Nominace týmů na fotbalové MS 8. část: Španělsko, Švýcarsko, Uruguay, USA

Praha - Posledním osmým dílem končíme seriál o nominacích na fotbalové mistrovství světa v kopané. S čím v Brazílii vyrukují mistři světa Španělé, Švýcarsko, Uruguay a USA?

Španělsko

Vítěz posledního světového šampionátu bude v Brazílii opět patřit mezi největší favority. Přestože španělský herní systém tiki-taka už není tak dominantní jako dříve, Casillas, Sergio Ramos nebo Xavi mají stále co nabídnout. V týmu, kterému dominují borci z Realu Madrid a Barcelony, je zajímavá nominace Fernanda Torrese. Útočník londýnské Chelsea odehrál v kvalifikaci pouze 17 minut, ale přesto se do výběru kouče Del Bosqueho vešel.

Brankáři: Iker Casillas (Real Madrid), José Manuel Reina (Neapol), David De Gea (Manchester United)

Obránci: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué, Jordi Alba (oba Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Rául Albiol (Neapol), Juanfran (Atlético Madrid)

Záložníci: Xavi Hernández, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Cesc Fábregas (všichni Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Koke (Atlético Madrid), Santiago Cazorla (Arsenal), Ander Iturraspe (Bilbao)

Útočníci: Pedro Rodríguez (Barcelona), David Silva (Manchester City), Diego Costa, David Villa (oba Atlético Madrid), Fernando Torres (Chelsea), Juan Mata (Manchester United)

Švýcarsko

Multikulturní švýcarská reprezentace byla zařazena do skupiny spolu s Francií, Ekvádorem a Hondurasem. Trojnásobný čtvrtfinalista má na soupisce všechny své hvězdy včetně gólmana Benaglia, obránce Senderose a ofenzivních hráčů Shaqiriho a Mehmediho. Zajímavý kulturní mix dává výběru Ottmara Hitzfelda velkou sílu, kterou hráči helvétského kříže ukázali v kvalifikaci, kterou prošli bez porážky.

Brankáři: Diego Benaglio (Wolfsburg), Yann Sommer (Basilej), Roman Bürki (Grasshoppers Curych)

Obránci: Johan Djourou (Hamburk), Michael Lang (Grasshoppers Curych), Stephan Lichtsteiner (Juventus Turín), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg), Fabian Schaer (Basilej), Philippe Senderos (Valencia), Steve von Bergen (Young Boys Bern), Reto Ziegler (Sassuolo)

Záložníci: Tranquillo Barnetta (Eintracht Frankfurt), Valon Behrami, Blerim Džemaili, Gökhan Inler (všichni Neapol), Gelson Fernandes (Freiburg), Xherdan Shaqiri (Bayern Mnichov), Valentin Stocker (Basilej), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach)

Útočníci: Josip Drmič (Leverkusen), Mario Gavranovič (FC Curych), Haris Seferovič (San Sebastian), Admir Mehmedi (Freiburg/Něm.)

Uruguay

Dvojnásobní mistři světa z Uruguaye spadli do "skupiny smrti". V konkurenci Itálie, Anglie a Kostariky to nebudou mít svěřenci Oscara Tabareze ani trochu jednoduché. Jihoamerická země se ale může spolehnout na nejlepšího střelce anglické Premier League Luise Suáreze, stejně jako na střelce pařížského PSG Edinsona Cavaniho. V brance nastupuje hbitý Fernando Muslera, který závěrečné šampionáty umí.

Brankáři: Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama), Rodrigo Muňoz (Libertad)

Obránci: Maximiliano Pereira (Benfica), Diego Lugano (West Bromwich), Diego Godín, José María Giménez (oba Atlético Madrid), Sebastián Coates (Liverpool), Martin Cáceres (Juventus), Jorge Fucile (Porto)

Záložníci: Alejandro Silva (Lanus), Álvaro González (Lazio), Álvaro Pereira (Sao Paulo), Walter Gargano (Parma), Egidio Arévalo Ríos (Morelia), Diego Pérez (Boloňa), Sebastián Eguren (Palmeiras), Cristian Rodríguez (Atlético Madrid), Gastón Ramírez (Southampton), Nicolás Lodeiro (Botafogo)

Útočníci: Luis Suárez (Liverpool), Edinson Cavani (Paris St. Germain), Abel Hernández (Palermo), Diego Forlán (Cerezo Ósaka), Christian Stuani (Espaňol Barcelona)

USA

Pořadatel světového šampionátu z roku 1994 s sebou do Brazílie nevzal svého historicky nejlepšího střelce Landona Donovana. Trenér USA Jürgen Klinsmann dal přednost čtveřici Jozy Altidore, Clint Dempsey, Aron Johannsson a Chris Wondolowski, jejichž střelecké schopnosti bude náramně potřebovat. Amerika se totiž nachází v pořádně těžké skupině G spolu s Německem, Ghanou a Portugalskem.

Brankáři: Brad Guzan (Aston Villa), Tim Howard (Everton), Nick Rimando (Real Salt Lake)

Obránci: DaMarcus Beasley (Puebla), Matt Besler (Kansas City), John Brooks (Hertha Berlín), Geoff Cameron (Stoke City), Timmy Chandler (Norimberk), Omar Gonzalez (Los Angeles), Fabian Johnson (Mönchengladbach), DeAndre Yedlin (Seattle)

Záložníci: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes), Michael Bradley (Toronto), Brad Davis (Houston), Mix Diskerud (Rosenborg Trondheim), Julian Green (Bayern Mnichov), Jermaine Jones (Besiktas Istanbul), Graham Zusi (Kansas City)

Útočníci: Jozy Altidore (Sunderland), Clint Dempsey (Seattle), Aron Johannsson (AZ Alkmaar), Chris Wondolowski (San Jose)

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Fernando Torres

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy