MS v biatlonu: České mužské štafetě se na střelnici nedařilo a uzavřela tak první desítku. Vyhrálo ruské kvarteto

Hochfilzen - I v sobotu pokračovalo mistrovství světa v biatlonu, které se v těchto dnech koná v rakouském Hochfilzenu a tentokrát byl zde na programu závod mužských štafet. Tohoto závodu se samozřejmě zúčastnilo taktéž české kvarteto ve složení Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Michal Krčmář. Našim reprezentantům se však v závodě nedařilo vůbec střelecky a proto tak nenavázalo na páteční čtvrtou pozici ženské štafety, které se tak muži chtěli alespoň vyrovnat. Největší radost mělo nakonec Rusko, druhá pak skončila Francie a třetí domácí Rakušané, kteří se tak konečně mohli radovat ze zisku vůbec prvního cenného kovu na tomto šampionátu.

Biatlonistům přálo oproti pátečnímu dni při ženské štafetě, kdy chumelilo, počasí a tak nebyl zas takový problém namazání lyží. Největší problém českého kvarteta se totiž tentokrát skrýval na střelnici a už na prvním úseku, který absolvoval Tomáš Krupčík, se tyto problémy projevily naplno. Tento český reprezentant, pro nějž to byl premiérový start ve štafetě na mistrovství světa, totiž už při střelbě vleže musel jednou dobíjet a kvůli tomu tak česká štafeta figurovala na průběžném 16. místě. Naděje na nějaké slušné umístění pak Krupčík pohřbil při následující stojce, kdy z pěti terčů dokázal vybílit pouze jeden jediný a i když následně celkem úspěšně dobíjel, musel i tak na jedno trestné kolo. „Měl je všechny moc nahoře a bohužel zareagoval úpravou polohy až pozdě," vysvětloval střelbu Krupčíka šéftrenér Ondřej Rybář a i samotný Krupčík pak byl ke svému výkonu kritický. „Stojku jsem bohužel nezvládl, to co jsem tam předvedl, to je na nějakou pokutu," řekl konkrétně.

Krupčík pak štafetu předával Moravcovi v době, kdy Češi byli na 21. místě, přičemž na první dvě štafety, tedy Německo a Francie, ztráceli minutu a půl. A protože ani Moravec nestřílel ani v jednom případě bezchybně, neboť jak vleže, tak i vestoje musel vždy jednou dobíjet, žádné velké zlepšení se nekonalo. Moravec totiž předával Šlesingrovi, jenž měl na starost třetí úsek, na 16. pozici. Tehdy Češi ztráceli na čelo závodu už skoro dvě minuty. „Bohužel ta ztráta byla veliká a sám jsem tomu taky nepřidal. Bolelo mě těch mých 7,5 kilometru děsně moc, snad nejvíc z celého šampionátu," řekl ke svému výkonu Ondřej Moravec.

Po prvních dvou úsecích to vypadalo vepředu následovně: na prvním místě figurovali Francouzi, kteří byli pronásledováni italským kvartetem. Na čele dosud se pohybující Němci se najednou propadli na sedmou příčku, protože Benedikt Doll musel při střelbě hned třikrát dobíjet. Ani během třetřího úseku se našim barvám nedařilo na střelnici, jelikož Šlesingr, jenž se snažil odstřílet položku vleže co nejrychleji, nakonec netrefil poslední terč a Češi tak byli opět blízko trestného kola. Po využití všech náhradních nábojů ale nakonec Šlesingr dokázal tento terč vybílit a pokračovat tak v závodě. Na stojce pak Šlesingr dobíjel pro změnu dvakrát, vzhledem k jeho slušnému běhu dokázal českou štafetu vytáhnout na desátou příčku. „Chvátal jsem, co to šlo, ale bylo to pro mě poměrně těžké, trať byla rozbitá, hrabivá. Na střelnici za mne neslané, nemastné," vyprávěl o svém úseku Šlesingr.

Co se týče tedy třetího úseku, tak v něm byli nejúspěšnější Rusové, teří v tu chvíli měli na trati Babikova a dopředu se nakonec dostali i domácí Rakušané zásluhou Edera. Tyto štafety tak tedy měli patnáctivteřinový náskok na dotírající Francouze a Němce. O tom, kdo z těchto štafet získá jako medaili, se nakonec rozhodovalo na posledním úseku, kde už si Rusové, jejichž finišmanem byl Anton Šipulin, první místo pohlídali a mohli se tak poprvé po devíti letech radovat ze zisku titulu na MS. Druzí nakonec skončili Francouzi, které na posledním úseku reprezentantoval Martin Fourcade, první medaili na tomto šampionátu pak slavili i domácí Rakušané, kteří tedy brali bronz. Němci na medaili tedy nakonec nedosáhli, což se tak na MS stalo poprvé od roku 2011.

Špatnou střelbu českého kvarteta nikterak nevylepšil ani finišman Michal Krčmář, ovšem i přes dobíjení skončil těsně na desátém místě. „To je asi jediná věc, která mě potěšila. Byl jsem před štafetou hodně nahecovaný, ale jak jsem viděl ten první úsek, tak mě to docela srazilo do kolen. Navíc na sobě cítím nějaké příznaky nachlazení a ucpané dutiny," prozradil po závodě Krčmář.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen:

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) 1:14:15,0 (0+3)2. Francie (Beatrix, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) +5,8 (0+4)3. Rakousko (Mesotitsch, Eberhard, Eder, Landertinger) +20,1 (0+10)4. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) +29,6 (0+8)5. Itálie (Hofer, Windisch, Montello, Bormolini) +1:30,8 (0+5)6. Ukrajina (Prima, Semenov, Semakov, Pidhrušnyj) +1:41,3 (0+10)7. USA (Bailey, Nordgren, Burke, Doherty) +1:50,5 (0+8)8. Norsko (Björndalen, Svendsen, T. Boe, J. Boe) +2:22,3 (1+8)

---

10. Česko (Krupčík, Moravec, Šlesingr, Krčmář) +3:10,0 (1+15)

Související

Biatlon, ilustrační fotografie

MS v biatlonu: Německá nadvláda se v posledním závodě na MS potvrdila, v mužském masáku zvítězil Schempp. Nejlepším Čechem třináctý Šlesingr

Hochfilzen - Po ženském závodě s hromadným startem se v neděli uskutečnil i závod s hromadným startem biatlonistů a jednalo se tak o úplně poslední závod letošního světového šampionátu v rakouském Hochfilzenu. A stejně jako v ženském masáku, tak i v tom mužském se potvrdilo, že toto mistrovství patřilo Němcům. Zatímco v ženském závodě s hromadným startem zvítězila Laura Dahlmeierová, v tom mužském se taktéž raovali Němci a to tedy zásluhou Simona Schemppa. Na trati dlouhé 15 kilometrů pak bral stříbro Nor Johannes Boe, třetí pak skončil domácí závodník Simon Eder. Do tohoto závodu nastoupili hned tři čeští reprezentanti, přičemž tím nejlepším byl třináctý Michal Šlesingr, Ondřej Moravec se nakonec umístil o tři příčky za ním, Michal Krčmář pak dojel do cíle na 22. místě.

Více souvisejících

MS v biatlonu 2017 Biatlon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy