Nominace týmů na fotbalové MS 3. část – Francie, Ghana, Honduras, Chile

Praha - Třetí část seriálu o nominacích na blížící se mistrovství světa ve fotbale představí výběry Francie, Ghany, Hondurasu a Chile.

Francie

Kde jsou ty časy, kdy sladká Francie válcovala každého soupeře. Na letošní mistrovství se svěřenci kouče Deschampse dostali až po domácí výhře nad Ukrajinou 3:0 poté, co doháněli dvoubrankové manko z venkovního utkání. Oporami výběru galského kohouta budou zajisté křídelník Bayernu Mnichov Franck Ribéry, forvard Realu Madrid Karim Benzema nebo obránce Manchesteru United Patrice Evra. Mírným překvapením je neúčast Samira Nasriho, kterého Deschamps nepovolal pro jeho komplikovanou povahu.

Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham), Mickaël Landreau (Bastia), Stephane Ruffier (St. Etienne)

Obránci: Mathieu Debuchy (Newcastle), Lucas Digne (Paris St. Germain), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny, Bacary Sagna (oba Arsenal), Eliaquim Mangala (FC Porto), Mamadou Sakho (Liverpool), Raphaël Varane (Real Madrid)

Záložníci: Yohan Cabaye, Blaise Matuidi (oba Paris St. Germain), Clément Grenier (Lyon), Rio Mavuba (Lille), Paul Pogba (Juventus Turín), Moussa Sissoko (Newcastle), Mathieu Valbuena (Marseille)

Útočníci: Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (San Sebastian), Loic Rémy (Newcastle), Franck Ribéry (Bayern Mnichov)

Ghana

Čtyřnásobný vítěz Afrického poháru národů patří mezi velmi nevyzpytatelné soupeře. Své pamatují také čeští reprezentanti, kteří Ghaně na německém šampionátu v roce 2006 podlehli 0:2. A oba tehdejší střelci - Asamoah Gyan a Sulley Muntari - jsou v nominaci své země také letos. Nechybí ani hvězdný Michael Essien z AC Milán nebo opora Juventusu Kwadwo Asamoah. Otázkou zůstává post brankáře, kde figurují evropskému publiku vesměs neznámá jména.

Brankáři: Stephen Adams (Aduana Stars), Fatau Dauda (Orlando Pirates), Adam Kwarasey (Strömsgodset)

Obránci: Harrison Afful (Esperance), John Boye (Rennes), Samuel Inkoom (Platanias), Jonathan Mensah (Evian), Daniel Opare (Standard Lutych), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns)

Záložníci: Afriyie Acquah (Parma), Albert Adomah (Middlesbrough), Emmanuel Agyemang Badu (Udine), Kwadwo Asamoah (Juventus), Christian Atsu (Arnhem), Andre Ayew (Marseille), Michael Essien (AC Milán), Rabiu Mohammed (Kubaň Krasnodar), Sulley Muntari (AC Milán), Mubarak Wakaso (Kazaň)

Útočníci: Jordan Ayew (Sochaux), Kevin Prince Boateng (Schalke), Asamoah Gyan (Al Ain), Abdul Majeed Waris (Valenciennes)

Honduras

Osmimilionový Honduras bude v Brazílii patřit mezi outsidery, ale na své soupisce má přesto několik zajímavých hráčů. Anglickou Premier League hrají Maynor Figueroa a Wilson Palacios. Emilio Izaguirre hájí barvy skotského mistra Celticu Glasgow a například Ronyho Martíneze zaměstnává španělský Real Sociedad. V konkurenci Francie, Švýcarska a Ekvádoru ale středoamerická republika zřejmě příliš šancí mít nebude.

Brankáři: Noel Valladares, Donis Escober (oba Olimpia), Luis López (Real Espaňa)

Obránci: Brayan Beckeles (Olimpia), Emilio Izaguirre (Celtic Glasgow), Juan Carlos García (Wigan), Maynor Figueroa (Hull), Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes), Osman Chávez (Čching-tao), Juan Pablo Montes (Motagua), Edder Delgado (Real Espaňa)

Záložníci: Luis Garrido (Olimpia), Roger Espinoza (Wigan), Jorge Claros (Motagua), Wilson Palacios (Stoke), Óscar García (Houston Dynamo), Andy Najar (Anderlecht), Mario Martínez (Real Espaňa), Marvin Chávez (Colorado Rapids)

Útočníci: Jerry Bengtson (New England Revolution), Jerry Palacios (Alajuelense), Carlo Costly (Real Espaňa), Rony Martínez (Real Sociedad)

Chile

V kádru Chile na první pohled zaujme dvojice z Juventusu Turín Mauricio Isla a Arturo Vidal spolu s barcelonským střelcem Alexisem Sánchezem. Třetí tým jihoamerické kvalifikace se může pochlubit také Marcelo Díazem ze švýcarské Basileje a Eduardo Vargasem z Valencie. Chile nemá špatně postavené mužstvo, ale na druhou stranu ho limituje velmi silná skupina. Střetne se s mistry světa ze Španělska, Nizozemím a Austrálií.

Brankáři: Claudio Bravo (Real Sociedad), Johnny Herrera (Universidad de Chile), Cristopher Toselli (Universidad Católica)

Obránci: Gary Medel (Cardiff), Gonzalo Jara (Nottingham Forest), José Rojas (Universidad de Chile), Eugenio Mena (FC Santos), Mauricio Isla (Juventus Turín)

Záložníci: Jorge Valdivia (Palmeiras), Felipe Gutiérrez (Twente Ensched), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Francisco Silva (Pamplona), Arturo Vidal (Juventus Turín), Charles Aránguiz (Internacional), Marcelo Díaz (Basilej), Carlos Carmona (Bergamo), Miiko Albornoz (Malmö)

Útočníci: Alexis Sánchez (Barcelona), Esteban Paredes (Colo Colo), Eduardo Vargas (Valencie), Jean Beausejour (Wigan), Mauricio Pinilla (Cagliari), Fabián Orellana (Vigo)

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Karim Benzema (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy