Vietnam zahájil masivní evakuaci. Řítí se tajfun Tembin, na Filipíny přinesl zkázu

Hanoj - Vietnamské úřady kvůli tajfunu Tembin zahájily rozsáhlou evakuaci obyvatel nízko položených oblastí podél jižního pobřeží země. Do bezpečí bylo přemístěno již 74.000 lidí. Úřady 15 provincií a měst jsou připraveny přesunout další více než milion osob. Tajfun v uplynulých dnech trápil Filipíny, kde si podle nejnovější bilance vyžádal 240 mrtvých a 107 pohřešovaných.

Tembin by měl Vietnam zasáhnout v pozdních večerních hodinách místního času. Tembin bude 16. velkou bouří, která letos Vietnam postihne. Bouře a další přírodní katastrofy si letos podle oficiálních údajů citovaných agenturou Reuters vyžádaly ve Vietnamu 390 mrtvých či pohřešovaných.

Vietnamská vláda vyzvala k zabezpečení ropných plošin. "Pokud to bude nutné, ropné plošiny budou uzavřeny a dělníci odvoláni," uvedl podle webových stránek vietnamské vlády premiér Nguyen Xuan Phuc. Posádky asi 62.000 rybářských člunů vláda varovala, aby nevyplouvaly na moře. Ve vietnamské obchodní metropoli Ho Či Minově Městě byly preventivně uzavřeny školy.

V neděli tajfun Tembin udeřil na Spratleyho ostrovy, které leží v Jihočínském moři ve sporné oblasti, na niž si dělá nároky několik zemí, včetně Vietnamu a Číny. Žádné oběti ani zranění nebyli hlášeni.

Na Filipínách tajfun Tembin způsobil záplavy a sesuvy půdy. Záchranáři se stále do některých odlehlých regionů nedostali, plný rozsah neštěstí tak zatím není znám. Šéf místní agentury pro řešení přírodních katastrof Manuel Luis Ochotorena očekává, že počet obětí na Filipínách se ještě zvýší.

Tropická bouře Tembin udeřila na ostrov Mindanao na jihu Filipín v pátek večer a podle úřadů mnoho lidí nebralo vážně výzvy, aby odešli z pobřežních oblastí a říčních břehů. Mnozí skončili v přívalu vody a bahna. Až 70.000 osob se kvůli bouři na převážně křesťanských Filipínách ocitlo na vánoční svátky bez střechy nad hlavou. Bouře později zesílila na tajfun.

Některé filipínské vesnice sesuvy úplně srovnaly se zemí. Kromě obce Dalama, o níž psala média již dříve, jde také o pobřežní vesnici Anungan v provincii Zamboanga, kterou zasypal příval kamení, zpřelámaných kmenů stromů a bahna. "Jen mešita zůstala stát," prohlásil zdravotnický pracovník Arturo Simbajon z ostrova Mindanao.

Související

Ilustrační fotografie.

Do Číny letos poprvé dorazil tajfun. Evakuace se týká stovek tisíc lidí

Do lidnaté čínské provincie Kuang-tung dnes v noci místního času dorazil tajfun Talim. Úřady evakuovaly téměř 230.000 lidí, uzavřely 68 turistických destinací na pobřeží a nařídily tisícům rybářských lodí, aby se vrátily do přístavu. Podle agentury Reuters o tom informovala agentura Nová Čína.
Ilustrační fotografie.

Tajfun v Japonsku zranil přes 80 lidí, jeden člověk zahynul

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně jednu oběť a více než 80 zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 340.000 domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo dnes ráno bez dodávek elektřiny.

Více souvisejících

Tajfun vietnam Filipíny Sesuv půdy Povodně

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy