MS v biatlonu: Šlesingr se nevyhnul kolizi s Ukrajincem, Soukalové nešla střelba. Stíhací závody vyhráli Fourcade a Dahlmeierová

Oslo - V neděli se v rámci právě probíhajícího mistrovství světa v biatlonu konaly stíhací závody jak mužů, tak i žen. Ten mužský stíhací závod, kdy závodníci vyrazili na trať dlouhou 12,5 kilometru, vyhrál suverén letošní sezóny Martin Fourcade. Stříbro s bronzem pak k radosti norských fanoušků sebrali Ole Einar Björdalen a Emil Hegle Svendsen. Nejlepší z Čechů byl Michal Šlesingr, který se snažil procpat do elitní desítky. To se mu nakonec nepovedlo. Především kvůli kolizi s ukrajinským reprezentantem Semjonovem skončil na 12. místě. Co se týče ženské stíhačky, jejíž trať měřila 10 kilometrů, tak z něho si nejcennější kov odnesla Němka Laura Dahlmeierová. Gabriele Soukalové se v tomto závodě nedařilo vůbec střelecky, především vleže, kde musela hned na čtyři trestná kola, celkem jich v tomto závodě absolvovala pět. Byl to tak pro ni nejhorší závod tohoto ročníku a musela se nakonec spokojit s jedenáctou příčkou. Nejlepší Češkou tak byla Veronika Vítková, která po konci této stíhačky figurovala na osmé pozici.

Původně měli do této 12,5 kilometru dlouhé stíhačky všichni čtyři čeští reprezentanti, kteří se do tohoto závodu kvalifikovali ze sobotního sprintu, nicméně nakonec se v něm neobjevil Ondřej Moravec, který v sobotu skončil na 59. místě. Rodák z Ústí nad Orlicí se ale rozhodl vzhledem ke svým předešlým nemocím, kterými trpěl během přípravy, do tohoto závodu nenastoupit a připravit se tak na čtvrteční dvacetikilometrový závod. V současnosti nejlepší biatlonista Francouz Martin Fourcade vyjel na trať jako první a to se sedmadevacetivteřinovým náskokem. A protože se mu na první střelecké položce dařilo, ani jednou na trestné kolo nemusel, mohl se tak radovat ze zvýšení tohoto náskoku.

Čistě dokázal vystřílet terče na první střelecké položce vleže i český reprezentant Michal Šlesingr a díky tomu tak byl blízko k proniknutí do první desítky. Střelecky úspěšní byli na této položce i další dva naši reprezentanti Michal Krčmář a Jaroslav Soukup. Zatímco první jmenovaný opouštěl střelnici na 21. místě, ten druhý pro změnu až na 49. pozici. Co se týče druhé střelby vestoje, tak i tu zvládl Fourcade bez chyby a navýšil tak svůj náskok na 50 vteřin. Na druhém místě pak jel Němec Peiffer, další pronásledovatelé museli na trestné kolo. A na to musel i Michal Šlesingr kvůli jedené nepřesné trefě. „Je to škoda, čtyři předchozí měl centrové, ale ta jedna chybka ho stála kontakt s elitní desítkou," okomentoval výkon Šlesingra na této střelbě trernér biatlonistů Ondřej Rybář. Desítku Šlesingra opravdu stála, neboť se poté na trať vrátil na 19. místě, zařadil se hned před Krčmáře. Soukup zastřílel čistě a ocital se až ve čtvrté desítce.

Z triumfu se v tomto závodě radoval Fourcade i přesto, že při stojce střílel jednou mimo, i když se poté ztenčil náskok na tehdy druhého Björndalena, který tak v tu chvíli činil 38 vteřin. Z konce druhé desítky se za ně probojovali Nor Svendsen a Němec Lesser. Pokud se vrátíme k českým závodníkům, tak po této položce byl Šlesingr patnáctý a jen čtyři sekundy ztrácel na první desítku. Krčmář se Soukupem museli absolvovat trestné kolo. Zlato Fourcadovi nevzala ani poslední střelecká položka, kde chyboval hned dvakrát a jelikož všichni soupeři taktéž chybovali a Francouz měl náskok veliký, mohl se tak radovat z již devátého triumfu na MS. Dále pak byli na stupních vítězů Norové Johannes Boe a Svendsen. Pátý skončil celkem překvapivě Slovinec Fak, jenž startoval jako třicátýdevátý. Rus Šipulin taktéž stoupl výrazněji v pořadí, Startoval až čtyřicátýpátý, skončil devátý. Šlesingrovi nepřekazil vstup do první desítky střelba, jako spíš kolize s ukrajinským závodníkem Semjonovem. „Ukrajincům nestačí sypat, ještě mě posílají na zem. Semjonov mě tam ve sjezdu skřípnul, i když jsem byl vedle něj a o mně musel vědět. Rozmáznul jsem se, zlomil hůl a ztratil rychlost. Přitom jsem mohl dojet klidně někde kolem šesté pozice," byl nazlobený Čech po závodě.

Pro Soukalovou byla stíhačka nejhorším závodem sezóny

Co se týče ženské stíhačky, tak do té Gabriela Soukalová vyjela jako čtvrtá s osmnáctisekundovou ztrátou na stupně vítězů. Ještě před ní na trať vyrazili domácí Eckhoffová, Francouzka Dorinová-Habertová a Němka Dahlmeierová. Právě tato německá reprezentantka dokázala vyhrát všechny tři své pohárové starty ve stíhačce a úspěšná byla i v této. Hned v úvodní střelecké položce bylo vidět, že pro Soukalovou to nebude vůbec jednoduchý závod. Chybovala v ní totiž hned dvakrát, což se české biatlonové královně stalo v této sezóně vůbec poprvé. „Oproti nástřelu foukalo daleko víc zleva, zřejmě ani dva cvaky nestačily," řekl šéftrenér Ondřej Rybář. Česká závodnice tak přidala na běhu, jenže pak chybovala i na druhé položce vleže, kde taktéž dvakrát chybovala. „Jak to chtěla dojíždět, trochu poztrácela koncentraci. Asi to není její den," dodal k tomu Rybář. V tu chvíli bylo jasné, že Soukalová o medaili bojovat nebude, jelikož po této střelbě figurovala až na 26. místě.

Rozhodně úspěšnější byla její kolegyně Veronika Vítková. V obou střeleckých položkách vleže pak dohromady chybovala pouze jednou. Obě tyto položky pak bez chyby zvládly Dorinová-Habertová a Dahlmeierová a obě tyto závodnice pak měly půlminutový náskok, při střelbě vestoje je trápil hodně silný vítr, zde pak chybovala z těchto dvou závodnic pouze Francouzka. První tak byla Dahlmeierová, pronásledovaly je Hildebrandová s Wiererovou. Na první stojce Vítková dvakrát chybovala a v tu chvíli se tak ocitla na 17. příčce. „Škoda, byly to obě těsné čáry, ale podmínky jsou opravdu těžké, co víc k tomu mohu říct," řekl k této střelbě Rybář. Ve druhé stoje pak Vítková nechybovala a skončila na osmém místě. „Já to beru a jen škoda, že jsem si lépe nepohlídala tu třetí položku. Tam se dalo posunout hodně dopředu, jenže ty chybky jsem udělala taky," komentovala svůj výkon Vítková.

Soukalová na třetí položce nechybovala, ovšem na čtvrté už jednu chybu udělala a připravila ji tak o slušnou sedmou pozici a nakonec tak skončila jedenáctá. „Bylo mi už po první střelbě jasné, že to nebude můj den. Bojovala jsem celou dobu sama se sebou. Nebyla jsem prostě schopná se na střelnici nějak srovnat. I když jsem se snažila dělat všechno správně, nevyšla mně ani jedna ležka. Zamrzí, že nejhorší výsledek celé zimy vyšel právě sem na šampionát a na stíhačku, kde byla dobrá šance na úspěch," řekla Soukalová, která může být v klidu proto, že ani po tomto výsledku nikdo neohrozí její vedení ve Světovém poháru.

MS v biatlonu na Holmenkollenu:

Stíhací závod na 12,5 km - muži:

1. M. Fourcade (Francie) 32:56,5 (3)2. Björndalen (Norsko) -20,1 (2)3. Svendsen (Norsko) -31,2 (1)4. J. Boe (Norsko) -38,3 (3)5. Fak (Slovinsko) -41,9 (0)6. Desthieux (Francie) -42,9 (0)7. Lesser (Německo) -43,3 (2)8. Semjonov (Ukrajina) -50,0 (3)

-----

12. Šlesingr (ČR) -1:06,2 (1)22. Krčmář (ČR) -1:59,5 (2)41. Soukup (ČR) -3:23,7 (2)

Stíhací závod na 10 km - ženy:

1. Dahlmeierová (Německo) 30:49,2 (0)2. Wiererová (Itálie) +48,3 (2)3. Dorinová-Habertová +57,3 (3)4. Hildebrandová (Německo) +1:01,8 (1)5. Pidhrušná (Ukrajina) +1:18,6 (1)6. Preussová (Německo) +1:19,0 (0)7. Mäkäräinenová (Finsko) +1:40,0 (4)8. Vítková (ČR) +1:42,5 (3)

...

11. Soukalová (ČR) +1:56,1 (5)18. Charvátová (ČR) +2:34,9 (3)48. Jislová (ČR) +5:24,8 (6)

Související

Více souvisejících

Biatlon Michal Šlesingr (biatlonista) Gabriela Soukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 40 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 2 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 3 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 3 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

EU se chystá na maďarské předsednictví. Michel vysvětlil, proč se ho neobává

Předseda Evropské rady Charles Michel nemá obavy z nadcházejícího půlročního předsednictví Maďarska v Radě Evropské unie. Podle serveru index.hu to vyplývá z Michelova rozhovoru, který poskytl v Bruselu evropským médiím.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy