EURO 2024: Španělsko vyřadilo z turnaje domácí Němce. Rozhodlo v předposlední minutě prodloužení

Jako o předčasném finále se mluvilo o tomto čtvrtfinálovém souboji a zprvu to tak i vypadalo. Finálové zápasy bývají hrány oboustranně opatrně a nejinak tomu tak bylo i v tomto duelu. Zpočátku tvrdý zápas toho v první půli příliš nenabídl a tak se až v úvodu druhé půle dočkali fanoušci změny skóre, z níž však neměli radost domácí příznivci. Tehdy se totiž trefil Olmo a dlouho to vypadalo, že si Španělé v pohodě dokráčejí pro postup. Jenže v 89. minutě dal Němcům naději Wirtz a nasměroval tak duel do prodloužení. V něm se nejprve řešila neodpískaná ruka Cucurelly v německé šestnáctce, která nakonec byla zrušena předešlým ofsajdem, ovšem i tak to nepřidalo na už tak podivném výkonu sudího Anthonyho Taylora. O to víc tato situace jistě rozčílila Němce poté, co v 119. minutě rozhodl o španělském postupu Merino. 

To, že se v prvních minutách tohoto očekávaného duelu opravdu ostře, poznal především Pedri, jenž byl už po osmi minutách nucen předčasně vystřídat poté, co si poranil koleno po souboji s Kroosem. Ten se mimochodem ocitl v několika takovýchto tvrdých soubojích a dlouho procházel u sudího Taylora bez žluté karty. Normálně už musel být totiž vyloučen po dvou žlutých ještě v první půli. 

Oproti důrazné hře Němců se Španělé prezentovali daleko nápaditějším fotbalem a představovali tak fanouškům své umění v kombinacích. Proto to právě byli fotbalisté z Pyrenejského poloostrova, kteří se jako první dostali do příležitosti a to po čtvrthodině hry, kdy Yamal vypálil z přímého kopu jen těsně vedle. Podobně následně zakončoval ve své šanci i Ruiz. Na první německou akci se čekalo až do 21. minuty, kdy hlavičkoval Havertz, ovšem jen do připravených rukou gólmana Simóna. Krátce před odchodem na poločasovou pauzu chtěl něco s bezbrankovým skóre udělat Olmo, ale s jeho prudkým zakončením si tehdy gólman Neuer dokázal, i když na dvakrát, poradit. 

Co se však nepodařilo v závěru první půle, to se Olmovi povedlo v úvodu té druhé. Morata sice tehdy ještě svou otočku z vápna v branku nepřetavil, v 51. minutě už ale rychlá španělská protiakce gólem skončila. Yamalovu přihrávku zprava na nabíhajícího Olmu k hranici velkého vápna dokázal právě Olma beze zbytku využít a dobře umístěnou přízemní střelou k tyči, podobně jako v osmifinále proti Gruzii, otevřel skóre zápasu, 1:0 pro Španělsko. 

Přestože se naši západní sousedé od té doby čím dál více snažili najít recept na španělskou defenzivu, nebezpečnější byli ze svých brejkových příležitostí určitě i tak Španělé. První velkou šanci na vyrovnání měli Němci v 77. minutě. Tehdy se do ní zapojili již střídající hráči, když se o centr zprava postaral Wirtz a když před brankou operoval Füllkrug. Věčný německý žolík ale tentokrát neproměnil, jelikož trefil tyč. V 82. minutě předvedl svou již čtvrtou mizernou rozehrávku od své branky gólman Simón, vyslal tím tak do brejkové šance Havertze, ovšem ten svým obloučkem nepřestřelil jenom vyběhnuvšího brankáře, ale i branku. Havertz tak i hned schoval svou hlavu do dlaní. Španělé mezitím vystřídali tak, že místo útočníků poslali do boje především defenzivní fotbalisty a doufali tak, že hubené vedení už nějak ubrání. Z omylu je vyvedla 89. minuta, kdy se Kimmichovi povedlo vrátit přetažený balon na zadní tyč zpět do ohně, kde se pohyboval mimo jiné i Wirtz a tomu se z voleje podařilo vyrovnat, 1:1. 

Proto tak muselo přijít na řadu prodloužení. To podle očekávání nabídlo opatrnější hru, jejíž vody rozčeřila situace ze 106. minuty, kdy Cucurella zcela evidentně zahrál v německé šestnáctce rukou po jedné z německých střel, ale nakonec nebyla odpískána a to ani po konzultaci s VARem. Podle všeho se totiž před tím ještě jednalo o ofsajd. 

Nicméně, právě tato situace nenechá Němce ještě dlouho spát, protože v 119. minutě se po Olmově centru trefil hlavičkou Merina a prakticky bylo rozhodnuto. Ve zbývajícím čase se Němci všemožně tlačili dopředu, Füllkrug však svou další vyloženou příležitost neproměnil. V šesté minutě nastavení ještě dostal po druhé žluté červenou kartu Carvajal, jenž zachraňoval španělské vedení tím, že přerušil faulem nadějnou německou akci. 

Němcům to už ale vyrovnání a především vítězství nepřineslo a proto tak na svém domácím zažívají noční můru. 

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (5.7.2024): 

Čtvrtfinále (Stuttgart): 
Branky: 51. Olmo, 119. Merino – 89. Wirtz. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Le Normand, Torres, Simón, Rodri, Ruiz, Morata (oba mimo hřiště) – Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Wirtz, Schlotterbeck, Undav (mimo hřiště). ČK: 120.+6 Carvajal. Diváci: 51 000 

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella – Pedri (8. Olmo), Rodri, Ruiz (102. Joselu) – Yamal (63. Torres), Morata (80. Oyarzabal), Williams (80. Merino). Trenér: De la Fuente 

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) - Can (46. Andrich), Kroos – Musiala, Gündogan (57. Füllkrug), Sané (46. Wirtz) – Havertz (91. Anton). Trenér: Nagelsmann 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy