Real Madrid dokázal městského rivala ve finále Ligy mistrů porazit na penalty

Milán - Dva španělské týmy stanuly na stadionu San Siro, kde se odehrála repríza finále Ligy mistrů z ročníku 2013/2014. Madridské derby tehdy pro sebe rozhodl po prodloužení slavnější Real, a historie se opakovala i tentokrát, i když drama bylo mnohem větší.

Dalo se čekat, že půjde o zápas vyhecovaný a opatrný, protože ve španělské La Lize se překvapivě lépe vedlo Atléticu. První ohrozil velice nepatrně Navasovu branku Koke páté minutě, kterému vůbec střela nesedla, to o minutu později bylo před Oblakem daleko větší horko. Po faulu Gabiho na Balea kopal postižený Walesan přímý kop, který se dostal až ke Casemirovi, ale jeho nasměrování do branky Oblak vyrazil, následná rána Marcela šla vysoko nad.

Zpočátku se jiskřilo, ale když Carvajal po skosení Griezmanna v 10. minutě viděl žlutou kartu, jako by se oba týmy uklidnily. A Real toho využil k ráznému úderu. Asi 25 metrů od branky fauloval Juanfran Balea, Kroosův trestný kop právě Bale lehce lízl hlavou a Sergio Rámos ho nasměroval do branky. Otázkou ale je, zda obránce Realu, byť mocně tahaný za dres Savićem, nebyl v těsném ofsajdu a ještě zpočátku rukou Saviće neatakoval, záběry z kamer (kterých bylo na San Siru 41!!!) to naznačovaly. 

Poté nastala fáze, která by se dala nazvat šachovou partií, pro fotbal značně nudnou. Atlético se dostalo k několika nevýznamným centrům, Real Madrid překvapivě často ztrácel míč ještě před pokutovým územím. Ronaldo se spíš soustředil na parádičky a efektní přihrávky, u Atlética hodně akcí táhl obránce Filipe Luis, ale jeho centry většinou končily na hlavách či kopačkách soupeře. 

O aktivitě svědčí, že další střelu na branku vyslal až Juanfran v 24. minutě a mířil vysoko nad. Real odpověděl v 31. minutě úprkem Casemira, jeho centr poslal před branku Benzema, ale Oblak si s prudkým míčem poradil. Do konce poločasu ještě dvakrát zkoušel štěstí Griezmann, nejdřív neměl s jeho slabou střelou problémy Navas (34. minuta), poté z dálky minul levou tyč (43. minuta).

Hned na začátku druhé půle se naskytla Atléticu velká příležitost, souboj Torrése a Pepeho v pokutovém území Clattenburg posoudil jako faul portugalského obránce a míč si postavil na značku pokutového kopu Griezmann i přesto, že na podzim proti Realu penaltu neproměnil. A neuspěl ani tentokrát, sice poslal Navase na pravou stranu, ale střelou "na jistotu" trefil pouze břevno - přesně na prostředek. Navase tak ani nemusela mrzet žlutá karta, kterou dostal za nevhodné chování ještě před provedeným kopem.

Atlético samozřejmě přidalo, nejblíž ke gólu bylo v 54. minutě po rohu, kdy postupně nedostali míč do branky hlavou Godín - míč putoval ke Griezmannovi, který ho nezasáhl nůžkami a poněkud překvapený Savić ho poslal těsně vedle levé tyče. O pět minut později dal o sobě vědět nový muž na hřišti Carrasco: nacentroval před branku Saúlovi a ten z voleje levačkou těsně minul pravou tyč.

Atlético v té chvíli bylo aktivnější a Real se trochu probral až dvacet minut před koncem, kdy Modrić skvěle prošel středem a našel na pravé straně Benzemu, ale ten si neporadil s vyběhnuvším Oblakem. Soudné diváky pak v 73. minutě rozesmálo divadelní představení Pepeho, daleko fotbalovější byla akce Balea v 78. minutě, když si poradil se třemi hráči a když se k němu scukli, prostrčil na Ronalda. Ten se pokoušel zakončit až příliš efektně, Oblak vyrazil, ale jen k Baleovi, jehož střelu vykopl z předbrankového prostoru Savić.

Nedáš, dostaneš. Když se Atlético dostalo vzápětí před branku Realu, Gabi obloučkem našel Juanfrana a jeho centr pravačkou z voleje napálil pod břevno Yannick Ferreira-Carrasco, přestože ho houževnatě tahal za ruku Lucas Vázquez. Za zmínku pak už stál jen Baleův pokus, který střelou na bližší tyč nepřekvapil dvojici Godín-Oblak. Ošklivou tečku za základní hrací dobou udělal Sergio Rámos, který ve třetí minutě nastaveného času skosil zezadu Cassemira a mohl Clattenburgovi děkovat, že dostal jenom žlutou kartu.

Prodloužení se rozebíhalo pozvolna, Atlético dostal do úzkých v 94. minutě náhodnou hlavičkou Ronaldo, kterou ale do Oblakových rukavic ztečoval Godín. Po 100 minutách se po Torrésově chybě při zpracování dostal Bale, ale jeho tvrdou ránu zblokobvali hned tři hráči. V poslední minutě prvního nastavení ještě po Kokeho rohu Griezmann akrobaticky netrefil branku.

Poslední část hraná od branky k brance mírně vyzněla pro Real, ale jejich střely většinou končily na obráncích nebo mimo branku. To platilo i o trestném kopu Ronalda za ruku Torrése, předtím Pepe po brutálním zákroku na Gabiho dohrál jen díky další benevolenci Clattenburga. Simeone si mohl gratulovat, že si střídání nechal na konec zápasu, protože Luíse i Kokeho postihly obdobné potíže s třísly. Nakonec měl blíž k rozhodutí Real, ale tři střely v závěru neprošly k brance, dvě z nich dokázal zblokovat nový muž na hřišti Lucas Hernández. Závěr bohužel opět pokazila další Pepeho herecká etuda. 

Počtvrté v jedenácti posledních ročníků bude rozhodovat o držiteli "ušatého poháru" penaltový rozstřel. Zatímco všichni hráči v bílých dresech mířili do pravého kouta Oblakovy branky, borci Atlética mířili na opačnou stranu. Rozhodla čtvrtá série, kdy Juanfran, který v osmifinále posunul svůj tým do dalších bojů, trefil pouze levou tyč. A Ronaldo, který byl prakticky celý zápas neviditelný, měl na zlatém podnose rozhodnutí. Nezaváhal a Real Madrid si tak připsal jedenáctou trofej ve své bohaté kariéře. A Zinedine Zidane se stal sedmým mužem v historii Ligy mistrů, který ji vyhrál jako hráč i trenér.

Atlético může cítit určitou křivdu, protože jeho hráči kromě zmíněného předloňského finále dva roky s Realem neprohráli, gól dostali z ofsajdu a právem se zlobili na sudího, že za hrubý faul nevyloučil Rámose v druhé minutě nastavení základní hrací doby. Leč na kdyby se nehraje - Atlético podruhé nedokázalo svého slavnějšího rivala přehrát.

REAL MADRID - ATLÉTICO MADRID  1:1 (1:0, 0:1) na penalty 5:3

Branka: 15. Rámos - 79. Cassemiro

Penaltový rozstřel: Lucas Vázquez, Marcelo, Bale, Rámos, Ronaldo - Griezmann, Gabi, Saúl, Juanfran.

Žluté karty: Carvajal, Navas, Casemiro, Rámos, Danolo, Pepe - Torrés, Gabi.

REAL MADRID: Navas - Carvajal (52. Danilo), Pepe, Rámos, Marcelo - Modrić, Kroos (72. Isco), Casemiro, Ronaldo - Bale, Benzema (77. Lucas Vázquez). Trenér: Zinedine Zidane

ATLÉTICO MADRID: Oblak - Juanfran, Savić, Godín, Luis (108. Lucas Hernández) - Saul, Gabi, Augusto (46. Cassemiro), Koke (116. Partey) - Torrés, Griezman. Trenér: Diego Simeone

Rozhodčí: Mark Clattenburg - Simon Beck, Jake Collins (všichni Anglie)

Diváci: 80 000

Související

Stadion Realu Madrid

Trnitá cesta k přestupu do Realu Madrid je u konce. Mbappé se podle médií upsal Bílému baletu

Několik posledních let se neustále spekulovalo o možném odchodu francouzského útočníka Kyliana Mbappého z Paris Saint Germain do Realu Madrid. Naposledy se o tom začalo zase mluvit minulý týden a nyní má být podle médií transfer prakticky domluven. Uskuteční se až po skončení právě probíhající sezóny 2023/24, kdy mu končí smlouva s aktuálním pařížským zaměstnavatelem a stane se tak volným hráčem.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Bílý balet vítá vytouženou posilu. Jude Bellingham přichází do Madridu za 137 milionů eur

Fanoušci Realu Madrid ve čtvrtek přivítali vytouženou posilu. Právě do královského klubu přichází z vestfálského klubu anglický devatenáctiletý talent Jude Bellingham. Podle německé agentury SID Bílý balet musel za tohoto záložníka vynaložit až 137 milionů eur (v přepočtu 3,26 miliardy korun), pokud budeme k samotné přestupové částce připočítávat veškeré bonusy vyplývající ze šestileté smlouvy. 

Více souvisejících

Real Madrid Atlético Madrid Liga mistrů

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy