Halové ME v atletice: Fantazie! Koulař Staněk se postaral o zlatou medaili pro Česko

V pátek pokračoval svým druhým dnem letošní halový evrropský šampionát v atletice. A ten byl z českého pohledu více než povedený a to především díky koulaři Tomáši Staňkovi. Právě on svým fantastickým výkonem, kterým vyslal svou kouli až k 21.62 metrům, přidal do své sbírky medailí z halových ME (stříbro z roku 2017 a dva bronzy z let 2018 a 2019) i tím nejcennějším kovem.

Až ve svých 29 letech se konečně dočkal svého prvního velkého triumfu na jedné z vrcholných halových akcí. Navíc se tak stalo po výkonu, který ještě nikdy před tím právě na žádné takové halové akci nepředvedl. Pro českou atletiku je to navíc první zlato získané od roku 2017, kdy na čtvrtce na prvním místě doběhl Pavel Maslák. A Tomáš Staněk je pak mimochodem teprve třetím koulařem, jemuž se triumf z halového ME povedl. V roce 1973 si takovýto zážitek zažili Jaroslav Brabec a Remigius Machura, přičemž ten dokonce dvakrát v letech 1985 a 1988.

Čtvrtkař Maslák nepotvrdí roli papírového favorita, skončil už v semifinále. Koulařka Červenková skončila osmá

Do polské Toruně, kde se letošní halový šampionát v těchto dnech koná, se v rámci české výpravy vydal i čtvrtkař Pavel Maslák, který jistě prahnul po svém již čtvrtém zlatu z halového ME. I zahraničními odborníky byl pasován na favorita v této disciplíně. Jenže osud tomu chtěl nakonec jinak.

V semifinálovém běhu totiž nakonec český reprezentant skončil až n čtvrtém místě s časem 46,70 a zaostal tak o více než půlvteřiny za svým dosavadním nejlepším výkonem v této sezóně. Do finále postupovali ze semifinálových běhu první dva běžci. Maslák na druhé postupové místo však ztratil 44 setin. Poprvé od roku 2013 tak tedy nebude mít Maslák z haly žádné evropské, ani světové zlato. Připomeňme, že předloni v Glasgow na halovém ME chyběl kvůli nemoci.

Havířovský rodák, jenž fuiguruje v letošních evropských tabulkách na druhém místě, sice jako první během seemifinálového běhu seběhl k mantinelu, postupem času ho ale soupeři nakonec předběhli. Jako první pak pomyslnou cílovou pásku protnul Nizozemec Tony van Diepen v čase 46,06, tedy o dvacet setin dříve než za ním druhý Španěl Óscar Husillos. Na třetím místě pak ještě doběhl Ital Vladimir Aceti.

V pozávodním rozhovoru pro Českoou televizi zklamaný Maslák jen těžko hledal důvody, proč pro něj semifinále skončilo tak, jak skončilo. "Prostě jsem to nezvládl. Na finále jsem měl, před šampionátem jsem byl rychlý. Nějak mi to nesedlo," řekl.

Do finále čtvrtky se pak nepodařilo probojovat ani jeho kolegovi Patriku Šormovi, jenž ve svém semifinále, kteé bylo z jeho strany navíc ještě pomalejší než dopolední rozběh, skončil až šestý s časem 47,69. "Nebylo to dostatečně rychlý a nevyšlo to," uvedl pro změnu zase on, také očividně nespokojený v rozhovoru.

Oba čtvrtkaři se tak na  halovém ME v Toruni představí zase až v neděli, kdy bude na programu štafeta a tam by mohla česká čtveřice sahat po medaili.

Zatímco koulař Tomáš Staněk tedy pro Českou republiku vybojoval zlato, jeho kolegyni-koulařce se naopak nepodařilo navázat na své slušné výkony ze čtvrteční kvalifikace, kde mimochodem předvedla svůj osobní rekord hodem k 18,16 metrům, a tentokráte výkonem 17,75 metru nakonec skončila na osmé pozici. Přestože se česká reprezentantka v prvních třech sériích neustále zlepšovala, vrh přes osmnáctimetrovou hranici tentokrát nepředvedla. I tak se ale umístíla na stejné pozici, jako v kvalifikaci. "Jsem ráda, že jsem do finále postoupila, pro mě to byl hlavní cíl. Chtěla jsem hodit osmnáct, ale nevyšlo to. Nebudu se z toho hroutit. Nebylo to ono, necítila jsem se nabitě jako včera," uvedla po svých výkonech devětadvvacetiletá česká atletka.

Nejlepší výkony ve finále ženské koule se však v polské Toruni pohybovali až za hranicí 19 metrů. Ten vůbec nejlepší (19,34) pak předvedla Portugalka pocházející z Kamerunu Auriol Dongmová, která tak ke svým dvěma africkým titulům přidala i jeden z halového ME.Druhá skončila s o pět metrů kratším vrhem, ale s novým švédským rekordem Fanny Roosová, bronz pak putoval do Německa zásluhou Christiny Schwanitzové.

Ani jeden ze tří českých půlkařů ze svých rozběhů nepostoupil

V rámci programu druhého dne halového ME pak byly i rozběhy půlkařů, přičemž z nich první tři postupovali přímo do semifinále. Představili se v nich hned tři Češi, ale ani jeden se nakonec z postupu neradoval. Nejblíže však k němu měl Filip Šnejdr.

Ten byl sice dlouhou dobu ve sém rozběhu vidět vepředu, jenže v závěru se před českého atleta dostali tři soupeři a Šnejdr se tak musel spokojit se čtvrtým místem. Poté, co doběhl do cíle v čase 1:48,87, ho dělilo od postupu devět setin. Jak Lukáš Hodboď (1:51,59), tak i Tomáš Vystrk (1:52,48) pak ve svých rozbězích skončili na šesté pozici.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Toruni (Polsko) - (5.3.2021):

3000 m ženy:

1. Markovcová (Brit.) 8:46,432. Finotová (Fr.) 8:46,543. Ockendenová (Brit.) 8:46,60

Koule ženy:

1. Dogmová (Portug.) 19,342. Roosová (Švéd.) 19,293. Schwanitzová (Něm.) 19,04

...

8. Červenková 17,75

Pětiboj ženy:

1. Thiamová 4904 (60 m př.: 8,31 - výška: 189 - koule: 15,16 dálka: 660 - 800 m: 2:18,80)2. Vidtsová (obě Belg.) 4791 (8,27 - 183 - 13,83 - 647 - 2:12,59)3. Krizsánová (Maď.) 4644 (8,27 - 177 - 14,48 - 610 - 2:12,49)

1500 m muži:

1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:37,562. Lewandowski (Pol.) 3:38,063. Gómez (Šp.) 3:38,47

...

9. Sasínek 3:40,6411. Friš 3:42,97

Dálka muži:

1. Tentóglu (Řec.) 8352. Montler (Švéd.) 8313. Pulli (Fin.) 824.

Koule muži:

1. Staněk 21,622. Haratyk (Pol.) 21,473. Mihaljevič (Chorv.) 21,31

Kvalifikace a rozběhy s českou účastí:

400 m muži - semifinále:

1. Van Diepen 46,06

...

6. Maslák 46,7016. Šorm 47,69 - nepostoupili do finále

800 m muži - rozběhy:

1. Kramer (Švéd.) 1:47,55

...

8. Šnejdr 1:48,8734. Hodboď 1:51,5938. Vystrk 1:52,48 - nepostoupili do semifinále

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Atletika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 40 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy