Krize hokejové Slavie: sportovní manažer Bukač končí a co bude s tradičním klubem dál?

Praha - Na rychlý a tolik vysněný návrat do české nejvyšší hokejové soutěže to pro fanoušky pražské Slavie příliš nevypadá. Jejich klub se totiž aktuálně nenachází zrovna v záviděníhodné pozici. V pondělí totiž v tomto pražském týmu skončil sportovní manažer Luděk Bukač mladší. Reagoval tak na hektické dění v tomto klubu v posledních dnech, kdy nejprve předseda klubového představenstva Vladimír Pitter oznámil, že nenašel potřebné sponzory a nebude tak schopen plnit závazky vůči hráčům A-týmu, kteří tak jednak v sobotu nejeli ke svému duelu 13. kola druhé nejvyšší WSM ligy do Prostějova, kam za ně nakonec jeli junioři (ti pak prohráli vysoko 0:13), což právě Luděk Bukač mladší kritizoval, a jednak vyzvali Vladimía Pittera svým dopisem k rezignaci. Pitter totiž mimo jiné minulý týden v pátek oznámil, že kvůli tomu, že nedokázal sehnat sponzora, bude muset sáhout k velké výprodeji hráčů z A-týmu. Atmosféra v hokejové Slavii tak tedy má k pohodě na míle daleko.

Bukač v pondělí rezignoval nejen z toho důvodu, že nesouhlasil s tím, aby zmiňovaný sobotní duel WSM ligy v Prostějově odehráli junioři, ale učinil tak také kvůli posledním krokům ze strany klubového vedení a to tedy konkrétně ze strany Vladimíra Pittera. Ten tedy, jak bylo řečeno, oznámil, že klub bude muset slevit nejen ze svých nákladů, ale i cílů. Tudíž se tak vzdal navrácení se do extraligové společnosti.

"Jako sportovní manažer A mužstva dospělých, jsem došel k závěru, že za současné situace, kdy se naprostá většina hráčů potýká s nejistou budoucností, nejsem schopen toto mužstvo řídit a ovlivňovat tak, aby podávalo odpovídající sportovní výkony," uvedl konkrétně Luděk Bukač mladší ve svém prohlášení, který v pondělí zveřejnil na svém facebookovém profilu, přičemž dodal, že již předal Vladimíru Pitterovi svou výpověď. "Nejsem oprávněn vyjadřovat se k finanční stránce. Mám ale mailovou korespondenci, kde mi bylo jasně stanoveno, za jakých podmínek dohrajeme sezonu vůči hráčům i realizačnímu týmu. Částku sdělovat nebudu, ale je jasně daná," uvedl Bukač v pondělí pro Českou televizi a pokračoval: "Za těchto podmínek to hráči neakceptovali, stejně tak i realizační tým, který mi řekl, že za těchto podmínek odmítá dál pracovat. Ta opatření jsou tak drastická, že na ně nikdo nechtěl přistoupit."

Podle již bývalého sportovního manažera slávistického klubu Luďka Bukače mladšího se pak také na výkonech hráčů A-týmu podepsalo i srpnové prohlášení v médiích, ve kterém se hovořilo o možném krachu tohoto tradičního českého klubu. "Ať už tam dal to prohlášení kdokoliv, hráči žijí od té doby v nejistotě," řekl, ovšem i přesto vidí v této krizové situaci pozitiva. Nadále totiž spatřuje zájem o hráče klubu z Edenu. "A relativně enormní. V tomto ohledu o ně strach nemám. Žádný z těch hráčů, s nimiž jsme mluvili, nechtěl Slavii opustit, ale momentálně je zájem o 16 hráčů; většinou z extraligy a také slovenské extraligy, o jednoho pak z první ligy."

Bukač se pak v České televizi vrátil i k  sobotnímu duelu červenobílých v Prostějově, kam nakonec místo áčka, jež se hromadně omluvilo z nemoci, odcestovali junioři, jež ještě před tím hrášli svůj soutěžní zápas v Jihlavě, a ti tedy nakonec prohráli vysoko 0:13. "V sobotu ráno jsem se ptal, kde jsou hráči, co se děje. Bylo mi sděleno, že někteří jdou k doktorovi. Řekl jsem, že počkáme do 12 hodin na to, kdo bude schopen hrát a kdo ne. Kontaktovat jsem doktora Vyskočila, který byl na operačním sále, pak mi řekl, že hráči dostali infuzi a podobně," vyprávěl Bukač. "Jsem garantem sportovního a výchovného procesu pro rodiče mládežnických hráčů. Ze sportovního hlediska se mi příčí nechat hrát naše juniory dva zápasy během osmi hodin, z mého pohledu je to i za hranicí sportovní etiky. Nechci nést jakoukoliv zodpovědnost za zranění, k nimž může při takovémto zatížení dojít,"  pokračoval s tím, že dsud byl jeho vztah s panem Pitterem bezproblémový.

Uvedl také, že když přicházel loni do Edenu, o tom, jak to má klub se svou vlastnickou strukturou, nevěděl: "Věděl jsem, že to řídí člen představenstva pan Pitter, a s tím jsem celou dobu spolupracoval. Letos jsem se dozvěděl, že spolumajitelem klubu je i pan Benýšek. Složil jsem mužstvo, ohledně finanční stránky, která není mou parketou, mě vždy informoval pan Pitter, co a jak. A já jsem podle toho reagoval."

Tento ročník Slavia dohraje, je si jistý Pitter

Přes nejasnou situaci v pražské Slavii ovšem samotný předseda klubového představenstva Vladimír Pitter tvrdí, že tuto sezónu WSM ligy Pražané rozhodně dohrají. "Slavia na 100 procent soutěž dohraje. Jsem o tom přesvědčený," řekl Pitter konkrétně.

I přesto, že ho hráči A-týmu vyzvali k rezignaci kvůli tomu, že nesehnal sponzora a tak nejspíše sáhne k výprodeji, myslí si, že jedná v nejlepším zájmu pražského klubu. "Dělám tyto kroky uvážlivě a vím, co je tím všechno míněno. Klub nekončí, já jsem jen reagoval na to, jaká je ekonomická situace klubu. Mám jako akcionář zodpovědnost vůči celé společnosti." Za finanční potíže Slavie podle Pittera může především loňská sezóna, v rámci které se Pražanům nepodařilo vrátit se do extraligy a díky tomu tak tedy upadl jak zájem fanoušků, tak i sponzorů. "Museli jsme si přiznat, že je potřeba cíl přehodnotit. A že vhodná doba to udělat je teď než za dva, tři měsíce," řekl Pitter, který již tedy nebude moci spolupracovat s Bukačem mladším, jenž rezignoval na funkci sportovního manažera i kvůli velkým sociálním problémům většiny A-týmu. "O tom, jak se mluví o sociálních potřebách (hráčů), nejsem přesvědčen. Nebudu vytahovat čísla, ale podmínky, které hráči mají, jsou dostačující na to, aby vhodně reprezentovali Slavii ve WSM lize. Myslím, že ty podmínky u nás byly doteď nadstandardní," řekl šéf pražské Slavie, který zároveň dodal, že by Bukače i tak odvolal z funkce nebýt jeho pondělní rezignace.

"Dozvěděl jsem se o jeho rezignaci mailem, ale vítám ji a akceptuji. Pan Bukač podle mě moc dobře věděl o krocích, které se připravovaly, a byly s ním detailně probírány," uvedl dále v ČT Pitter, jenž se vyjádřil i k prapodivné vlastnické struktuře slávistického klubu. Ta je nejasná i přesto, že právě Pitter vystupuje jako majitel Slavie, jímž se stal poté, co tento celek opustil bývalý většinový vlastník Richard Benýšek. Právě zákulisní souboj mezi ním a Pitterem má jít podle médiích především v celé věci kolem pražské Slavie. Jak totiž informoval deník Sport, většinový podíl v klubu má totiž nadále společnost OIN Gama a.s., jejímž zástupcem byl právě Benýšek. "Nevím ale, co k tomu říci. Po odchodu Richarda Benýška z představenstva a pádu z extraligy zůstalo řízení na mně s tím, že je hokej nezajímá. Jakožto akcionáři mi samozřejmě nebylo jedno, jak bude Slavia pokračovat. Běžně se vídáme a bavíme se o něčem jiném," říká Pitter.

Budoucnost klubu je tedy zatím ve hvězdách a to i proto, že na pondělní trénink dorazila pouze polovina kádru. A někteří hokejisté Slavie se sice na tomto tréninku objevili, ovšem pouze v civilu. V nejistotě žije i hlavní kouč Milan Razým, pro kterého je každý trénink tak trochu hádankou, kdo se ho zrovna z hráčů zúčastní a ani sám Razým neví, zda vůbec bude v klubu pokračovat. Jasnější by mělo být ve středu, kdy Pražané odjedou ke svému dalšímu duelu do Českých Budějovic. Bude to nyní sám Pitter, kdo bude muset vyřešit otázku kádru, přesto všechno si je však jistý, že Slavia středeční zápas odehraje. "Říct, jací hráči v sestavě budou, je nyní předčasné. Myslím však, že máme ve středu na zápas s kým odjet," zakončil Pitter.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR HC Slavia Praha hokej

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

před 56 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy