Nebezpečný hurikán Matthew změnil směr. Pustoší Haiti, Kuba evakuuje statisíce lidí

Port-au-Prince - Jamajka se připravovala na hurikán Matthew a obávala se zkázy. Uragán se jí ale nakonec vyhnul, pustoší naopak Haiti. Na nejhorší se připravuje také Kuba.

Hurikán doprovází vítr o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu, oznámilo dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Střed hurikánu se brzy odpoledne SELČ nacházel nad jihozápadním cípem pobřeží Haiti. NHC varovalo, že při doprovodných lijácích může napršet až 60 centimetrů, na některých místech dokonce až 100 centimetrů vody, pobřežní oblasti musejí počítat s až třímetrovými vlnami.

Matthew se pohybuje na sever rychlostí necelých 15 kilometrů v hodině. Během noci na středu místního času (středa dopoledne SELČ) je očekáván na východě Kuby, odkud podle předpovědí NHC bude pokračovat severozápadně k Bahamám.

Okolo 17:00 SELČ se střed hurikánu nacházel 60 kilometrů severně od Haiti a 145 kilometrů jižně od Kuby, k níž mířil rychlostí přibližně 15 kilometrů v hodině. Meteorologové varovali, že při doprovodných lijácích může napršet až 60 centimetrů, na některých místech dokonce až 100 centimetrů vody, pobřežní oblasti musejí počítat s až třímetrovými vlnami.

Haitské úřady opakovaně vyzývaly k evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí, část lidí ale možnost odchodu z obavy o ztrátu majetku podle AP odmítla. Evakuace na Haiti nicméně dále pokračují. Ćást obyvatel nejchudší země karibské oblasti žije po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále v nouzových příbytcích, což je činí zranitelnějšími vůči záplavám či sesuvům půdy, které se kvůli prudkému lijáku a větru očekávají.

Jamajka mezitím odvolala varování před hurikánem. V platnosti zůstává varování před tropickou bouří. Podle původních předpovědí měl Matthew zasáhnout východ Jamajky, nakonec se ale pohybuje na východ od ostrova.

Z východní části Kuby už úřady preventivně evakuovaly 316.000 lidí. Kubánská vláda vyhlásila výstrahu před hurikánem v šesti východních provinciích, v nichž se nachází i druhé největší město země Santiago a americká vojenská základna Guantánamo. Po přechodu nad východní Kubou by mohl Matthew pokračovat směrem k Bahamským ostrovům.

Matthew si od svého vzniku vyžádal již nejméně tři oběti. Po 16letém chlapci na ostrově Svatý Vincent a starším muži v Kolumbii dnes zahynul haitský rybář. Dalšího muže haitské úřady pohřešují.

Na Matthewův příchod se začaly chystat i floridské úřady v čele s guvernérem Rickem Scottem. Ten během dnešní návštěvy pobřežního města Daytona Beach uvedl, že již v nejbližších hodinách možná vydá příkazy k evakuaci. V pohotovosti bude podle něho přes 6000 členů Národní gardy.

Hurikán zasáhl i do americké prezidentské kampaně. Prezident Barack Obama kvůli němu odložil mítink na předměstí Miami, na němž měl ve středu podpořit Hillary Clintonovou.

Související

Více souvisejících

hurikán Matthew (říjen 2016) Haiti Počasí

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy