MS v biatlonu: Češi odjedou po pěti letech z MS bez medaile. Soukalová skončila čtvrtá, Šlesingr s Krčmářem se nedostali ani do první patnáctky

Oslo - Ani poslední den letošního světového šampionátu v biatlonu, který se konal v norském Holmenkollenu, medaili pro české barvy nepřinesl. Na programu byly závody s hromadným startem a nejprve se na trať vydaly ženy. Na trať dlouhou 12,5 kilometru se za Česko vydaly Gabriela Soukalová a Veronika Vítková. Zatímco druhá jmenovaná reprezentantka dojela do cíle jako šestá, první jmenovaná závodnice jela i o medailovou, konkrétně bronzovou pozici. V závěru však české biatlonové královně došly síly a nakonec tak skončila na nepopulárním čtvrtém místě. Ze zlata se v tomto závodě radovala Francouzka Dorinová-Habertová. O francouzském vítězství se mluvilo i během závodu s hromadným startem biatlonistů, které se jelo na patnáctikilometrové trati. A to v tom smyslu, že v případě, že by tento závod vyhrál Martin Fourcade, bylo by to jeho již páté zlato na tomto šampionátu, což by tak znamenalo historický rekord. Nakonec se tak ale nestalo, neboť zvítězil domácí závodník Johannes Boe. Michal Šlesingr s Michalem Krčmářem se nedostaly ani do první patnáctky.

Co se týče ženského závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru, tak vítězka tohoto závodu, tedy Francouzka Dorinová-Habertová, zůstává jedinou soupeřkou Gabriely Soukalové o konečné první místo ve Světovém poháru. Po tomto světovém šampionátu budou ještě na programu tři finálové závody v ruském Chanty-Mansijsku a před těmito závody ztrácí Francouzka na vedoucí Češku 69 bodů. Vzhledem k tomu, že se škrtají dva nejhorší výsledky v sezóně, je ve skutečnosti náskok Dorinové-Habertové na Soukalovou ještě tenčí.

Celé závodní pole se dostavilo na první střeleckou položku vleže, polovina z něj včetně Gabriely Soukalové dokázala vybílit všechny terče bez potřeby náhradního náboje, kritická chvíle však pro českou reprezentantku přišla až poté, co opustila tuto položku, neboť tehdy ji Kanaďanka Crawfordová přišlápla hůlku a chvíli tak Soukalová jela bez ní. Po dvoustech metrech už od servismanů dostala náhradní. Druhá česká reprezentantka Veronika Vítková nebyla na první střelbě tak úspěšná jako její kolegyně a musela na jedno trestné kolo, stejně tak jako Wiererová s Hildebrandovou. Po těchto stopadesáti metrech navíc se Vítková na trať vrátila na 21. pozici. Když závodnice projížděli mezičasem, byla v té chvíli Soukalová na osmé příčce a byla tak v kontaktu se závodnicemi bojující o medailové příčky, na stejném mezičase mohl český divák zjistit, že Vítková si mírně polepšila a jela devatenáctá, při čemž na vedoucí Norku Eckhoffovou ztrácela 18 vteřin. Následovala druhá střelba, při které Soukalová jednou, i přesto, že to byl velmi těsný kalibr, Vítková byla pro změnu přesná na první dobrou a tím pádem to dopadlo tak, že si reprezentantky své pozice prohodily. Po této střelecké položce vedla čistě střílející Dorinová-Habertová s taktéž bezchybnou Dahlmeierovou, za nimi pak jela Finka Mäkäräinenová. Vítková v tu chvíli byla dvanáctá s dvaadvacetivteřinovou ztrátou na toto zmíněné trio závodnic, Soukalová  byla patnáctá a ztrácela 28 sekund.

Když se blížila třetí střelba v závodě, obě naše reprezentantky na tom byly stejně a stojku obě zvládly perfektně, čímž se tak dostaly do bojů o medaile. Stále vedoucí Dorinová-Habertová měla poté na Češky náskok více než dvacet sekund. Na druhou pozici se dostala Ruska Jurlovová a právě za ní se umístilo naše duo. Dahlmeierová s Mäkäräinenovou sice musely na trestné kolo, při tom se ale nevzdaly a dál bojovaly o to, aby se dostaly na přední pozice. Pak přišla poslední střelecká položka a právě ta rozhodla o tom, že Vítková rozhodně do boků o nějaký cenný kov nezasáhne, jelikož hned první terč netrefila. „Asi jsem se nechala trochu unést a udělala tu osudnou chybu," komentovala to Vítková. Naopak Dorinová-Habertová samozřejmě všechny terče vybílila a mohla si tak v klidu dojet pro zlato. Bezchybně střílela i Soukalová, která se ještě snažila promluvit do bojů o zbývající medaile, o které se ucházely i Dahlmeierová s Mäkäräinenovou, české jedničce však už docházely síly a boj tak vzdala a nakonec tak skončila čtvrtá. „Byla jsem děsně unavená a nebyla jsem to já, už nebylo co vymáčknout. Možná bych byla radši poslední než čtvrtá," řekla po zývodě Soukalová. Výkon svých svěřenkyň okomentoval samozřejmě i kouč Zdeněk Vítek: „Na Gábině bylo ke konci vidět, že už z toho má fakt dost. Jak ji Dahlmeierová s Mäkäräinenovou cukly, už jim nemohla stačit. Škoda, že Verča neudržela nervy při té poslední položce, ten závěr by ji určitě svědčil. Obě naše holky předvedly zase super výkon, ale přece jen jsem si přál vidět obě o chloupek výš." Následně doplnil, že i přes t, že české ženy nezískaly ani jednu medaili, je s jejich umístěními spokojen. „Špičkových umístění máme fakt hodně, jen to nějaké medailové umístění nám bohužel chybí. V tom je skryta maličká hořkost na jinak zřejmé spokojenosti se šampionátem," řekl.

Björndalen získal již 44. medaili z MS, Češi se do patnáctky nevešli

Do mužského patnáctikilometrového závodu s hromadným startem sice Francouz Martin Fourcade nastoupil ostře, na první střelecké položce vleže však jednou chyboval, na trestné kolo tak musel stejně jako Michal Šlesingr. Jeho kolega Michal Krčmář však všechny terče trefil a i když tam byly dva kalibry, nakonec střelnici opuštěl jako jedenáctý. Francouzský favorit tohoto závodu se však i přes stopadesát metrů navíc dostat do vedoucí skupiny a mohl tak zase v klidu absolvovat druhou střelbu. Na ní byl znovu úspěšný Michal Krčmář, stejně čistě však zastřílelo dalších 14 závodníků. Druhá ležka vyšla Šlesingrovi lépe, než ta první a i on tak nemusel na trestné kolo. Na vedoucí pozice však ztrácel  něco ke  dvaceti vteřinám.

Když se závodníci blížili ke střelecké položce vestoje, snažil se odtrhnout od ostatních kolegů Nor Johannes Boe. Norský reprezentant však ve třetí položce minul, stejně ale na tom byl i Krčmář a tím se mu tak vzdálili vedoucí závodníci. Nakonec figuroval na 17. místě, chybu na této střelbě udělal i Šlesingr, jenž byl nakonec dvacátýčtvrtý. Před poslední stojkou se rozhodl všem ujet Fourcade a navíc ta zmíněná položka byla z jeho strany bezchybně vybílená a střelnici tak opouštěl se sedmivteřinovým náskokem na domácí tandem Johannes Boe-Ole Einar Björndalen. Prvně jmenovaný Nor se však dokázal k Francouzovi přiblížit a nakonec k radosti domácích fanoušků Fourcada i předjet a získal tak pro svou zem další zlato. Norové pak měli radost i z bronzu pro Björndalena, pro něhož to byla již 44. medaile ze světových šampionátů. Oba čeští reprezentanti museli po poslední stojce absolvovat jedno trestné kolo navíc, nejlepší z Čechů byl nakonec sedmnáctý Šlesingr, Krčmář skončil o pět míst za ním.

„Už jsem na to neměl, před očima úplně tmavo. Po té sobotní štafetě už ve mně moc nezbylo. Mám toho plný kopačky a ke konci jsem se na trati zlomil," řekl do mikrofonu České televize Krčmář. „Tři chyby na střelnici, to je 450 metrů navíc a už jsem na konci mistrovství asi v sobě neměl dost sil, abych tohle dojížděl. Na trati jsem se necítil úplně ideálně, na lepší výsledek bych musel dát čistě všechny čtyři položky a to se mi prostě nepovedlo," hodnotil svůj výkon Šlesingr. Šéftrenér Ondřej Rybář nakonec ohodnotil celý šampionát: „Asi bych lhal, kdybych tvrdil, že nám nakonec nechybí nějaké to cinknutí. Prakticky ve všech závodech tady naši reprezentanti útočili na medaili, a přestože ani jednou nevyšlo, tak to není neúspěšné mistrovství, spíš jen takové hořké. V biatlonu se ale nedá předem nic naplánovat."

MS v biatlonu na Holmenkollenu:

Ženy - 12,5 km s hromadným startem:

1. Dorinová-Habertová (Fr.) 35:28,5 (0)2. Dahlmeierová (Něm.) +7,3 (1)3. Mäkäräinenová (Fin.) +8,1 (1)4. Soukalová (ČR) +30,9 (1)5. Bescondová (Fr.) +39,2 (2)6. Vítková (ČR) +42,7 (2)7. Olsbuová (Nor.) +43,9 (3)8. Preussová (Něm.) +44,2 (2)

Muži - 15 km s hromadným startem:

1. J. Bö (Nor.) 37:05,1 (1)2. M. Fourcade (Fr.) +2,8 (1)3. Björndalen (Nor.) +6,7 (0)4. Windisch (It.) +19,8 (2)5. Peiffer (Něm.) +19,9 (1)6. T. Bö (Nor.)+21,8 (2)7. Fak (Slovin.) +21,9 (1)8. Semjonov (Ukr.) +31,6 (0)

----

17. Šlesingr (ČR) +1:08,1 (3)22. Krčmář +1:37,0 (2)

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Soukalová (biatlonistka) Michal Šlesingr (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 28 minutami

před 46 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 7 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojení v roce 2016, ukázal průzkum

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy