychlostí 19 kilometrů za hodinu a provázejí ji větry o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu.

Vlny vzedmuté bouří zasáhly jihozápadní pobřeží Mexika a jižní část Baja California. Oblast má ale zřejmě to nejhorší za sebou, i když bouře ještě zapříčiní lijáky a krupobití v několika západomexických státech.

Hurikány jsou mohutné rotující tropické bouře provázené typickými tropickými vichřicemi a lijavci. Celý tento bouřkový systém často mívá v průměru až 800 kilometrů za hodinu. Skládá se z prudkých větrů a oblačné fronty. Ta se ve spirále točí kolem společného středu známého jako oko uragánu. V tomto oku, které může mít v průměru přes 25 kilometrů, panuje bezvětří a jasná obloha.

Zdroj: YouTube

Samotné oko je však obklopeno vzpínající hradbou hustých mraků a z nich pochází největší díl mohutných doprovodných srážek. Právě tady se můžeme setkat s nejprudšími větry. Aby měl vítr nárok na zařazení mezi hurikány, musí dosahovat rychlosti kolem 120 kilometrů za hodinu. Rychlosti kolem oka však často přesahují její dvojnásobek, uvedl jindrichpolak.wz.cz.

Hurikán zasáhne pobřeží trojím úderem – vítr, déšť, vlnobití. Silné větry kolem oka snadno vyvracejí stromy, shazují střechy a převracejí auta. Obvykle přitom spadne přes patnáct centimetrů srážek v podobě prudkých lijáků, které způsobují rozsáhlé záplavy. Ještě horší je tak zvaná nárazová vlna. Vítr vybičuje moře do ohromných vln, které někdy proniknou až hluboko na pevninu.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Mexiko Hurikán

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 28 minutami

před 29 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy