Rusové mluví o bojkotu Zimních olympijských her, olympijská vítězka o silné zemi s armádou a jadernými zbraněmi

Moskva - Reakce ze strany Ruska na úterní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV), z něhož vyplývá to, že kvůli dopingovému skandálu budou moci ruští sportovci na nadcházejících Zimních olympijských hrách, jež se budou příští rok v únoru konat v jihokorejském Pchjongčchangu, startovat, ale pouze pod neutrální vlajkou. Vedle toho byl suspendován Ruský olympijský výbor (ROV) a proto se již doživotně nesmí objevit na žádných olympijských hrách třeba bývalý ministr sportu Vitalij Mutko. O tom, kteří ruští sportovci se budou smět zúčastnit nadcházejích Zimních olympijských her pak rozhodne po důkladném testování příslušná komise vedená Valerijí Fourneyronovou, jednou ze členek MOV. První místopředseda Státní dumy Ivan Melnikov se nechal slyšet, že by měli Rusové ZOH v Jižní Koreji bojkotovat a že cíl MOV je jediný a to následující: ponížit Rusko. Dvojnásobná olympijská vítězka v gymnastice Světlana Chorkinová pak reagovala ještě tvrději, když uvedla, že se Rusko zlomit nenechá, protože má armádu a jaderné zbraně.

"Nepředstavitelně tvrdé" je podle zmiňovaného prvního místopředsedy Státní dumy Ivana Melnikova úterní rozhodnutí MOV. Ten má tak za cíl, alespoň podle slov tohoto ruského politika, pouze "totálně pronásledovat ruské sportovce s cílem ponížit Rusko". Podle Melniková pak nepřichází vůbec v úvahu, že by se poté, co MOV přikročilo k rázným krokům proti Rusku ve vyšetřování dopingového skandálu, měli ruští sportovci zúčastňovat očekávaného sportovního svátku. "Něco takového by bylo nekorektní vůči sportovcům, které bez analýzy a bez důkazu vyřadili nejen z her, ale ze sportu vůbec," řekl konkrétně.

Je to ovšem podle něj na vedení země, jak se s otázkou možného bojkotu vypořádá. Pokud přeci jenom ruští sportovci budou v únoru na Korejském poloostrově přítomni, bude dle jeho slov "důležité vést informační kampaň kolem her jiným způsobem."

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že bojkotovat olympijské hry budou alespoň pro zatím pouze ruská média, konkrétně Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK), která měla původně tuto sportovní událost vysílat, nyní se však rozhodla veškeré přenosy z Her zrušit. "Bez ruské účasti olympijské hry v Pchjongčchangu přenášet nebudeme," uvedla tisková služba holdingu. Podle Dmitrije Černyšenka, generálního ředitele jiné celostátní mediální skupiny Gazprom, pak novinářům sdělil, že by bez ruské účasti nebyl o ZOH ze strany ruských diváků zájem.

U jednotlivých sportovců se postoje k bojkotu Her liší, proti němu ozval Kovalčuk

Zatímco s bojkotem Her by souhlasil trenér ruských házenřek, díky kterému jeho svěřenkyně na posledních Letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro zlaté medaile. "Lidé, vzpamatujte se. Každý, koho zaženou do rohu, se změní v tygra," řekl vzkaz do švýcarského Laussane, tedy do sídla Mezinárodního olympijského výboru. To hvězda ruské hokejové reprezentace Ilja Kovalčuk je jiného nároru. "Bylo jasné, že přijde takové rozhodnutí. Ale když tam sportovci pojedou, sjednotí to zemi. Všichni čistí sportovci musí jet," sdělil agentuře R-Sport.

Ke Kovalčukovi se přidal i čestný předseda Ruského olympijského výboru Leonid Tjagačov. "Dovolme jet mladým sportovcům, kteří nezávodili na olympiádě v Soči. Nechme je čistě závodit a ukázat, že jsme z Ruska a nejsme vyvrhelové," řekl muž, jenž v čele této organizace, jež byla nyní Mezinárodním olympijským výborem suspendována, působil v letech 2001 až 2010.

Co se týče jednotlivých ruských sportovních svazů, tak část z nich o účasti či neúčasti na olympijských hrách v jihokorejském Pchjončchangu ještět nerozhodla a prozatím tak stále váhají. Na važkách jsou například krasobruslaři se sáňkaři. Právě krasobruslařská držitelka dvou titulů mistryně světa Jevgenija Medveděvová, jež by mohla mít na Hrách v příštím roce velkou šanci na zisk zlaté medaile, odmítla závodit pod neutrální vlajkou. Osmnáctiletá závodnice o tom hovořila ve středu na zasedání výkonného výboru MOV coby členka ruské delegace. "Jsem hrdá na svou zemi, je pro mě čest reprezentovat ji na olympijských hrách. Inspiruje mě to a dodává mi to sílu při mých vystoupeních," cituje její slova citoval web championat.com. Po verdiktu však měla mírnější názor. "Ještě se o tom bude diskutovat a na takové otázky je brzy," řekla.

Dle bývalé olympijské vítězky v gymnastice Světlany Chorkinové zas ukázala MOV "vlastní nicotnost" a neodpustila si výpad proti samotnému šéfovi MOV Thomasu Bachovi. „Podepsaný je pod ním Bach, sám sportovec, který závodil pod vlajkou své země. Upřímně jsem doufala, že právě na tohle bude on sám myslet. Ale ukázal se opak," řekla konkrétně na adresu bývalého šermíře. Ona sama je pak tedy proti tomu, aby se ruští sportovci Her zúčastnili. „Upřímně. Věřím, že se to ještě povede změnit. A teď je těžké všechno komentovat. Myslím, že se někdo jen snaží rozbít velkou moc Ruska. Ale tohle nebude fungovat. Tahle země, Rusko, má armádu, jaderné zbraně a skvělé lidi," rozjela se Chorkinová.

Dvaadvacet diskvalifikovaných se odvolalo k CAS

Jak známo, celkem 25 ruských sportovců bylo doposud Mezinárodním olympijským výborem diskvalifikováno kvůli dopingu, jenž měl být nejen podle vyšetřování Světové antidopingové agentury prostřednictvím komise kanadského právníka Richarda McLarena kryt samotným Kremlem, ale zároveň v tom měla mít prsty i ruská tajná služba FSB. Hned 22 z nich včetně vítězů ze Soči 2014 bobisty Alexandra Zubkova, běžce na lyžích Alexandra Legkova a také skeletonisty Alexandra Treťjakova se rozhodlo odvolat se proti této diskvalifikaci k Mezinárodnímu arbitrážnímu soudu (CAS).

K tomuto kroku se pak zatím neodhodlali členka původně stříbrné biatlonové štafety Olga Zajcevová a běžkyně na lyžích Julia Čekalevová a Anastasia Docenková.

O tom, že se hodlá řada ruských diskvalifikanových sportovců obrátit na CAS, informoval Arbitrážní soud pro sport jen den poté, co padlo rozhodnutí MOV o tom, že Rusové mohou startovat na ZOH 2018 pouze pod onou neutrální vlajkou.

Podmínky, za nichž budou ruští sportovci po vyloučení Ruského olympijského výboru pozváni k účasti na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018:

- O seznamu pozvaných rozhodne podle svého uvážení komise pod vedením Valerie Fourneyronové, předsedkyně Nezávislého testovacího orgánu (ITA). Členy komise budou zástupci orgánu zodpovědného za testování v předolympijském období: jedním z nich bude šéf lékařské komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Richard Budgett, po jednom dalším zástupci dodá Světová antidopingová agentura (WADA) a antidopingová komise Asociace mezinárodních sportovních federací (DFSU).

- Komise se bude řídit následujícími principy:

I. V úvahu budou bráni pouze sportovci, kteří splnili kvalifikační kritéria v daných sportech.II. Sportovci musejí být čistí podle podmínek této komise:- Sportovci nesmějí být diskvalifikováni či prohlášeni za nezpůsobilé za jakékoli porušení antidopingových pravidel.- Sportovci musejí projít veškerým předolympijským testováním doporučeným orgánem zodpovědným za testování v předolympijském období.- Sportovci musejí vyhovět veškerým dalším požadavkům na testování, které bude komise požadovat, aby byl dodržen princip spravedlivých podmínek pro všechny.Konečné rozhodnutí o tom, zda sportovec bude pozván, bude mít podle svého uvážení MOV.III. Pozvaní sportovci budou v individuálních a týmových soutěžích na ZOH v Pchjongčchangu startovat pod hlavičkou "Olympijský sportovec z Ruska (OAR)". Budou soutěžit v dresu se svým jménem a pod olympijskou vlajkou. Při ceremoniálu se bude hrát olympijská hymna.IV. Tito pozvaní sportovci budou moci využívat stejnou technickou a logistickou podporu jako ostatní olympionici.V. Komise podle svého uvážení rozhodne o seznamu pozvaných členů realizačního týmu a funkcionářů.VI. Komise se bude rozhodovat na základě těchto principů:- Pozván nemůže být žádný člen vedení ruského olympijského týmu z olympijských her v Soči 2014.- Pozván nemůže být žádný trenér či lékař, jehož sportovec byl usvědčen z porušení antidopingových pravidel. Všichni trenéři a lékaři na seznamu pozvaných musejí v tomto smyslu podepsat prohlášení.- Může být zohledněno jakékoli další opatření nutné k zachování důvěryhodnosti olympijských her.VII. Konečné rozhodnutí o tom, zda člen realizačního týmu či funkcionář bude pozván, bude mít podle svého uvážení MOV

Související

Více souvisejících

olympiáda Rusko doping

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy