Švédsko přetrhlo cestu Kanadě za zlatým hattrickem a stalo se mistry světa

Kolín nad Rýnem - V neděli večer se v německém Kolíně nad Rýnem rozhodovalo o tom, kdo se stane v pořadí již 81. mistrem světa v ledním hokeji. Právě o tento titul světových šampionů se mezi sebou utkali Kanaďané, kteří usilovali o třetí zlato z MS v řadě za sebou, tedy o tzv. zlatý hattrick, a Švédové, kteří pro změnu útočili na desátý titul mistrů světa ve své dosavadní historii. Duel, jenž došel do dvacetiminutového prodloužení, které ale ovšem nenabídl gól především díky oběma gólmanům, jak Henriku Lundqvistovi, tak i Pickardovi, jež předvedli po celý zápas výtečné výkony, nakonec rozhodla až dovednostní soutěž v podobě samostatných nájezdů a tam byli úspěšnější Švédové, neboť to byl právě zmiňovaný muž s maskou Henrik Lundqvist, který v nich dokázal zatarasit branku proti všem kanadským nájezdníkům. Proto tak tedy mohla vypuknout švédské radost poté, co hokejistě Tre Kronor vyhráli nad Kanaďany 2:1 po samostatných nájezdech.

Začátek duel byl ze švédské strany takový, aby o trochu více favorizovaní Kanaďané věděli, že ve finále zkrátka nedostanou nic zadarmo. A že na obou stranách budou k vidění bezchybné zákroky gólmanů, to bylo znát už při první příležitosti, o kterou se postaral svým zakončením obránce Parayko, proti jehož rána si gólman Lundqvist poradil. Následně "javorové listy" nabídli Sevveřanům přesilovou hru, když byl poslán na trestnou lavici Matheson, tehdy v ní ale neuspěli jak Nylander, tak ani Hedman. V polovině úvodní dvacetiminutovky tu byla první větší příležitost a to konkrétně na kanadské straně, kdy Scheifele vystřelil, ovšem kotouč namířil pouze do tyče. Na to hráli přesilovku pro změnu Švédové, ovšem ani ti tuto početní výhodu využít nedokázali a na druhé straně neotevřeli skóre tohoto duelu ani hrdina ze semifinálového zápasu s Ruskem O´Reilly či Duchene.

Na řadu tak tedy přišla prostřední část hry, na jejímž začátku byl vyloučen Bäckström a byla to tak opět Kanada, která dostala k dispozici přesilovou hru. Sice si v ní vytvořila převahu, jenže ani tehdy se jim branku vsítit nepodařilo, Skinner trefil pouze brankovou konstrukci. Byl to opravdu zápas brankářů a především pak toho švédského, jenž se vyznamenával jedním zákrokem za druhým a i proto mohli i nadále Švédové snít o úspěchu v tomto utkání. To kanadský gólman Pickard ve druhé třetině příliš příležitostí k vyniknutí neměl, můžeme se snad bavit pouze o 37. minutě, kdy ho prověřil Landeskog. A právě možná proto, že Pickarda Švédové v této části hry moc nezaměstnávali, tak ho překvapil puk v samém závěru druhého dějství, a to ještě v době, kdy Kanada hrála přesilovku. Tehdy se svým bekhendovým nahozením od modré čáry předvedl Hedman a protože ještě kotouč těsně před kanadským mužem s maskou skočil, nakonec ho i překonal a ukončilo  se tak tím dlouhé čekání na první branku, 1:0 pro Švédsko.

A zatímco tato přesilovka Kanaďanům zle nevyšla, ta následná - už ve třetí  třetině - byla přeci jen úspěšnější. Na trestnou lavici totiž ve 42. minutě usedl Lindholm, z tohoto trestu uběhlo pouhých 10 vteřin a doražející O´Reilly rozradostnil kanadské publikum, 1:1. Přestože moc gólů k vidění do této chvíle nebylo, nedá se vůbec říct, že by to nebyl duel ke koukání. Bylo znát, že na obou stranách nastupovali hráči z NHL a kvalita hokeje byla skutečně veliká. I poté, co hráči ze zámoří dokázali vyrovnat skóre tohoto finálového zápasu, se oba týmy snažili uzmout vedení na svou stranu. Jenže na švédské straně Nylander neuspěl, na kanadské se zase nedaroval Vlasic, jehož střela byla navíc ještě tečována. I když se následně oba soupeři uchýlili k opatrné hře, tak jak se základní hrací doba blížila čím dál více ke svému závěru, bylo se rozhodně na co dívat. V 57. minutě mohl například rozhodnout Nordström a navíc pak Švédové měli ještě přesilovku zapříčiněnou Mathesonovým vyloučením, ovšem ani v ní nedokázali skórovat. V samém závěru duelu pak byli vyloučeni Švédové za příliš mnoho hráčů na ledě a když ani O´Reilly během této početní výhody gól nevstřelil, bylo jasné, že finále půjde do prodloužení.

To opět trvalo dvacet minut po klasicky dlouhé přestávce a ani v ní tempo nikterak na obou stranách neopadalo. Nejblíže k ukončení celého turnaje měl Kanaďan Killorn, ten ale v 66. minutě netrefil odkrytou švédskou klec. Poté byl vyloučen Couturier a mohli to být tak pro změnu Švédové, kteří mohli v prodloužení rozhodnout, proti nim však stál gólman Pickard. Jeho potějšek Lundqvist  pak své vystříbené umění předvedl při šancích MacKinnona, Duchenea či Scheifeleho.

Gól především právě díky oběma brankářům prodloužení nepřineslo a vše tak nakonec dospělo k samostatným nájezdům. Zatímco ani jednomu Kanaďanovi se nepodařilo překonat krále Henrika mezi třemi švédskými tyčemi, Švédové překonali Pickarda v nájezdech hned dvakrát a to zásluhou Bäckströma a Ekmana-Larssona. I díky tomu se tak tedy mistry světa stali letos Švédové, kteří tak neumožnili Kanaďanům zisk zlatého hattricku, kterým se tak jako jediný v novodobé historii může pochlubit pouze český národní tým.

Konečný výsledek, finále - Kolín nad Rýnem:

Kanada - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 42. R. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozhodující nájezd Bäckström

Kanada: Pickard - Demers, De Haan, Matheson, Morrissey, Parayko, Vlasic, Ch. Lee - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Nordström - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SWE Tým hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy