Dva dny po návštěvě u Lukašenka: Fasel má obavy o schopnost Běloruska pořádat MS

Pouhé dva dny po návštěvě Běloruska, kde se setkal a dokonce se i objal s tamním prezidentem Alexandrem Lukašenkem, se kterým mluvil o tamní situaci a možnosti pořádání letošního hokejového světového šampionátu v běloruském Minsku, se samotný šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel nechává slyšet, že má obavy z toho, zda je Bělorusko schopné letos hokejový šampionát uskutečnit.

V pondělí se René Fasel sešel s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, tedy měsíc poté, kdy se měli sejít původně, ovšem kvůli koronavirové nákaze u švýcarského funkcionáře se tato návštěva tedy o měsíc odložila. Záběry z pondělní schůzky vyvolaly rozruch, neboť na něm bylo vidět, jak se první muž světového hokeje až moc přátelsky objímá s běloruským vůdcem. K tomuto momentu se nyní vrátil sám Fasel v rozhovoru pro švýcarskou televizi SRF. "Tohle se úplně nepovedlo, to musím přiznat. Samotnému je mi to trapné," nechal se slyšet.

"Mrzí mě, že to někdo interpretuje tak, že schvaluju, co se v Bělorusku děje. Represe proti různým lidem jsou samozřejmě neakceptovatelné," pokračoval v rozhovoru Fasel. Ten jednal v Bělorusku o budoucnosti letošního hokejového MS, které se má podle původního plánu uskutečnit v Lotyšsku a Bělorusku. Jenomže poté, co byl loni v srpnu zvolen běloruským prezidentem opět Lukašenko, přičemž průběh voleb byl všelijaký, se v Bělorusku začalo protestovat a během těchto protestů Lukašenkův režim tvrdě proti demonstrrantům i novinářům zasáhl.

Fasel se však nijak netají tím, že s Lukašenkem má co se týče sportovního hlediska dobré vztahy a to už dvě desetiletí. "Chtěl jsem toho zkrátka využít, abychom mohli udělat něco pozitivního. Že by naše mistrovství světa mohlo v určitém smyslu představovat jakési usmíření mezi opozicí a vládou v Bělorusku," uvedl šéf IIHF.

Vedle zatýkání demonstrantů, novinářů a opozičníků vyvolala značnou mezinárodní pozornost i ta skutečnost, že Mezinárodní olympijský výbor před měsícem suspendoval nejen Lukašenka, ale i šéfa běloruského hokejového svazu Dmitrije Baskova, který se měl podílet na násilném útoku proti opozičnímu aktivistovi Romanu Bohdarenkovi, jenž nakonec zraněním podlehl. "IIHF má velké obavy o schopnost Minsku zorganizovat turnaj bezpečně z koronavirového hlediska, probíhá vyšetřování prezidenta Běloruské hokejové asociace a v zemi vládne neklid, jenž výrazně ovlivňuje přípravy na turnaj a vzbuzuje oprávněné znepokojení ze strany týmů, fanoušků a vládních představitelů," pokračoval ve středečním rozhovoru Fasel.

Nejen on, ale i celá IIHF se ocitla pod tlakem kvůli porušování lidských práv v Bělorusku. Některé země kvůli tomu na IIHF tlačila a stále tlačí, aby Bělorusku pořadatelství MS odebrala. Třeba spolupořadatel, tedy Lotyšsko, se nechal slyšet, že si neumí představit, že by měl hokejový svátek spolupořádat v současné době právě s Běloruskem.

Nicméně IIHF stále trvá na tom, že jejím hlavním cílem je, aby se letošní světový šampionát, konající se od 21. května do 6. června, konalo v obou původně zamýšlených zemích, tedy v Lotyšsku a Bělorusku. Do konce ledna by ale mělo být o pořadateli letošního MS rozhodnuto definitivně. Fasel uvedl, že už se IIHF přihlásilo Dánsko jako možný náhradní pořadatel letošního MS, vedle toho pak IIHF vede jednání i se Slovenskem.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 7 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy