Bude silnější Evropa s Amerikou, nebo Afrika s Asií? V pátek se volí nejvyšší fotbalový boss

Praha - Když 27. května loňského roku, v předvečer volebního kongresu Mezinárodní fotbalové federace FIFA, došlo ve švýcarském Curychu k zatýkání několika vysoce postavených fotbalových funkcionářů této organizace, čekalo se, že v nadcházející volbě kontroverzní devětasedmdesátiletý Švýcar Sepp Blatter neezvítězí a nestane se tak opět šéfem světového fotbalu. Jenže opak byl pravdou a i přesto skandál se prezidentem FIFA stal. Jenže tlak na jeho osobu byl ze strany veřejnosti právě po tomto skandálu neustál a po pár dnech celkem nečekaně dal svou funkci k dispozici. Později se ukázalo, díky vyšetřování, že Michelu Platinimu, dosud šéf Evropské fotbalové federace UEFA a vážný kandidát na post šéfa FIFA právě po Seppu Blatterovi, předal na jeho účet v roce 2011 podezřelou odměnou ve výši dva miliony švýcarských franků a to bez jakékoli písemné smlouvy za poradenské služby švýcarskému funkcíonáři v řadách FIFA z přelomu tisíciletí. Jak Sepp Blatter, tak i Michel Platini byli ze svých funkcí Etickou komisí FIFA loni na podzim suspendováni a to na 90 dní, krátce před Vánocemi pak byli oba pánové touto komisí potrestáni osmiletým zákazem působení ve fotbale. Tím tak mimochodem přišel Michel Platini o možnost kandidovat v předčasné volbě prezidenta FIFA, která se bude konat v pátek 26. února. Kdo se tedy utká o nejvyšší post světového fotbalu? Koho podpoří Fotbalová asociace ČR (FAČR), kterou budou zastupovat její šéf Miroslav Pelta a také generální sekretář Rudolf Řepka? Jak to bude s nadcházejícími dvěma kontroverzními světovými šampionáty v Rusku a Kataru? A kdo bude tedy nakonec silnější? Evropa s Amerikou, nebo Afrika s Asií? To všechno bude zodpovězeno v pátek ve švýcarském Curychu.

Představme si všechny kandidáty, které se v pátek utkají o post vládce světového fotbalu. Je jich celkem pět.

Gianni Infantino (Švýcar) - Muž narozený 23. března 1970 je od roku 2009 generálním sekretářem UEFA, čili druhý nejvyšší postavený muž této organizace.  V době, kdy je současný šéf UEFA Michel Platini suspendován, vede tuto organizaci právě on a právě on nahradil Michela Platiniho i jako kandidáta ze strany této Evropské fotbalové federace na post prezidenta FIFA. Infantino má podporu evropských fotbalových svazů, včetně tedy FAČR, ale i například Jižní Ameriky. Švýcar tak bude muset přesvědčit Asii a Afriku aby ve volbě dali hlas právě jemu a proto před několika měsíci vytáhl z rukávu sliv v podobě většího počtu účastníků na fotbalových světových šampionátech. Podle tohoto slibu by bylo místo nynějších 32 týmů na této sportovní akci hned týmů 40, při čemž by se zvýšil počet právě afrických a asijských mužstev.

Alí bin Husajn (jordánský princ) - Dalším kandidátem je jordánský princ Alí bin Husajn (narozen 23. prosince 1975), jenž se zúčastnil i květnových voleb z loňského roku, kdy byl jediným soupeřem Švýcara Seppa Blattera. Právě jordánskému princi tehdy dali hlas i zástupci z FAČR a vlastně ho tehdy podporovala celá Evropa. Jako jeden z mála členů výkonného výboru FIFA byl pro to, aby FIFA zveřejnila dosud neveřejnou zprávu, kterou sepsal americký právník Michael García a která poukazovala na korupci v řadách FIFA během voleb pořadatelů světových fotbalových šampionátů v letech 2018 (pořadatelem se stalo Rusko) a 2022 (Katar). Od roku 2011 je viceprezidentem Asijské fotbalové konfederace a coby viceprezident FIFA zastupuje Asii.

Jérome Champagne (Francouz) - narozen 15. června 1958, bývalý francouzský diplomat, ve FIFA působí celkem 11 let a má na starost sportovně-politické otázky. Má na starosti i vztahy mezi Mezinárodní fotbalovou federací FIFA a Evropskou fotbalovou federací UEFA, podporuje palestinský fotbal i Africkou iniciativu. Tento Francouz chtěl kandidovat už loni a mimo jiné přislíbil, že v případě, že bude zvolen, vezme zpět pořadatelství MS 2022 z katarských rukou.

Salman Bin Ibrahim Al-Chalífa (bahrajnský šejk) - Asi nejkontroverznější kandidát ze všech. Šejk z Bahrajnu, narozený 2. listopadu 1965, vystudoval Bahrajnskou univerzitu, kde vystudoval anglickou literaturu a historii. Je prezidentem Asijské fotbalové konfederace a to od května roku 2013. Je také předsedou Disciplinární komise Asijské fotbalové konfederace a zároveň místopředsedou Disciplinární komise FIFA. Je však kritizován ze strany takových asociací, jakými jsou Američani pro demokracii, Lidská práva v Bahrajnu či Bahrajnská instituce pro práva a demokracii a to za zločiny proti lidskosti, které měl vykonat proti 150 sportovcům včetně mezinárodním fotbalistům v souvislosti s prodemokratickými demonstracemi z roku 2011 v rámci tzv. "Arabského jara".

Tokyo Sexwell (Jihoafričan) - narozen 5. března 1953, jihoafrický byznysman, politik, akivista proti apartheidům (společně s Nelsonem Mandelou byl nejviditelnějším bojovníkem proti těmto lidem, kteří byli spjati s politikou rasové segregace v Jižní Africe) a také bývalý politický vězeň. Mezi lety 2009 a 2013 byl ministrem. V roce 2007 také kandidoval na prezidenta Jihoafrické republiky, ale v souboji s Jacobem Zumou neuspěl.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.
FK Dukla Praha

Za rasismus dostal fotbalový trenér Rada rekordní osmiměsíční stopku. Trest nechápe

Trenér a věčný bouřlivák Petr Rada, jenž v současnosti vede druholigovou pražskou Duklu, dostal od disciplinární komise osmiměsíční trest za rasistickou urážku, kterou měl vyřknout během zápasu se Zbrojovkou Brno na adresu trenéra soupeře Tomáše Polácha. Jedná se tak o rekordní trest, který kdy disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) někomu dala. Pro pětašedesátiletého velezkušeného stratéga je výše trestu nepochopitelná, s Duklou se proti trestu odvolá. Nevyloučil ale ani ukončení svého působení na Julisce.

Více souvisejících

Fotbal FIFA Sepp Blatter (FIFA)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy